Graffitimorden – Christian Holmqvist

 

Tagline: En patrullerande polis följer en mordutredning på avstånd som tar honom tillbaka till sitt eget mörka förflutna. 

 Summering: Den patrullerande polisen Charlie börjar känna sig sliten. Fylla, skadegörelse och våld fyller hans vardag. Han har inte kommit över sin separation med Ingela och livet ter sig tomt. Kort sagt är han ingen bra polis. En dag springer Charlie av en slump på en mordplats. En klottrare blivit mördad under Västerbron. Han kan inte låta bli att följa utredningen på avstånd. Mordet öppnar upp minnen från hans barndom då han själv klottrade och var med om en hemsk olycka då hans barndomskompis blev påkörd av ett tåg. När ytterligare ett liknande mord inträffar märker han att någon skuggar honom. Vad är det egentligen som händer? Hans egna undersökningar leder honom bara till olika återvändsgränder. Dessutom börjar hans undersökningar dra till sig den utredande polisens intresse. Verkligheten börjar te sig alltmer absurd. Vad finns på riktigt och vad finns enbart i Charlies fantasi? Men samtidigt finns ljusglimtar. Han har äntligen träffat en kvinna han vill leva tillsammans med och han har börjat ta upp sin gamla hobby, som förvisso är olaglig: att klottra. När hans mamma oväntat dör hittar han sin gamla dagbok bland hennes saker. Under läsningens gång inser han att han förträngt att han mördat sin barndomskompis och att han lyckats lura en psykiatriker att tro att han var oskyldig. Han inser att det också är han själv som har mördat klottrarna och sopat igen spåren efter sig genom fler mord. Charlie skakar av sig vetskapen och går till en pub för att glömma allt.

Genre: Crime

Målgrupp: Kvinnor och män 35-55 år.

Liknande filmer/böcker: Fight club, The Talented Mr Ripley

Teman: psykopater, paranoia, psykisk sjukdom, brottslighet, graffiti, gränslöshet

Släppt: September 2016

 

Recensioner i appen:

“Så spännande, hoppas på en fortsättning”

“Spännande story med annorlunda polis som huvudkaraktär”

“Bra och spännande”

“Otroligt bra serie”

 

Huvudkaraktärer:

 Charlie: En polis som tappat fotfästet i tillvaron. Har inte repat sig efter sin senaste separation och längtar efter något nytt i livet. När träffar Elin verkar det som om hans önskan äntligen kan slå in, samtidigt som han tar upp sin gamla hobby att klottra. Men inte kan väl en polis ägna sig åt något som är olagligt? Samtidigt hotar minnen från hans förflutna att avslöja hans inblandning i något som är mycket värre än så: mord.

Peter: Charlies patrullerande kollega. Ständigt positiv och jordnära är han Charlies totala motsats. Han skulle kunna rädda Charlie, men inte ens Peter inser vidden av Charlies tilltagande psykiska sjukdom.

Kommissarie Grundström: Utreder morden på klottrarna. Han fattar misstanke för Charlie, som ständigt verkar dyka upp på de mest lägliga tillfällen då det händer något kring morden. Men inte kan väl en polis ligga bakom morden?

Elin: Charlies nya flickvän. De träffades genom att Charlie blev tillkallad till ett lägenhetsbråk och räddade henne från hennes aggressiva pojkvän. Hon skulle aldrig vara ihop med Charlie om hon visste vad han gjort.

 

Synopsis:

S1E1

En ung klottrare får halsen avskuren under Västerbron. Lite senare är Charlie och Peter ute och patrullerar och får rycka ut till ett lägenhetsbråk där en kvinna vid namn Elin blivit knivskuren av sin pojkvän. Senare sitter Charlie på sitt stamlokus, en pub i närheten av hans lägenhet, men blir tvungen att gå då han känner sig iakttagen. Han drömmer om att ett par ögon betraktar honom. Morgonen efter läser Charlie i tidningen om mordet på klottraren. Charlie blir nyfiken och tar sig till brottsplatsen men blir avvisad av Kommissarie Grundström som utreder mordet. På vägen hem bestämmer han sig för att besöka sin gamla mamma. Hos henne hittar han ett gammalt fotoalbum som han tar med sig hem. På vägen hem känner han sig iakttagen igen.

