Dagboken i ödehuset – Annika Billberg

Ladda ner presentationsfoldern inklusive författarporträtt nedan:

Folder Dagboken i ödehuset – Annika Billberg

Eller läs enbart synopsis här:

Synopsis av Roger Ahlsenhjelm

LOGLINE: När Emma och Carl-Fredrik kommer över en gammal dagbok dras de in i ett äventyr om ett barns mystiska försvinnande på orten för mer än sextio år sedan och bestämmer sig för att lösa mysteriet.

GENRE: Drama/Spänning/Ungdomsdeckare

HUVUDKARAKTÄRER NUTID OCH BAKGRUND

Emma (11 år): Emma ska tillbringa sommaren i Sörbodane i Dalsland hos mormor Ingrid och morfar Lars tillsammans med sin mamma Malin. Hon är inte alls glad över det. Hon skulle hellre vilja vara på ridläger tillsammans med bästa kompisarna Julia och Klara, bada, grilla och göra annat roligt med dem. Inte tillbringa sommaren mitt i ingenstans.

Från förra sommaren har hennes föräldrars förhållande kraschat. De bråkar hela tiden och berättar aldrig något för Emma om det. Mamma kan, som Emma tycker, börja gråta för ingenting. Emma hatar situationen och vill inte vara borta från pappa hela sommaren bara för att han och mamma inte kan komma överens.

Carl-Fredrik (11 år): Carl-Fredrik bor på en bondgård med mjölkkor och hästar i Sörbodane tillsammans med sin föräldrar Eva och Mats. Många, speciellt hans klasskompisar, tycker att han är töntig, vilsen och bortkommen, vilket han ser sig själv som tillsammans med andra.

Men han är väldigt hands-on när han hjälper till på gården med mjölkning, tar hand om hästarna eller drar iväg på sin fyrhjuling. Ibland ljuger han för mamma att han ska in till Åmål och gå på bio med sina kompisar Anton och Melvin. Han går på bio, men han går ensam för han har inga kompisar.

Anna-Lisa (90 år): Anna Lisa bor på ett äldreboende inne i Åmål. Hon äger fortfarande en gård i Sörbodane som heter Bräckorna. Där bodde hon tillsammans med sin man och sina två barn Sigrid och Gunnar.

Kevin: Kevin är Anna-Lisas barnbarn. Hans pappa Gunnar emigrerade tidigt till USA och bildade familj där. Kevin har hittat gamla brev från Anna-Lisa till Gunnar och bestämt sig för att resa till Sverige för första gången.

 

HUVUDKARAKTÄRER 1957 OCH BAKGRUND

Sigrid (11 ÅR): Sigrid bor på gården Bräckorna tillsammans med sin mamma Anna-Lisa, pappa och lillebror Gunnar.

Sigrid hjälper sin mamma så mycket hon kan på gården för hennes pappa är full nästan hela tiden. Sigrid hoppas alltid att han ska gå och lägga sig före middagen så att han inte snubblar och välter saker så att hon slipper se mamma bli ledsen.

Sven: Han hjälper Sigrids pappa att mura om grunden på ladan. Men mest super de tillsammans och pappan har skulder till Sven för den sprit han köpt till dem båda.

Lotta: En gumma i 80-årsåldern som bor på torpet Gullberga. Hon har fel på ryggen som gör henne krum och måste gå med käpp. Men ingen sätter sig på henne för hon är pigg och bestämd för sin ålder.

TEMATIK: De övergripande teman som träder fram i boken kan sammanfattas som: Vänskap, rädsla, utanförskap, självbild. Den mest framträdande tematiken ligger i huvudhistorien där mötet mellan Emma och Carl-Fredrik utvecklar sig till en vänskap som ingen av dem ens kunde föreställa sig innan de träffades. Emma, tjejen från storstan med sina häftiga tjejkompisar som antagligen inte skulle ägna Carl-Fredrik en blick om de möttes. Carl-Fredrik som i sin tur är helt i avsaknad av vänskap skulle inte i sin vildaste fantasi tro att en tjej som Emma skulle vilja vara kompis med honom.

