De herrelösa hundarna – Fredrik Hardenborg

Tagline: De Herrelösa hundarna släpade poliskårens namn i smutsen. Men när vanligt polisarbete inte räcker till måste Joel och Mikko lösa saken på egen hand.

Summering: En ny partydrog, Xite, har kommit till Sverige och sprider sig explosionsartat bland ungdomar. En av poliserna som arbetar med detta är knarkspanaren Joel Hamrén i Uppsala. Hans fru har gått bort i cancer och nu försöker han och tonårsdottern Evelina gå vidare i livet. När dottern hamnar i fara, på grund av hans yrke, inser han att vanligt polisarbete inte kommer att hjälpa dem. Ändå vill han först inte lyssna när kollegan Mikko Jokinen påminner honom om den hemliga gruppen De herrelösa hundarna. De som löste brott med så okonventionella metoder att de slutligen släpade poliskårens namn i smutsen. Men om Evelina svävar i livsfara har Joel och Mikko inget val. Problemet är att den här gången finns det ingen grupp. Den här gången är det bara de två.

Genre: Crime

Målgrupp: Kvinnor och män 35-55 år.

Liknande filmer/böcker: Mystic River av Dennis Lehane

Teman: rättvisa, vigilantism, droger, organiserad brottslighet, arbetsliv, vänskap

Släppt: 20 mars 2017

Recensioner i appen:

“Utmärkt spännande”

“Så bra”

“Roligt med bok om Uppsala. Välskriven och spännande”

 

Huvudkaraktärer:

JOEL – Knarkspanare. Ensamstående far till Evelina. Slits mellan att vilja vara en duktig polis eller att följa Mikko och ta lagen i egna händer.

MIKKO – Knarkspanare. På ytan tuff, men mjuk inuti. Har gett upp hoppet om att krossa Xite-ligan på laglig väg.

EVELINA – Går i högstadiet. Hästtjej. Småkär i Zvonimir men har inte vågat säga något. Gillar att spela piano.

ZVONIMIR – Smart men osäker tonåring. I hemlighet kär i Evelina. Har en svårt sjuk pappa.

KATARINA OXELGREN – Joel och Mikkos chef. Jobbar mycket, bl:a för att glömma hur dåligt hennes äktenskap är. Har en son, Adam.

NINO – Knarklangare som på olaglig väg försöker att dra in pengar till sig själv och sin ensamstående mor. Har en bror, Roberto, som sitter i fängelse och som han ser upp till.

 

Synopsis:

S1E1

En ung man tar en överdos av Xite, en ny syntetisk partydrog som är mycket populär bland unga och som säljs av ett organiserat brottssyndikat. Polisen står handfallna. Poliserna MIKKO och JOEL är ute och dricker öl. Enligt Mikko är det enda sättet att stoppa ligan med icke-konventionella metoder. Han vill återuppliva De herrelösa hundarna. Joel är skeptisk. Joels tonårsdotter Evelina går på en fest tillsammans med kompisarna HEDDA och ZVONIMIR. Zvonimir beter sig konstigt. I hemlighet köper Zvonimir knark av NINO på festen, som får reda på att Evelinas pappa är polis.

 

S1E2

Zvonimir mår dåligt av drogen och ljuger för Evelina att han är sjuk. Hon ställer honom mot väggen och han hintar att han gjort något dumt. Joel och Mikko slår till mot en langare som går under namnet KRANEN på Västertorg. Nino får ett samtal från en av sina kontakter att polisen tagit Kranen. Nino vill ta Kranens plats och kontaktar syndikatet. Kort därpå får han ett samtal från M, ledaren. Nino kan ta Kranens plats, om han tar reda på vem som satt dit Kranen.

 

S1E3

I förhör vägrar Kranen avslöja för Joel och Mikko vem som ligger bakom Xite. Kort därpå får de ett samtal från ROHLIN, en knarkare som påstår att en annan knarkare vid namn DANNE sitter på viktig information om brottssyndikatet, men i utbyte vill han ha hjälp att lämna landet. Nino hotar Evelina, han vill veta vem som tjallade på Kranen. Evelina går hem till Zvonimir och pressar honom om Nino och vad Zvonimir håller på med.