 

S1E2

Charlie bläddrar i fotoalbumet hemma. Bilder som föreställer han och kompisarna Isak och Daniel. Han minns sommarlovet då de fick för sig att klottra vid järnvägsspåren och Isak blev påkörd av ett tåg. Charlie bestämmer sig för att hälsa på Elin på sjukhuset. Det finns en tydlig attraktion mellan dem. På jobbet får Charlie och kollegan Peter rycka ut till ett inbrott i en lagerlokal. När de kommer dit möts de av en tom lokal och ett nedklottrat kontor. Lite senare träffar han på Elin igen av en slump. De inleder en romans men Ingela lämnar honom ingen ro. På kvällarna tar Charlie upp klottrandet igen. Avsnittet avslutas med att Charlie lägger ett brev på lådan till Ingela men då han gör det känner han sig iakttagen.

 

S1E3

Ett nytt mord på en klottrare sker vid Sofiaskolan. Charlie är sen till nattpasset och med andan i halsen får han och Peter rycka ut till mordplatsen. Dagen efter återvänder han till mordplatsen, men blir återigen avvisad av Grundström. Charlie fortsätter att klottra, nu i en ruin på Östgötagatan. Han blir påkommen av en boende. Dagen efter påträffas en tredje klottrare mördad i ruinen. Charlie och Peter tillkallas till platsen och på uppdrag av Grundström intervjuar Peter mannen som sett Charlie kvällen innan. Han pekar ut Charlie, men Charlie blånekar. Han kan inte avslöja sin olagliga hobby för Peter och Grundström. När han kommer hem väntar ett brev från Ingela. Det är hans eget brev som är returnerat utan att ha öppnats.

 

S1E4

Grundström fattar intresse för Charlie. Den patrullerande polisens intresse för morden kanske kan ge Grundström nya infallsvinklar? Charlie känner sig märkligt pressad av Grundströms nyfunna intresse. Han träffar Elin på stampuben men kan inte slappna av då han känner sig iakttagen av en man på puben. Charlie tar några bilder i smyg på mannen. Dagen efter får Charlie och Peter rycka ut till stampuben. Någon har brutit sig in och skrivit DÖ vid bordet där Charlie brukar sitta. Sedan åker de på en utryckning där en fullgubbe blivit misshandlad på en lekplats. Charlie noterar samma initialer i ett av husen på lekparken som på puben. Han bestämmer sig för att besöka fyllgubben efter jobbet för att visa bilderna på mannen han tog på puben. På tunnelbanan dit känner han sig iakttagen. Plötsligt går strömmen och det blir mörkt i vagnen.

 

S1E5

Strömmen kommer tillbaka. Ingen är ute efter honom. När Charlie kommer till lekplatsen där fyllgubben huserar visar det sig att fyllgubben är död. Han hör polissirener och flyr från platsen. En civilpolis tar upp jakten men blir påkörd. På kvällen kommer Elin till honom. Hon råkar läsa ett oöppnat brev till Charlie (ovetande om att det är brevet som Charlie skickat till Ingela) och kan utläsa ett hemligt meddelande i texten: Charlie ska dö. Hon berättar detta för Charlie som undrar vem som vill se honom död. Kan det vara Daniel, den barndomskompis som var med då Isak dog? Men varför? Han besöker sin mamma för att fråga ut henne, men blir inte klokare av det. Ett par dagar senare ringer Elin och är hysterisk. Hennes ex-pojkvän är i lägenheten. Charlie åker dit och misshandlar mannen besinningslöst.

