Dominoeffekten – Carolina Angelis

Ladda ner hela presentationsfoldern inklusive författarporträtt nedan:

Folder Dominoeffekten av Carolina Angelis

Eller läs enbart synopsis här:

Synopsis av Petra Norman & Carolina Angelis

 Genre: Spion

Logline: Underrättelseofficeren Jackie Philipsson får i uppdrag att leda Operation Vit Snö. Gotland har drabbats av oförklarliga strömavbrott och man misstänker att det pågår underrättelseverksamhet riktad mot delar av det svenska samhällets infrastruktur. Frågan är om det går att ta reda på vem som utför detta och om det går att stoppa, eller kommer det bli ännu värre med vapen, hot, våld och invasion på svensk mark?

Tematik: Vem kan man lita på.

Omdöme/adaptionsförslag: Boken innehåller skämmande aktuella frågor kring Rysslands invasion av andra länder. Det är mycket intressant att ta del av hur en svensk kvinnlig underrättelseofficer arbetar och hennes relationer till såväl sin chef som övriga medarbetare. Här finns en mycket spännande arena och en stark kvinnlig huvudkaraktär. Denna bokserie skulle vara en utmärkt utgångspunkt för att skapa en brännande aktuell tv-serie. Just denna bok är den andra i bokserien.

Bakgrund: Underrättelseofficeren JACKIE PHILIPSSON har isolerat sig i en lägenhet i Visby där hon återhämtar sig efter sitt senaste uppdrag då hon bland annat utsattes för en skenavrättning. Dessutom har hon fått veta att inget av det hon trott om sitt eget ursprung varit sant. I själva verket är hon etnisk ryska och bägge hennes föräldrar hade kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten GRU. Detta är något hon inte vågat berätta för ANTON, sin chef och långvariga mentor inom den svenska underrättelsetjänsten, tillika hennes fasta punkt i tillvaron. Hon var rädd för att hennes verkliga ursprung skulle kunna äventyra hela deras relation. Om han fick vetskap om hennes ursprung skulle han troligen aldrig lita på henne igen.

Handlingen: Julafton. Havet svart och hotfullt. Hela Gotland ligger i mörker på grund av ett strömavbrott. Det enda ljus som syns i mörkret kommer från ett fraktfartyg som sökt skydd mot stormen. Två mindre landstigningsbåtar kör i hög hastighet mot Fårö. Personer i våtdräkter och vattentäta ryggsäckar vadar mot stranden bärandes lådor. Väl iland möts de av väntade minibussar som strax därpå kör iväg i hög hastighet. En äldre man observerar dem från sitt fönster och efter viss tvekan ringer han in till Försvarsmaktens tipstelefon.

Några veckor tidigare i december: Jackie håller sig undan från omvärlden i en hyrd lägenhet i Visby, när det oväntat ringer på dörren. Det är Anton som åkt dit eftersom Jackie inte svarar i telefon. Han vill att hon ska börja arbeta igen och leda Operation Vit Snö. Syftet med operationen är att utreda de strömavbrott, sabotage och datahaverier i samhällsviktiga system som under en tid drabbat Sverige. Jackie är tveksam, men Anton menar att de behöver hennes expertis mer än någonsin och vill dessutom att hon ska leda arbetet.

Jackie läser in sig på ämnet och börjar förstå allvaret, då gråzonsaktiviteter inte bara handlar om cyberattacker och desinformation, utan också kan innefatta vapen, hot och våld.

I Stockholm möter Anton och Jackie chefer från SÄPO och FRA samt chefen för Firman, som är en del av MUST. Man har flera indikationer på ökad underrättelseverksamhet riktad mot samhällets infrastruktur och då speciellt på Gotland. Det verkar som någon testar systemen, kanske för att kunna släcka ner dem i ett kritiskt skede. Om Ryssland väljer att angripa Baltikum så kommer Gotlands strategiska läge i Östersjön vara avgörande för utgången. Det innebär att Ryssland kommer vilja kontrollera Gotland eftersom det då skulle vara omöjligt för Nato att understödja balterna.