 

S1E4

Evelina hittar en död mus i sitt skolskåp. Hon lirkar ur Joel att det är en knarkare vid namn Rohlin som tjallade på Kranen och skickar ett sms till Nino med informationen. Evelina besöker sin döda mammas grav tillsammans med Joel och Evelina bryter ihop. Hur ska hon och pappa kunna bli en familj igen efter det som hänt? Joel och Mikko har ordnat med en husrannsakan hos DANNE och pratar om hur mycket de egentligen ska berätta för sin chef KATARINA. Nino dyker upp hos Rohlin, det blir tjafs och Rohlin skjuter Nino.

 

S1E5

Nino vaknar upp på sjukhuset. Han har blivit skjuten i axeln. Evelina berättar för Joel om Nino och hoten men utlämnar Zvonimirs inblandning. Hedda visar ett klipp på Youtube för Evelina där Zvonimir är hög. Mikko ringer Joel och berättar att Rohlin flytt och att Nino är bror till ROBERTO, som såg till att skandalen om De herrelösa hundarna blev offentlig. Det framkommer att Joel och Mikko planterade bevis hos Roberto som ledde till att han åkte i fängelse. Nu har det plötsligt blivit personligt för dem båda, och Joel och Mikko pressar Nino på sjukhuset. Joel och Mikko gör en inofficiell husrannsakan hos Nino och hittar en pistol, en telefon och en påse med piller märkta X.

 

S1E6

Nino pratar i mobiltelefon med Roberto som förstår att Nino besökts av Joel och Mikko. Zvonimir blir retad i skolan och blir kallad knarkare. Rohlin ringer Joel, som berättar att Nino inte är död och erbjuder sig att plocka upp honom. Medan Rohlin väntar bryter sig någon in. Joel och Mikko anländer försent, Rohlin är mördad. Joel och Mikko kan inte förklara för chefen Katarina varför de befann sig på mordplatsen. Nino smiter från sjukhuset. Tekniska har undersökt Ninos telefon. Ett nummer har ringts. Kan detta vara till den mystiske M? Katarina bestämmer sig för att starta en internutredning mot Joel och Mikko.

 

S1E7

Zvonimir får besök av sin klassföreståndare som vill hjälpa honom. Nino kommer hem och inser att polisen är honom på spåren. Han åker till sitt gömställe och hämtar en pistol. Samtalet i Ninos telefon spåras till en adress utanför Uppsala, dit Joel och Mikko beger sig. Relationen mellan de två poliserna är kylig. Två personer kommer ut från porten och sätter sig i en svart bil, Joel och Mikko följer efter. De hamnar vid en villa utanför Uppsala. Joel vill ringa förstärkning men det vill inte Mikko. Evelina hittar mammans dagböcker och läser om hur cancern äter upp henne. Det ringer på dörren, Evelina öppnar. Utanför står Nino.

 

S1E8

Nino binder fast Evelina och försöker ringa Joel som inte svarar. Joel velar när Mikko går ur bilen mot huset. Ska han hjälpa sin kollega eller ringa på förstärkning? Han väljer att följa efter Mikko. Evelina försöker fly men misslyckas. Inne i huset har Mikko skjutit en av männen och Joel övermannar den andra. En tredje flyr, kan det vara M? Joel ringer på förstärkning. När han lagt på ringer Evelina. Men rösten i luren tillhör Nino.

 

S1E9

Nino berättar för Joel att han tagit Evelina som gisslan. Joel och Mikko åker in till stan för att rädda Evelina, men Joel vill göra det själv. Katarina blir förbannad på Joel och Mikko som tagit lagen i egna händer. Nino för Evelina till ett ödehus. Joel lyckas hittar huset och Evelina, men blir överraskad av Nino. Joel berättar sanningen för Nino hur Roberto åkte fast, men Nino tror inte på Joel. Det blir tumult och ett skott går av.

 

S1E10

Joel vaknar upp skottskadad i det öde huset och ser Mikko där. Han har följt efter Joel och räddat hans liv. De blir avstängda i väntan på internutredningen men deras metoder har gjort att de kan spränga brottssyndikatet. Evelina och Zvonimir återförenas. Joel och Evelina pratar ut om mamman. De packar, har hyrt ett hus för vila och återhämtning i väntan på vad utredningen ska ge. Nino ligger lågt, hans mamma har ordnat så att han kan få jobba på ett lager i Enköping. När Nino är på väg dit ringer Roberto som sluppit ur ur fängelset. Roberto har planer …