Curt Andersson – Kapten Bartons affärer

Genre: Drama

Logline: En affärsman som sysslar med kryssningsfartyg vill ha framgång och pengar, frågan är till vilket pris eftersom hans affärer och familjeliv är fyllt av hemligheter?

Tematik: Vad hemligheter kan leda till.

Omdöme/adaptionsförslag: Boken innehåller en intressant arena med tydliga karaktärer. Den skulle kunna utgöra ett avstamp för en tv-serie.

LI WONG, attraktiv affärskvinna utformar ett affärskontrakt på sitt kontor i en skyskrapa i Peking. I kontraktet ska hon se till att få ut provision om fartygsleveranser blev försenade, och pengarna ska gå till henne och inte till hennes älskare och affärspartner och dess moderbolag. Hon ska blåsa affärsmannen Kapten Barton.

KAPTEN BARTON, är en lugn och bestämd man som styr ett imperium av kryssningsfartyg och oljeriggar tillsammans med sin lögnaktiga och skrytsamma bror KENNY WALKER som älskar att visa upp sig i pressen. Barton är ett känt namn inom redarkretsar, inte bara i Göteborg utan världen över. Familjen Barton bor i Gripgården, en pampig patriciervilla vid havet utanför Göteborg. Fru Barton, EVA är en vacker kvinna, som kommer från en enkla förhållanden, gör allt för att hålla uppe en fasad av rikedom, framgång och en fin familj. Eva oroar sig ständigt för sina barn, främst för sin känsliga adopterade son TOM. Nu när Tom kommit efter i skolan anlitar hon en äldre ensam man, FÖRFATTAREN, för privatundervisning. Eva känner sig ensam, då hennes man åkt iväg på en av sina ständiga affärsresor. Hon söker kontakt med författaren och öppnar sig för honom. Han är vänlig, men håller distans. Han försöker även hålla distans till KAY, den 16 åriga sexiga utagerande dottern. Hon berättar om alla sina vilda reser och kärleksaffärer för honom. Hon baktalar även sin äldre ordentliga bror HENRY som hon tycker är en snobb. Kapten Barton är ointresserad av Henry och Tom.

När Kapten Barton åter är hemma hamnar han och hans fru Eva i bråk kring Kay. Han tycker Kay är felfri och utan problem. Men Kay försvinner hemifrån. Kan hon ha kidnappats, eller handlar det om utpressning? Just när Kapten Barton ska anlita en privatdetektiv så kommer hon hem. Hon hade bara stuckit iväg med en dubbelt så gammal man för ett kärleksäventyr. Kay söker kontakt med författaren och kysser hon honom till hans förskräckelse. Men vad hon berättar om sin far intresserar honom. Författaren börjar lusläsa näringslivssidor och allt om shipping och börjar skriva en bok om familjen. Kapten Barton har gjort sig en förmögenhet, men hans arbetsmetoder inom Shipping Management gränsar till det otillåtna. Skatteverket hade gjort omfattande utredningar kring ett antal sjöbefäl. Men Barton finns inte bland dessa namn.

I New York hamnar bröderna Barton i bråk, men inser att det är bäst att samarbeta. De lever ett liv av lyckade affärer och överdådiga fester världen runt med direktörer, redare och ministrar. Familjen Barton får även följa med utomlands. Men så i Singapore anser Eva att äktenskapet inte är vad det borde, bråk om Kay igen. Kapten Bartons affären börjar också krångla så han måste åka till Hamburg. Där träffar han fyra kostymklädda män som meddelar att de kinesiska fartygsinspektörerna har hittat en massa fel på de nybyggda kryssningsfartygen. Kapten Barton misstänker att de kanske djävlas och är mutade? Ville de medvetet försena fartygsleveranserna? Varför hade de kinesiska inspektörer? Varför hade inte det sydkoreanska varvet som byggt fartyget anlitat sydkoreaner? Han inser att han måste göra sig av med Li Wong, som är delägare i ett av hans dotterbolag. Hon vet för mycket om han affärer. Han har inga känslor för henne. Den kvinna som han haft starkast känslor för är hans ungdomskärlek Yvonne. Hennes kärleksbrev har han sparat. Kapten Barton uppsöker Li Wong som också befinner sig i Hamburg. Men på hotellrummet finner han henne död. Polisförhör och efterspelet som följer för Kapten Barton går bra och förundersökning läggs ner. Barton åker till Grenada på semester. Där träffar han en ung norsk kvinna SIGNE som till varje pris vill träffas. Hon berättar att hon är dotter till Yvonne, hans ungdomskärlek och han är hennes far. Signe vill att Kapten Barton ska berätta det för familjen, men det vill han inte berätta för Eva. Äktenskapet knakar redan.

Författaren får info om att bröderna Barton har mycket att berätta för skattemyndigheterna. De har troligen placerat pengar i olika skatteparadis. Eva som befinner sig utomland skickar brev där hon berättar om sitt liv för Författaren. Tom kommer ofta på besök. Författaren skriver vidare på en bok om att familjen är som ett slutet system. Desto mer en familj kände hotet av att deras hemligheter skulle avslöjas för omvärlden desto slutnare blev den. Ingen vill framhålla sina misslyckande och vara en loser. Hemligheter måste skyddas till varje pris.

 Kapten Barton är i Dubai och tar sig igenom jobbiga säkerhetskontroller. Terror i världen har accelererat. Han har ett möte med affärsmannen Mas Al-Kheyma som vill köpa upp Bartons alla andelar i deras oljebolag. Affärersmannen säger att han vill Baron väl, fast han tillhör de otrogna – fast det är mot de rättrogna som Allah ler. Kapten Barton känner ett obehag av att religion blandas in i affärer. Vill han verkligen fortsätta denna typ av affärsliv? När Kapten Barton är i Miami blir han förälskad i Mary och bestämmer sig för att de ska börja ett nytt liv ihop. Sin affärsverksamhet planerar han att avveckla. Han och Mary tittar en gård på Öland och han tar ut skilsmässa från Eva. Hon kontrar då med att hon har en ny vän. Författaren.

Tom studerar i London och där blir han förälskad i annan student, norska Signe. De inleder en romans. Men när Signes mor dör återvänder hon till Norge och Tom flyttar till Sverige. Men efter en tid tar Signe kontakt och besöker Tom i Göteborg. De pratar ut om att Kapten Barton är Signes far och att han inte är Toms biologiska far. De bestämmer en framtid tillsammans.

Kapten Barton njuter av livet på Öland med Mary. Men så en dag vid en brygga hittas han drunknad. Han förs till den rättsmedicinska trots att inget tyder på våld. Det enda anmärkningsvärda var ett litet rött märke på låret, men det kunde vara ett fästingsbett. Han hade en bula i huvudet, kanske hade han halkat på en sten. Vem skulle vilja göra honom illa? Hade inte Barton varit i Mellanöstern inte för så länge sen? Skulle det kunna vara en ledtråd? Men förundersökningen läggs ner. Brodern Kenny Walker omkommer sedan i en flygkatastrof som orsakats av en rysk missil.

Författaren fortsätter skriva och oroar sig över terrordåden världen över, vart världen är på väg? Eva som känner sig ensam i Gripgården och flyttar in på övergången i författarens hus. Kay fortsätter sitt vilda liv. Sonen Henry påbörjar terapi efter sin fars bortgång. Författaren har blivit som en del av familjen och gläds åt att i alla fall Tom och Signe lever lyckliga tillsammans. Nu är familjens hemligheter avslöjade, förutom frågan om hur Kapten Barton egentligen dog. Men bäst att låta det förflutna vila?