Jackie och Anton går igenom uppdraget och diskuterar personerna som skall ingå i teamet. Jackie har träffat alla utom LUKAS, som Anton vill ha med eftersom det kan komma att behövas fler än Jackie som kan ryska. Själva basen på Gotland kommer de ha på Ostbo, FRA:s anläggning i Ljugarn. Innan Anton går nämner han att en STAFFAN NYDAHL, 45 år och anställd vid FRA på Gotland, hade hittats död i ett raukområde inte långt från FRA:s anläggning. En granne, GUSTAV, tidigare anställd på FRA, hade hittat honom. Anton vill att Jackie ska kontakta Kriminalkommissarie CARLBERG och även prata med Gustav. Anton säger att dödsfallet troligtvis inte har något med deras uppdrag att göra, men då Staffan jobbade på FRA måste det ändå tas i beaktande.

Gotland är helt inbäddat i snö när teamet anländer och installerar sig i huset de hyr i Ljugarn. Teamet består av TIM, kompetent tekniker från SÄPO, SAGA, skicklig analytiker från FRA, PELLE, som arbetar på kontraspionaget inom SÄPO, samt Lukas från FRA.

När teamet samlats i Op-centralen på Ostbo briefar Jackie om Operation Vit Snö och vad de vet så här långt. Förutom attackerna mot infrastrukturella mål har flera gripanden gjorts av utländska medborgare som fotograferat skyddsobjekt. Deras uppdrag är att sammanställa alla tecken på att Sverige befinner sig i en så kallad gråzon och sedan komma fram till om detta är på väg mot något ännu värre.

Jackie går mot raukområdet där Staffan hittats död. Hon möter en man som presenterar sig som Gustav, som undrar om hon jobbar på FRA. Detta blir ingången till att Jackie får Gustav att berätta att det var han som hittade Staffan. Gustav finner det osannolikt att Staffan dött av en hjärtinfarkt. Han var ju ung, men vad gjorde han ute mitt i snöstormen?

Åter i huset som de hyr märker teamet att sändningen på Radio Gotland bryts och arabisk musik strömmar ur högtalaren. Saga känner igen musiken som IS-propaganda men Jackie misstänker att det är någon annan som ligger bakom avbrottet. Därefter delar Jackie ut arbetsuppgifter. Lukas skall tala med säkerhetschefen på GEAB, Gotlands Energi AB, Pelle ska prata med polisen om utredningen av Staffans dödsfall medan Tim och Saga ska granska störningen i radioutsändningen. I granskningen hittar de saker som pekar på att det i själva verket är Ryssland som ligger bakom. Lukas ifrågasätter detta. Jackie stör sig på Lukas då han tidigare visat samma arroganta och ifrågasättande attityd.

Jackie åker till Staffan Nydahls bostad och dyrkar upp dörren till huset, som visar sig vara nedgånget och ostädat. Det enda hon finner intressant är ett skrivbord uppe på vinden. Bordet är täckt av damm, förutom en dammfri yta som visar att en dator verkar ha stått där.

Jackie erbjuder alla att åka hem för att fira jul, men Lukas är den ende som nappar på erbjudandet. Tim sammanfattar informationen de fått från GEAB. Under det senaste halvåret har det skett hela 18 strömavbrott där man inte lyckats hitta några naturliga orsaker. Pelle meddelar att obduktionen av Staffan Nydahl visat att han inte dött en naturlig död, utan sannolikt mördats. Av vem är okänt i nuläget. Teamet får veta att Staffan vid sidan av sitt jobb på FRA även har jobbat extra som städare på GEAB. Tim utropar plötslig att 112 och RAKEL-systemet ligger nere på grund av en överbelastningsattack. Båda systemen är av extremt stort intresse för fientligt inställda aktörer. Därefter försvinner strömmen. Avbrott nummer 19 är ett faktum.

Jackie gör sökningar på Staffan Nydahl och får fram att han verkar varit en mycket ensam man som ägnat sig åt spel, har betalningsanmärkningar och att han blivit misshandlat i Visby.