Utöver huvudhistorien finns det en tematisk bredd som dagens barn och unga kan förhålla sig till. Hos Emma är det främst att kunna handskas med de rädslor hon känner inför sina föräldrars uppkomna relationsproblem. Hos Carl-Fredrik är det tvärtom. Han lever i en harmonisk familj, men måste handskas med ett utanförskap som gnager och som ger honom en motsatt självbild än den Emma har.

I dåtidslinjen är den mest framträdande tematiken rädsla. Sigrid måste i sin omgivning handskas med både ett yttre och ett inre hot. Det yttre från en hjälpreda på gården som trakasserar hennes familj. Det inre från en alkoholiserad pappa som sätter familjens trygghet på spel genom sitt drickande.

 

OMDÖME OCH ADAPTIONSFÖRSLAG: Bokens fokuserar på ett klassiskt berättande med ett mysterium som ska lösas. Huvudhistoriens ledtrådar skapar en deckarintrig som på ett fyndigt sätt binder ihop nutid och dåtid till ett spännande äventyr riktat mot målgruppen 9-12 år. Emma och Carl-Fredriks olikheter gör att det byggs upp en berörande och stark känsla ju mer deras vänskap förstärks och växer ihop under äventyrets gång. Miljön som blandar det nutida med gamla övergivna och förfallna hus i det dalsländska sommarlandskapet förstärker mystiken.

Utöver spänning och mystik berörs samtidigt jobbiga ämnen som barn i den åldern kan känna igen sig i. Att tycka att man inte passar in tillsammans med andra och föräldrar som bråkar med varandra.

Boken passar för en adaption till både långfilm och tv-serie. Möjligheterna är större i en tv-serie att kunna visualisera karaktärernas inre berättande och expandera handling och situationer än det är i en film som är mer koncentrerad. Men handlingen är i sig så pass drivande och karaktärerna tydliga att boken även passar för det formatet.

Bokens dramaturgi och struktur, både i nutid och dåtid, har ett gynnsamt släktskap med den klassiska treakts-strukturen inom filmens värld och som kan användas som en dramaturgisk modell vid en adaption. En adaption till en tv-serie bör ligga på mellan 3-4 avsnitt beroende på avsnittens längd.

 

HANDLINGEN

SÖRBODANE, DALSLAND – 1957: Vuxna, barn och uniformerade poliser går på led i skogen och över ängarna. Emellanåt hörs ropen – Sigrid! – Sigrid! Vid ån som slingrar sig genom bygden hittas senare en liten tröja i vattnet.

NUTID: EMMA glor uppgivet ut på det förbisvepande landskapet medan mamma MALIN kör och pratar lite nervöst om hur bra sommaren kommer att bli. Emma bryr sig inte att svara. Hon kollar sina snaps på mobilen där Klara och Julia lagt upp glada semester-selfies. Emma suckar, tar en selfie och lägger på hjärtan och ledsnahundfiltret.

På skolavslutningen för CARL-FREDRIKS klass är det frågesport där man ska gissa vilken elev frågan gäller. En av frågorna lyder: ”Vem kommer troligen kliva i koskit i sommar?” Spridda skratt och fniss. Carl-Fredrik hänger också på, men det låter bara ansträngt. Man går vidare och Carl-Fredriks leende försvinner. Han torkar snabbt bort en tår som rinner ner på kinden.

Emma och Malin anländer till Sörbodane och möts av mormor INGRID, morfar LARS och collien MICKO. När Emma kramar om mormor och hälsar på Micko blir hon på bättre humör. Hon flyttar in i alkoven på övervåningen. Hennes egen lilla vrå där hon får vara för sig själv.

