Christer Ackerman – Douglas Porter B5

B5

Synopsis, av Cecilia Matteoni

Internationell serie i sju delar: Adaption av Christer Ackermans första del i deckartrilogin om polisen Douglas Porter B5
Genre: Mörkt deckardrama
Tema: Människans mörka sidor och längtan efter förlåtelse

Språk: svenska, amerikanska, arabiska, tutsi, italienska, tyska
Berättarstil: Filmen utspelar sig i två olika tider och på olika platser i Sverige, New York, Oman, Italienska alperna och Rwanda. Till stora delar kretsar handlingen kring nutid (pre- eller post-Covid). De scener som utspelar sig i Rwanda är 30 år tillbaka i tiden under folkmorden på tutsi i Rwanda. Bilderna innehåller mycket blodiga och råa våldsscener och skildrar människors olika själsliga mörker. Berättandet följer i stort sätt bokens storyline.

Moodboard

Handling:

Malik al-Hassan sitter på ett tak på Östermalm med ett granatgevär. Han siktar och ropar sina sista ord: Allahu akbar och Abdul Waleed Fahs’ namn tre gånger.
Dan Paulsen en ung, lång, kraftfull man från främlingslegionen ligger lutad mot en husvägg i inbördeskrigets Rwanda. Han är sönderskjuten och hans mage är uppsprättad, men han lever. En Tutsikvinnas vackra ansikte lyser mot honom. Han blir buren på en hemmagjord bår. Den långa kvinnan syr ihop magen på honom. Han svettas och rycker till. Douglas Porter alias Dan Paulsen vaknar med ett ryck av mobilen. Han slår ner en whiskeyflaska i golvet när han sträcker sig mot tjänstevapnet. Han sätter sig upp och stryker lite över ärren på den bara överkroppen. Han svarar i telefonen. Det är hans poliskollega och vän Walter Carlsson. De åker till en antikvitetshandel på Östermalm där det just skett ett mord. Tre skjutna väktare och en avrättad färgad man i rosa kostym med söndertrasat ansikte finns på platsen. Malik al-Hassan siktar med sitt granatgevär och ropar sina sista ord. Väggen exploderar i butiken. Walter och en annan kollega dödas direkt av splittret men Douglas körs i ambulans till sjukhuset.

Den amerikanske mångmiljardären Michael Erland Jennings, den omanske shejken Abdul Waleed Fahs och den excentriske och världsberömda konstnärens Waldi

Zant-Signacs assistent David Lupus träffas på hotel Waldorf Astoria i New York. Den här gången vill de två mångmiljardärerna ha något alldeles extra till sin konstsamling i serien The Big Five. Det ska vara ett episkt hugg.
Elin Modig, en ung konststuderande från Sverige, blir en del av projektet på ett sätt hon inte kunnat ana. Hon blir en kväll drogad och bortförd av David Lupus efter en presskonferens i italienska alperna. Han håller henne drogad tills han utklädd till Hannibals krigare hugger huvudet av flickan vilket förevigas med ett episkt fotografi i Waldi Zant-Signacs version av det historiska slaget.

Douglas team utreder morden och försvinnandet. Douglas själv har mörka minnen av folkmorden i Rwanda där han själv varit en del av mördandet. Den långa vackra kvinnan, Zuri Mirembe, som bär hans ofödda barn försvinner en kväll då för länge sen. Han hittar henne uppsvälld i floden efter en tids sökande. I ett ständigt mörker driver han omkring i ett vansinnigt dödande tills främlingslegionen tar hand om honom. Minnena förföljer honom och han är på gränsen av att vilja ta sitt liv. Utan fruktan söker han efter sanningen kring morden i Italien, Oman och Sverige. Hans magra chef Jennifer Wall bantar på ett osunt sätt och är liksom Douglas alkoholist. Hon försöker balansera sina känslor för Douglas och sin roll som chef för utredningen. Själv hamnar Douglas om och om igen i säng med sin döda kollegas exfru. Teamet misslyckas med att komma till rätta med fallen och deras samband trots hjälp från CIA och EUROPOL. Douglas nya kollega kampsportaren Eva Fredricson besöker Storhogna Högfjällshotell som är plats för nästa konstprojekt. Där träffar hon David Lupus. Han ser i den blonda Eva ett perfekt objekt i den scen han själv ska medverka i och hon blir hans nästa offer. Hon lyckas rispa ett meddelande i väggen som Östersundspolisen hittar efter att polisen lyckats komma sanningen på spåret. Under en sista resa till Oman tar Douglas sig in i Abdul Waleed Fahs palats där Abdul, Lupus och Jennings finns. De fem konstverken sitter på väggen. Den röda tråden är plötsligt tydlig. I de spektakulära fotografiernas masscener över fem historiska slag skildras brutala mord på kvinnor – fem kvinnor, fem hudfärger – The Big Five. Elin är halshuggen med alplandskapets storslagenhet i bakgrunden och Eva hänger livlöst i Lupus uppsträckta armar med ett spjut genom hjärtat. Douglas dödar alla tre och vänder pistolen mot sig själv. En hand sträcker sig ovanför hans huvud och allt blir svart. Han rör sig i ett mörkt landskap. Så ser han Zuri. Han säger att hon är det finaste som hänt honom och hon säger att han är den stiligaste musik som skrivits.