På juldagen tar Jackie en joggingrunda förbi Vitvärs fiskeläge och vidare till en nedgången stugby. En polskregistrerad hantverksbil står parkerad utanför en av stugorna och det ryker ur skorstenen. Två män med mörka kläder står utanför och röker. De verkar tala ryska. När de gått tillbaka in filmar hon männen I stugan, de är sex till antalet. En av männen verkar titta på henne. Hon skyndar sig därifrån. Jackie visar sedan filmen för Pelle som konstaterar att det är Medvedev, en rysk underrättelseofficer från GRU.

Lukas, som blivit kallad tillbaka från julhelgen, är missnöjd. Pelle försöker få honom att förstå att det är allvar nu, då männen i stugbyn bevisligen tillhör GRU. Lukas undrar om man kommer att slå till mot stugan men Jackie informerar om att det inte är deras beslut att ta. Jackie berättar vidare att deras mobiltelefoner nu skall samlas in då säkerhetsläget skärpts. Beslutet ifrågasätts av en irriterad Lukas. Pelle svarar att om han har problem att följa order kan han åka hem.

Anton berättar att sent på julaftonskvällen hade tre minibussar iakttagits på Fårö, samtidigt som ett ryskregistrerat fraktfartyg befunnit sig strax utanför samma kust. Jackie ifrågasätter varför de får den informationen först nu, men uppenbarligen hade personen som mottagit tipset inte insett allvaret. Man misstänker nu att det finns fler ryska spetsnazsoldater från GRU på ön än de Jackie sett i stugbyn.

Jackie informerar teamet om att deras uppdrag nu ser annorlunda ut. Det korta avstånden mellan Ljugarns semesterby och FRA:s anläggning kan inte vara en slump och det går inte att utesluta ett sabotage mot Ostbo. Under de omständigheterna beväpnar sig teamet mangrant för första gången sedan Operation Vit Snö inleddes.

Jackie beslutar att teamet inte ska stanna kvar i huset de hyr, då deras plats kan vara röjd. Lukas, som just tänkt ta en löprunda, blir ännu en gång märkbart irriterad och protesterar. Men Jackie insisterar och teamet lämnar för att övernatta på Ostbo.

Följande morgon får de veta att huset som de hyrt har brunnit ner och det verkar som det skett någon form av explosion.

Lukas säger att någon måste ha glömt en spisplatta eller att släcka ljusen. Jackie svarar att det är troligare att Medvedev fått kännedom om gruppen och var de befunnit sig. Pelle och Jackie diskuterar Lukas beteende och attityd och om de borde skicka hem honom. Pelle erbjuder sig att prata med Lukas, som då ber om ursäkt och lovar att bättra sig.

Jackie berättar om den granskning av Staffan Nydahl som hon tidigare gjort där det visat sig att han hade skulder och även blivit misshandlad. Någon verkar ha utnyttjat hans situation och behov av extra inkomst. Därav städjobbet på GEAB där han började ungefär samtidigt som strömavbrotten startade. Någon hävdar att han rimligen inte kan vara skyldig till det senaste strömavbrottet eftersom han då var död, men om han lyckats installera något i driftcentralen skulle systemet kunna fjärrstyras.

Jackies gamla kollega och lojala vän LOVISA anländer och ska nu också ingå i teamet. Alla är återsamlande i Op-centralen. En specialstyrka ska anlända för att backa upp deras verksamhet. Tim bekräftar att man i princip kan styra hela Gotlands energiförsörjning utifrån. Lukas vill veta vad som händer i stugbyn. Jackie svarar att alla har fått tydliga order att hålla sig borta därifrån för att inte skrämma i väg den ryska spetsnazgrupperna. Lovisa misstänker att Lukas inte talar sanning om var han befunnit sig under dagen. Jackie ber Tim att ta reda på vilka sträckor bilen körts och det visar sig inte stämma med vad Lukas påstår. Lukas ger sig ut på en löptur misstänkt nära på middagen. Lovisa följer efter honom i mörkret ner mot raukområdet medan Jackie kör sin bil till en närliggande parkering. De tänker skaffa bevis för att han har en egen agenda på Gotland. Jackie ser en skugga utanför bilen där hon står parkerad och osäkrar sitt vapen. Det är Lovisa som dyker upp och säger att Lukas är en jävla råtta. Lovisa hade sett att han mött två män – troligtvis soldaterna från stugbyn. Jackie och Lovisa följer efter dem med bilen, men tappar så småningom dem.