Emma är ute med Micko och hamnar på en igenvuxen väg som leder till en övergiven och förfallen gård. Det är tryckande tyst, det enda som hörs är den sneda dörren in till ladan som gnisslar i vinden. En hård duns hörs inifrån huset och Emma springer skräckslagen därifrån.

Emma kommer upp på den stora vägen och får syn på Carl-Fredrik som fångat in Micko. Carl-Fredrik presenterar sig och berättar att den förfallna gården heter Bräckorna och att det hände något mystiskt där för länge sedan, en olycka. Carl-Fredrik undrar om Emma vill följa med till sjön med hästarna imorgon och hans öron blir alldeles röda. Det vill hon gärna.

Hemma hittar Emma sin mamma gråtande. Ett mörkt drag drar in över Emma. När Malin upptäcker henne torkar hon snabbt bort tårarna och undrar om Emma vill följa med på en utflykt imorgon. Emma snäser tillbaka att hon har andra planer.

BRÄCKORNA – 1957: SIGRID betraktar sin nya dagbok och ler nöjt när hon känner på den bruna läderpärmen. Hon upptäcker sin PAPPA som är full och vill prata med henne, men han bara sluddrar, raglar och luktar sprit så Sigrid försvinner därifrån.

NUTID: Mormor berättar att Sigrid var hennes bästa vän, men hon försvann spårlöst en sommar. Hela byn sökte efter henne och till sist hittades hennes tröja i ån och polisen avskrev fallet som drunkning. Mormor kommer ihåg att det kändes som att det inte stämde.

På väg till sjön med hästarna tar Emma bilder från hästryggen som hon laddar upp till sitt Insta. Vid sjön berättar Emma för Carl-Fredrik det som mormor berättat och att Sigrids mamma, som bor på ett äldreboende, fortfarande äger Bräckorna. Att Sigrids lillebror flyttade hemifrån när han var sexton. De bestämmer sig för att undersöka huset närmare.

De tar sig in i huset och hittar en träkista som Carl-Fredrik bänder upp med sin fickkniv.

I kistan finns en nalle med ett avslitet öra och ett låst plåtskrin. Med lite möda lyckas de öppna skrinet och hittar Sigrids dagbok. Plötsligt stirrar en person på dem genom fönstret. Skräckslagna springer de ut ur huset med dagboken.

Emma upptäcker Malin som pratar i telefonen bakom huset. Emma fattar att hon pratar med pappa för hon är upprörd, arg och gråtfärdig. Emma iakttar henne bistert.

De börjar läsa Sigrids dagbok. Sigrid skriver vardagligt om skolan, sina kompisar och om mormor Ingrid. Men även om pappans drickande som förstör och om någon som heter Sven som hjälper pappan på gården och att de super tillsamman. Sigrid är rädd för Sven.

 BRÄCKORNA – 1957: Sigrid undviker alltid SVENS iskalla, otäcka ögon – ett grått och ett brunt.

Vid middagarna är Sven och pappan oftast fulla och Sven kan häva ur sig otrevligheter mot ANNA-LISA, Sigrid och lillebror GUNNAR. När Sigrid kommer på Sven rota i Anna-Lisas byrå blir han hotfull och skär av ena örat på Gunnars nalle med sin kniv. Han väser att Sigrid ska hålla käften annars ska han tysta henne för gott.

NUTID: Emma ringer sin pappa. Hon vill att han ska komma men han kan inte för jobbet. Emma undrar irriterat när de ska berätta att de inte tål varandra. Pappan tycker att hon överdriver och måste lägga på för ett möte. Emma gråter ut i ren ilska i mormors knä.

Emma och Carl-Fredrik upptäcker att någon kört bil på den igenvuxna vägen. De ser ingen bil och smyger in i huset. Sigrids träkista är borta. De hittar en tidning från 20 augusti 1957 med rubriken: ”Tioårig flicka mystiskt försvunnen i Sörbodane” men någon har rivit ut artikeln.

