DEN SOM ILLA GÖR – MIKAEL ANDERSSON

Ladda ner presentationsfoldern inklusive författarporträtt nedan:

Folder Den som illa gör – Mikael Andersson

Eller läs enbart synopsis här:

Synopsis av Roger Ahlsenhjelm

Genre: Deckare/Thriller/Spänning/Drama

Logline: En poliskommissaries jakt på förövaren efter en skolskjutning med flera dödliga utgångar väver ihop ett nät av olika livsöden som korsar varandra där det förflutna kommer ikapp med ödesdigra och tragiska konsekvenser.

Tematik: Då det förekommer olika typer av olagliga och kriminella handlingar i bokens deckarintrig kan en tematisk fråga vara – ”Är alla brott av ondo?”. Upplägget med flera berättarlinjer gör att det även förekommer olika tematiska inriktningar.  Generellt i de olika linjerna finns det övergripande tematik som: Upprättelse, girighet, hämnd, försoning, självrannsakan.

Omdöme och adaptionsförslag: Boken har ett spännande upplägg där en skolskjutning utgör en katalysator som påverkar alla inblandade och som tvingar en dramatisk händelse i det förflutna upp till ytan.

De mest framträdande karaktärerna har alla olika infallsvinklar till skolskjutningen vilket breddar berättandets perspektiv. Berättelsens olika pusselbitar som läggs till bit för bit gör att dramatiken och spänningen hålls vid liv ända fram till det avslöjande slutet.

Bokens struktur med fyra berättarlinjer som korsar varandra talar för en adaption till en

tv-serie. Samtliga linjer innehåller även underlag för att kunna vidareutveckla och fördjupa karaktärernas konfliktmönster och det förflutna i ett tv-manus. De olika genrerna som omges av den västerbottniska naturen och miljön ger en stark lokal prägel, vilket är gynnsamt i streamingvärlden där lokala produktioner intar en allt mer framskjuten position.

Huvudkaraktärer och bakgrund:

Roland Fransson (52): Roland är kommissarie och chef för grova brott polisregion Nord i Umeå. Ensamstående med sin begåvade, datorintresserade och ”hacker-kunniga” 14-åriga dotter Anna. Hon har en funktionsnedsättning genom en ryggmärgsskada vid förlossningen som gör henne rullstolsburen.

Roland har ett litet eget fritidsprojekt. Han är nästan klar med byggandet av ett panic-room i garaget. Roland har lite tveksamt startat en relation med sin tolv år yngre kollega Lisa. Roland känner sig gammal inför henne men Lisa bryr sig inte om åldersskillnaden.

Gunnar Linder (44): Region Västerbottens internrevisor. Lever med sin fru Annika (39), förskolepedagog, och barnen Maja (14) och Tobias (18).

Gunnar har upptäckt att det saknas 265 miljoner och ingen har hittills reagerat inom organisationen. Gunnar misstänker att det är någon i beslutfattande/chefsposition som ligger bakom en förskingring. Upplägget verka ha pågått i flera år där mindre belopp förts över från regionens miljardinvesteringar i fonder till hemligt konto.

Gunnar har gett regiondirektören info om sin upptäckt och börjar få hotfulla samtal att han ska sluta rota i saker som inte angår honom. Rösten är metallisk och låter som honom själv.

Jonas Larsson (34): Annas distriktsläkare på vårdcentralen där han vårdar henne för bl.a. diabetes och tidigare ätstörningar. Jonas är omtyck och sympatisk som månar om sina patienter, men han brottas med sina mörka sidor, sitt andra jag som okontrollerat kan ta över honom. Den där Jonas som han egentligen hatar men som han är oförmögen att göra sig fri från. När han återvänder kommer ångesten.

Jonas spelberoende har försatt honom i fritt fall. På jakt efter storvinsten har han spelat bort 850 000 lånade kronor i ett svep. På Darknet kommer han i kontakt med den anonyme ”Professorn” som gör honom skuldfri mot gentjänster som utskrivande av recept. I telefonen har Professorn en metallisk röst som låter som Jonas själv.

Lennart Göthesson (58): Ekonomidirektör på Region Västerbotten. Lennart är ensamstående efter att hans fru gick bort för några år sedan. Han lever tillsammans i sitt hus med sin son Mattias som är bankman, men är sjukskriven för depression.

Karin Haraldsson (58): Boende i Vindel-Ånäset. Driver ett barnhem i Riga men är sedan ett år tillbaka i Sverige för utbrändhet.

Folke Haraldsson (61): Alkoholiserad missbrukare och uteliggare. Bördig från Vindel-Ånäset.

Handlingen: VÄSTERBOTTEN, VINDEL-ÅNÄSET, 1978: En 17-årig kvinna föder ett barn hemma med hjälp av en 20-årig man. De är helt ensamma. Glädjen över den nyfödda gossen är dämpad.

FYRTIO ÅR SENARE: En vacker försommardag i maj tar sig en maskerad man in på Dragonskolan i Umeå och skjuter ihjäl ett tiotal elever. En av eleverna, Annas kusin KLAS, konfronteras med gärningsmannen men lyckas fly och gömmer sig. Klas ser en hantverkare komma ut från skolan och åka iväg i en bil med loggan ”Kör med rör”.

På nyheterna får ANNA veta om skjutningen. När ROLAND kommer hem helt slutkörd lugnar sig Anna med sina frågor tills de ätit middag. Hon får senare veta att man hittat en elev i skolans källare som skjutit sig själv. Roland vill inte att Anna sprider infon på nätet.