Tillbaka i huset låtsas de som ingenting inför Lukas, men Lovisa släpper ner sömntabletter i hans tekopp. Jackie samlar teamet och berättar om Lukas och ger Saga i uppgift att ta fram info om honom. De hittar Lukas flickvän, en Nadja Orlova från Sankt Petersburg som bott I Sverige i 15 år. De hittar ytterligare en telefon på honom som innehåller krypterade meddelanden. Saga får där fram att Lukas löpande har vidarerapporterat deras förehavanden till Nadja. De inser att Lukas måste ha förstått att huset skulle explodera och att de alla kunde ha dött. Lukas visste också att de skulle få förstärkning, vilket högst sannolikt innebar att även Medvedev visste det nu.

Jackie välkomnar Grupp A, en specialstyrka från Firman, som nu anlänt till Gotland. Hon samlar dem i Op-centralen och lämnar över ledingen för operationen till PETER. Att ryska specialförband de facto befinner sig på ön har helt förändrat förutsättningarna och spelplanen. Peter förklarar att prio ett är att avlägsna Lukas från Ostbo. Om ryssarna vet att han är gripen är han en säkerhetsrisk – även om han är inlåst. De behöver också lokalisera spetsnazgrupperna.

Lukas körs till Visby flygplats och en väntande helikopter. Där, uppe i luften strax över trädtopparna, tappar piloten plötsligt kontroll över helikoptern och när den störtar mot marken förstår Lukas att det aldrig var ryssarnas mening att han skulle räddas.

MAGNUS, som är polis, kommer till Gotland och checkar in på Hotell Visby för att fira nyår med sin kusin Pelle. Magnus är egentligen mest där i hopp om att träffa Jackie, som han känt sedan skolåldern och alltid haft ett gott öga till. När Magnus inte får tag på Pelle eller Jackie åker han åker till Hoburgen där Jackie hyr ett hus. Han knackar på hos Jackies chef Anton som också bor i området. Antons fru, ALMA, öppnar och berättar att Jackie bor i Visby över vintern. Hon bjuder på te och han hjälper henne med att bära in ved. När han kommer tillbaka står dörren öppen och Alma ligger nedslagen på köksgolvet. Han gömmer sig och ser hur en maskerad och beväpnad person går fram till Alma.  Han slår ner personen som faller till golvet. Det visar sig vara en kvinna och Magnus binder fast henne med buntband. Han bär Alma till bilen och kör mot Visby för att möta upp ambulansen. När han återvänder till huset för att invänta polis är kvinnan borta. Han söker igenom Almas hus och hittar en gömd mobil som bara har två nummer sparade. Han ringer det ena och blir förvånad när det är Jackie som svarar.

Jackie och Magnus möts upp på lasarettet där Alma är. Senare, på Magnus hotellrum, hör de en stor explosion. De ser att det brinner i hamnen. Det förmodas vara ett terrorattentat ombord på Gotlandsfärjan. Tre personer har hittills dött och flera har skadats.

Peter samlar alla i Op-centralen. Även Magnus är med och pekar på en bild på Nadja, som sitter på väggen där utredningen är uppfäst. Magnus säger att det var hon som överföll Alma, vilket innebär att detta är kopplat till övriga händelser. Samtidigt befinner sig Anton i Vilnius tillsammans med kommissarie DOVIDAS vid den litauiska underrättelse- och säkerhetstjänsten VSD. Litauen har haft flera attentat och cyberattacker mot landets elnät. Dovidas har länge misstänkt att Rysslands avsikt varit att först inkorporera Ukraina, sedan de baltiska staterna och därefter Polen. Om Litauen är hotat så är Sverige det med. Anton meddelar Jackie att hon ska åka till Berlin och träffa en källa som kallas FABIAN, eftersom Anton har goda skäl att tro att källan sitter på kritisk information. Han vill också att hon ska försöka träffa en annan man under kodnamn KARELIN, en bulgarisk vapenhandlare som också sitter på kritisk information. Dessvärre verkar Karelin vara spårlöst försvunnen, men det finns en chans att hon kan hitta honom på hotell Titanic, där han brukar bo. OM han har information om ryssar på svensk mark måste de få tillgång till den.