 

S1E6

Polisen kommer. Peter är där och tar med Charlie till en pub. De pratar ut. Charlie vill sluta som polis. Ett par dagar senare blir Charlie och Peter vittnen till en kvinna som hoppar från Västerbron. Flashback till Charlies ungdom: han vaknar upp efter sitt självmordsförsök. Charlie börjar tillbringa mer tid på puben. Han får ett samtal om att hans mor drabbats av en stroke. Han besöker henne och försöker få ut mer information om Daniel, som han nu är övertygad om har något att göra med klottermorden. Charlie får känslan av att hans mor döljer något för honom. Hemma i lägenheten märker han att någon satt eld på hans hall.

 

S1E7

Charlie släcker elden. När han kommer till jobbet vill Grundström prata med honom. Han duckar och bestämmer sig för att besöka Daniels mors grav på Skogskyrkogården. Det var något Charlies mamma sa som inte stämmer. På kyrkogården upptäcker han att Daniel vilar i graven bredvid mammans. Tillbaka på ruta ett alltså. När Charlie kommer tillbaka på stationen har Grundström fått reda på att gubben pekade ut Charlie i ruinen och kräver ett alibi. På kvällen får Charlie ett samtal om att hans mamma dött. Under natten rapporterar en hobbyfotograf att han blivit vittne till ett mordförsök på en pojke i Stora Blecktornsparken. Fotografen har bilder på den misstänkte förövaren.

 

S1E8

Charlie och Peter intervjuar pojken på sjukhuset. Charlie visar bilden på mannen som iakttog honom på puben, men pojken har tappat minnet. När han senare är hemma hos Elin hör han misstänkta ljud från trappuppgången men ingen är där. Han kan inte sova så han beger sig till Stora Blecktornsparken för att söka efter spår. Någon är i parken och Charlie flyr. Dagen efter rycker Charlie och Peter ur på ett bomblarm på Rosenbad. Charlie tycker han ser mannen från sina bilder på puben och följer efter. Peter blir förbannad på Charlie för att han överger sin post. På kvällen åker Charlie ut till platsen där Isak dog för att komma vidare med mysteriet. Flashback till Charlies ungdom då han  blir inskriven på en psykisk klinik då han känner sig förföljd.

 

S1E9

Charlie städar efter modern då han hittar brev från Daniels bror Aron till modern. Aron vill får tag på Charlie. Varför? Aron dyker upp efter begravningsceremonin men försvinner innan Charlie hinner prata med honom. På begravningskaffet introducerar sig en man för Charlie: Mikael Östenberg. Känner Charlie igen honom? Svaret blir nej. På jobbet rycker Charlie och Peter ut på ett larm om skadegörelse. Charlie får för sig att det är Aron. Men det kan det väl inte vara? Tillbaka på stationen får Charlie ett brev från Aron. Han vill prata ut och ber Charlie att besöka honom på sin arbetsplats, ett bygge på Valhallavägen. När Charlie kommer dit hittar han en död man. Aron flyr från platsen ner i tunnelbanan. De springer i tunnlarna och Charlie blir nästan påkörd av ett tåg.

 

S1E10

När Charlie besöker sin mammas grav ser han Aron. Han skuggar Aron till hans bostad, nu övertygad om att Aron försökt kommunicera med Charlie genom att begå morden och att hans eget liv nu är i fara. Daniels bror är uppenbart galen. Han lägger alla korten på bordet inför Grundström som verkar tro honom.Tillsammans åker de ut för att konfrontera Aron men hittar honom hängd i lägenheten. Efteråt går de på puben och Grundström berättar att pojken på sjukhuset återfått minnet och med hjälp av fotona från hobbyfotografen kunnat identifiera mannen som försökte mörda honom. Grundström berättar också i förbigående att en psykiatriker vid namn Mikael Östenberg har sökt honom. På kvällen hittar Charlie en dagbok i mammans kvarlåtenskaper som tillhör honom. Han läser i dagboken. Flashback till Charlies ungdom: Han blir utskriven på kliniken av sin psykatriker Mikael Östenberg. Nu inser Charlie att det är han som begick mordet på sin barndomskompis Isak genom att knuffa honom framför tåget. Han skakar av sig vetskapen och går ner på puben för att ta en öl. Inget ska stå i vägen för honom och hans nyfunna lycka med Elin.