En bil stannar till utanför. De gömmer sig i en klädkammare och ser mannen som tittade på dem genom fönstret komma in. De avslöjar sig och mannen närmar sig klädkammaren. Micko far skällande ut, mannen ryggar förskräckt tillbaka och de springer iväg ut från huset. Trots att de är vettskrämda bestämmer de att gå till botten med vad som hänt Sigrid.

I dagboken skriver Sigrid att hon kommit på Sven med att rota i mammans byrå där hon har sitt smyckeskrin med ett värdefullt armband och att han hotat Sigrid med en kniv. Hon tänker gömma armbandet hos Lotta på Gullberga tills Sven gett sig av.

BRÄCKORNA – 1957: Sigrid ser i smyg hur Sven och pappan halsar ur en flaska. ”Håll reda på dina ungar”, hotar Sven. ”Du låter barnen vara”, sluddrar pappan. Sven sliter ner pappan på golvet och vill ha sina pengar för spriten annars råkar ungarna illa ut eller så kan pappan ge honom armbandet. Sven upptäcker Sigrid och hon rusar vettskrämd iväg. Sven sliter tag i hennes hår och hugger av en bit med kniven. Nästa gång blir det värre, väser han.

När Anna-Lisa får veta vad som hänt ger hon Sigrid skrinet med armbandet. Sigrid måste gömma sig hos Lotta. Sigrid springer iväg med andan i halsen. På vägen tappar hon sin tröja hon knutit runt midjan. LOTTA tar emot Sigrid med öppna och trygga armar.

NUTID: På biblioteket hittar Emma en bok med en bild på en gammal gumma framför ett torp. ”Lotta Johannesdotter, 1875–1957, den sista invånaren på torpet Gullberga i Sörbodane socken”, läser Carl-Fredrik högt. En man som bibliotekarien titulerar som HERR SKARP lyssnar i smyg. På väg ut knuffar Skarp till Carl-Fredrik och glor ilsket med sina iskalla ögon – ett grått, ett brunt. Sluta snoka, väser han och försvinner. Vad menar han med det?

Ute på stan stöter de på Carl-Fredriks klasskompisar, ”coola” Melvin och Anton. När de får syn på Emma blir de generade och osäkra. Coolheten försvinner, liksom. De blir inställsamma mot Carl-Fredrik och bjuder in honom till deras snapchat-grupp.

På äldreboendet visar ANNA-LISA foton för dem, bland annat ett på en femtonårig Gunnar. När Emma vill prata om Sven blir Anna-Lisa orolig och ber dem gå. På väg från äldreboendet tycker de att mannen de sett vid Bräckorna två gånger är sjukt likt Gunnar på fotot.

Emma går på Malin om hennes och pappans förhållande. Malin är undvikande och Emma tycker att de bara ljuger för henne hela tiden. Till sist får Emma ett utbrott och skriker åt Malin att hon är en falsk häxa. Emma försvinner ut i skogen med Micko och blir ångerfull.

Genom en polisrapport får Emma och Carl-Fredrik veta att Torsten-i-svängen den 16 augusti sett en kortväxt person som skyndade sig iväg genom skogen. Troligtvis Lotta på Gullberga. De söker upp TORSTEN-I-SVÄNGEN för att se om han vet mer. Han minns Lotta som sprang där i skogen. Några dagar efter Sigrids försvinnande hittade han henne död i hennes säng. Han tycker det är konstigt. Springer ena dagen, död den andra.

Tillbaka på Bräckorna är de på helspänn när en bil närmar sig. Mannen i bilen presenterar sig med amerikansk brytning som KEVIN och att han är Gunnars son. Kevin har hittat brev från Anna-Lisa hos sin pappa där hon skriver om Sigrids flykt till Gullberga med armbandet.