Jackie checkar in på hotell Titanic i Berlin där hon ser REBECKA ROBERTS från CIA, som varit stationschef på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Jackie träffar Fabian i det i antikvariat som han äger. Antikvariatet har en dold källare med en privat nattklubb. Hon får reda på att Fabian har en sexuell relation med en ryss kallad NIKOLAJ, högt uppsatt inom Kreml. Nikolaj har avslöjat för Fabian att Kreml planerar återerövra flera av de geografiska områden som tidigare tillhört Sovjetunionen men som under snart 25 år tillåtits agera som självständiga stater. Aktiviteterna på Krim är bara början på det Ryssland kallar Operation Domino. Fabian berättar att han lyckats fotografera Nikolajs hemliga dokument som han visar Jackie. Hon skummar hastigt igenom dokumenten och konstaterar att de är signerade av Vladimir Putin.

Tillbaka på hotellet ser hon Rebecca Roberts tillsammans med Karelin och inser att han antagligen även jobbar för amerikanarna. Jackie lyckas få fram information från receptionisten om att Karelin bokat en hotellnatt, samt även hans bostadsadress och passnummer. När han lämnar hotellet följer hon efter honom till flygplatsen. Där anar hon att han ska till Sofia i Bulgarien. Hon tar samma flyg i hopp om att få till ett möte. Hon har Karelins adress och ser ingen anledning att kontakta honom på flygplasten. Hon tar in på ett hotell och kontaktar Tim utan att berätta var hon är. Han tar fram mer information om Karelin och får veta att han är medlem i en exklusiv klubb i Sofia. Hon tar sig dit och genom att påstå att hon är Rebecca Roberts blir hon insläppt. Karelin undrar vem hon egentligen är och Jackie berättar att hon kommer från Sverige. Hon undrar om han kan samarbeta med flera, då Sverige behöver honom mer än USA. Karelin går med på att träffa henne på en mer privat plats. Jackie ger honom nyckelkortet till sitt hotellrum, för att han ska gå dit före henne. När Jackie sedan kommer till hotellrummet hittar hon honom död och mycket tyder på att han blivit mördad.

Hon fotograferar de dokument som hon hittar i Karelins portfölj och i gryningen lämnar hon Bulgarien med buss mot Vilnius. Hon tar sig till Dovidas som berättar att Anton varit inlagd på sjukhus efter en infarkt, men skrivits ut samma dag.

När Jackie möter Anton är han iskall mot henne och hon tror det beror på att hon rest till Bulgarien på eget bevåg. I själva verket beror det på att han har fått veta att Jackie har ryskt påbrå och att hennes morfar var GRU-officer. Anton är djupt besviken och säger att hennes hemlighet var något som hade utnyttjats för att få honom ur balans och fokusera på fel saker. Hon berättar om händelserna i Berlin och Bulgarien, inklusive mordet på Karelin. Anton reagerar starkt då han inser att Jackie kunde ha dött.

Åter på Gotland möts Jackie av det positiva beskedet att de nu vet var Medvedev och hans mannar befinner sig. Hon samlar hela gruppen i Op-centralen. När hon sätter sig in i deras arbete inser hon att detta verkar vara delar av den ryska Operation Domino. Peter radar upp spaningsbilder från den verkstad där samma grupp som tidigare var I Ljugarn nu gömmer sig. Polisen ska införa en insats mot verkstaden, ledd av Noa, Nationella insatsgruppen, och understödd av SOG, Särskilda operationsgruppen.

Medvedev står på trappan utanför verkstaden och röker. I en dunge ett tiotal meter därifrån ligger två män beväpnade med automatkarbiner, väl dolda i snödrivorna. Plötslig rasar ett sjok med tung blötsnö ner bara någon meter ifrån dem. Medvedev plockar snabbt fram sitt vapen och öppnar dörren för att varna de övriga. Han skjuts av de svenska operatörerna som även fäller de ryska vakterna. Den svenska styrkan närmar sig verkstaden och apterar snabbt en sprängladdning vid dörren. När den briserat kastas en rökgranat in och tolv man stormar byggnaden. Ett skott träffar en av svenskarna, men sekunden efter skjuts den ryska skytten. De övriga ryssarna lägger ner sina vapen. Samtliga omhändertas och de förs ut till fordonen.

Nadja sitter i en svart bil och betraktar på avstånd den söndersprängda verkstaden och hur hennes landsmän förs bort. Nadja slår näven i hårt i ratten och kör därifrån. Hon ringer sedan ett kort samtal på ryska för att varna de spetsnazgrupper som ännu inte avslöjats.  Därefter tänder hon en Gauloises, trycker gasen i botten och säger för sig själv: Do svidanya Jackie Philipsson!

Några dagar senare publicerar den internationella journalistgruppen Bellingcat sin första artikel om Operation Domino och nyheterna sprids som en löpeld. Genom Tim har teamet skickat all dokumentation till journalistgruppen som antagligen hade haft ytterligare källor och även arbetat med avslöjandet under en längre tid. Artikeln förklarar bland annat varför Ryssland ansåg att det vara av största vikt att man kontrollerade Gotland innan Litauen angreps. Efter publiceringen valde den ryska utrikesministern att kommentera Bellingcats rapportering med att säga att ryssfientliga grupperingar lång bakom publiceringen och att allt var fria fantasier. Jackie briefar teamet om att de ryska expansionsplanerna tillfälligt är stoppade. De baltiska staterna var säkra och därför även Sverige och Gotland. Åtminstone för den här gången.

I ett samtal förklarar Anton för Jackie att Ryssland inte kommer ge upp sina tankar på att flytta sin gräns västerut. Det är bara en tidsfråga innan Kreml tagit fram en ny plan och Sverige återigen blev involverat, på ett eller annat sätt. Den närmaste tiden kommer det vara viktigare än någonsin att inhämta information från Kremls innersta krets. Anton vill därför att Jackie ska försöka rekrytera Adonis. Jackie hävdar att det är fullständigt omöjligt. Sist hon mötte honom var det han som försökte rekrytera henne. Anton undrar sedan om någon vet vad som hände med Staffan Nydahl. Jackie svarar att de nu vet att han genomförde sabotaget på GEAB och att han sedan blev mördad. Av vem eller varför vet de inte.

Men det vet Nadja. Ett år tidigare stod den berusade Staffan Nydahl villrådig utanför en restaurang i Visby. I mörkret stod en gestalt och betraktade honom på avstånd. Det var Nadja. Hon gick fram till honom och frågade om han mådde bra, om han ville ha skjuts? Hon berättade att hon beställt taxi och att han kunde få åka med. Han mumlade att han inte hade pengar till taxi och inte visste vart hon skulle. Själv bodde han i Ljugarn. Jag med svarade Nadja och presenterade sig som Anna. Han fick skjuts hem och hon åkte vidare.

På ett kryssningsfartyg någon månad senare spelade Staffan Nydahl roulett. Där stötte han åter på Nadja och hon visade intresse för honom. Tillbaka på Gotland efter kryssningen satt Staffan hemma, deprimerad över alla betalningsanmärkningar, när det överraskande knackade på dörren. Det var Nadja. När hon frågade om hans yrke svarade han att han arbetar på FRA. Hon berättade då att hon är journalist och är på Gotland för att göra en artikel om FRA och av en händelse så träffade hon honom. Hon lyckades övertala honom att göra en intervju Off the record. Hon lovade att hon skulle betala bra.

Snöstorm rasade över Gotland. Svarta vågar slog mot klipporna. Staffan pulsade genom snön i det öde landskapet. Ur mörkret klev Nadja fram och gick mot honom. Han blundade, väl medveten om vad som väntade honom. Staffan segnade långsamt ner i snön medan Nadja skyndade därifrån.