Emma tror inte att Sigrid drunknade. En tröja i ån är inget bevis för det och att det var Lotta som sprang i skogen tror hon inte heller på. Lotta var 80 år och hade käpp. Alla tre bestämmer sig för att bege sig till Gullberga för att leta efter armbandet och ledtrådar.

Gullberga är förfallet och har rasat ihop. Efter två dagars svettigt grävande och baxande på stora stenar hittar de skrinet med det glittrande diamantarmbandet gömt i murstocken. Även den utrivna artikeln daterad den 20 augusti finns där. Emma tror nu ännu mer att Sigrid inte drunknat, för då kan hon inte ha gömt skrinet med artikeln. Men vart tog hon vägen?

GULLBERGA – 1957: Sigrid ser Torsten-i-svängen i skogen och springer snabbt iväg för att inte synas. En dag dyker Sven upp utanför Lottas stuga, men Lotta hindrar honom från att ta sig in. Sven ger sig av men väser att han kommer tillbaka. Sigrid och Lotta gömmer skrinet med armbandet och artikeln.Sigrid ska sova över i jaktstugan och ta bussen till stan på morgonen.

På väg till jaktstugan blir hon nästan upptäckt av Sven som är på väg mot Lottas stuga. Sigrid springer iväg, men återvänder till stugan och blir vittne till hur Sven trycker en kudde över Lottas ansikte och kväver henne. Sven får syn på Sigrid som måste fly för sitt liv.

NUTID: Emma och Carl-Fredrik söker efter Sigrid på Carl-Fredriks dator. De söker på namn, ålder och andranamn som är Anita och får fram fem Anita Lindqvist som är i den åldern. De skickar brev till dem, men när det gått över en vecka utan svar är de på väg att ge upp.

En dag ser den en kvinna i 75-års åldern vid Bräckorna. Det är SIGRID som fått deras brev och åkt dit. De båda bara stirrar på henne och tror inte att det är sant.

JAKTSTUGAN – 1957: Sigrid gråter och fryser. Hon får fram en lapp som hon fått av mamma med en adress och hör hennes röst i sitt inre: ”Moster Vera är pålitlig ska du veta Sigrid. Om du någonsin får problem och inte kan nå mig så ska du höra av dig till henne. Henne kan du lita på min flicka.” På morgonen kliver Sigrid på bussen som ska ta henne till Stockholm.

NUTID: Sigrid och Ingrid träffas i ett känslofyllt möte där Sigrid berättar hur hon såg Sven döda Lotta. Hur hon flydde till sin moster i Stockholm och att Anna-Lisa ville att hon skulle stanna där för Sven letade efter henne. Sigrid vet att Sven fortfarande lever. Han gjorde sig en karriär som politiker i Åmål och bytte namn till Johan Skarp.

På äldreboendet får Anna-Lisa ett brev från Johan Skarp. Han vet att Sigrid lever och hotar dem om Sigrid berättar det hon vet. Sigrid och alla de andra anländer. Sigrid börjar gråta och de kramas. Sigrid ska inte behöva vara rädd längre för Anna-Lisa har bestämt att sanningen ska fram. Sven Andersson ska inte få komma åt dem längre. Kevin kramar om sin farmor och ger henne armbandet. En reporter dyker upp och vill göra ett reportage om Sigrids återvändande. Han vill intervjua Emma och Carl-Fredrik också.

Emmas pappa kommer på besök och de båda gråter ut och kramar om varandra. Emma får veta att de ska skiljas och att pappan ska flytta, men Emma ska få ett eget rum där. Emma blir ledsen men känner att det är bra att de berättar allt för henne och att de slutat bråka.

Emma och Carl-Fredrik grillar korv tillsammans med Melvin och Anton. De är sjukt impade av artikeln om Emma och Carl-Fredrik i tidningen. Grabbarna undrar om Emma kommer tillbaka nästa sommar. Klart jag gör, säger Emma och drar iväg på Carl-Fredriks fyrhjuling.