Anna hittar info på nätet i olika chattar att den misstänkte mördaren kan vara TOBIAS LINDER. Han är hatad, mobbad och kallas vargmördaren för sin positiva syn på vargjakt. Han har flertalet gånger hotat andra elever om de fortsätter att kalla honom för vargmördaren.

Klas har berättat om loggan på bilen han såg vid skolan – ”Kör med rör!”. Anna söker på nätet och får en träff som leder till en rörfirma – Vännäs rör AB.

Roland och polisassistent LISA BENGTSSON förhör Tobias föräldrar GUNNAR och ANNIKA LINDER. Allt de vet är att Tobias cyklade till skolan två dagar innan skolskjutningen och är sedan dess försvunnen.

När läkaren JONAS LARSSON svarar i mobilen vet han vem det är innan han hör Professorns metalliska röst. Professorn undrar varför anteckningen om utskrivet sömnmedel till Tobias Linder finns kvar i Tobias journal. Jonas förklarar att det inte kommer att försvinna helt, ändringarna kommer att synas. Professorn bryr sig inte. Han hotar att döda Jonas.

Jonas kontaktar Roland och berättar om sitt spelmissbruk, hur professorn betalade hans spelskuld och att han på uppmaning skrev ut stora mängder sömnmedel till Tobias Linder. Jonas är livrädd. Professorn har kapat hans Facebook-konto och tagit sig in i hans mobil. Roland vill installera ett kitt för samtalsspårning och avlyssning i Jonas telefon.

Den döda pojken i skolans källare identifieras som Tobias Linder och misstankarna mot honom förstärks. Han har extrema nivåer av sömnmedel i blodet. För att komma bort beger sig Gunnar till sin barndomskamrat STEFAN STRAND i Sorsele. Gunnar berättar om förskingringen och att han misstänker ekonomidirektören som en av de inblandade. Bevis finns i en pärm med transaktioner som Gunnar stulit och som pekar ut ekonomidirektören.

Ekonomidirektör LENNART GÖTHESSON delger sina två kollegor delaktiga i förskingringen, ERIK VIKANDER och SÖREN BAGGE, att Gunnar upptäckt att det saknas 265 miljoner. Göthesson misstänker att Gunnar kommit över hans pärm med transaktioner.

Roland och Lisa hittar en överföring på Jonas konto på 850 000 kr från en FOLKE HARALDSSON. De misstänker att Jonas satt in pengar från langning av läkemedel på ett anonymt konto och nyttjat Folke mot ersättning och fört över pengarna till sitt eget konto.

Anna kollar upp Folke och tror inte att det är han som är Professorn då pengarna passerat Folkes konto till Jonas. Ann hackar in sig på en övervakningskamera där hon vet att Folke brukar hålla till. Hon ser Folke ta emot pengar från en skymd person.

Jonas har Folke Haraldsson som patient och får veta att en person från Folkes hembygd hjälper honom med pengar in på hans konto. Jonas lokaliserar en KARIN HARALDSSON i Vindel-Ånäset. Jonas söker upp Karin och utger sig för att vara en författare som skriver på en bok om levnadsöden på bygden. Karin berättar att Folke är hennes kusin, men hon har ingen kontakt med honom. Jonas blir lite nervös inför Karins skarpsinnighet. Ett mörkt drag sveper för ett ögonblick in över honom. ”Du har hamnat hos häxan och hennes katt”, ekar det till i hans inre. Känslan släpper lika fort som den uppenbarar sig.

Gunnars fru Annika och dottern MAJA mördas med flera skott i hemmet. Vid mordet ser ett vittne en svartklädd person i rånarluva, samma klädsel som vid skolskjutningen. En helt förkrossad Gunnar är övertygad om att det är för att tysta honom om förskingringen. Han har fått hotfulla telefonsamtal förvrängda med en röstsimulator.

För att få lugn och ro drar Gunnar och Stefan iväg till en avlägsen jaktstuga. Gunnar vägrar prata med svenska medier men har kontaktat journalisten TIM WALTERS på New York Times. Gunnar har läst honom och känner förtroende och tror att han kan rentvå Tobias.

Anna informerar Roland om hantverkaren på skolan från Vännäs rör. Roland får fram att kommunen har ett serviceavtal med rörfirman om underhållet på Dragonskolan. Avtalet har koppling till Göthesson som hjälpt Mattias att ordna en praktikplats åt Mattias bekant från Filippinerna. Bekantingen har sagt upp sig, åkt hem till Filippinerna och går inte att få tag på.

Gunnar ska förhöras ytterligare och Lisa kontaktar Stefan om han vet var Gunnar finns. Stefan mörkar men samtalet spåras till Vindelfjällens naturreservat. Roland och Lisa beger sig till Sorsele för att ta sig vidare till Vindelfjällen. På vägen berättar Roland att de spårat Jonas besök hos Karin Haraldsson i Vindel-Ånäset via kittet i Jonas telefon.

Roland tror att Jonas försöker ta reda på om det finns en koppling mellan Folke och Professorn. Lisa har uppgifter om att Göthesson har en fastighet i Vindel-Ånäset han ärvt av sina föräldrar.

Bankmannen JÖRGEN HERMANSSON är upp över öronen mutad och insyltad i förskingringen. När han får veta om Gunnars efterforskning av Göthesson bokar han en enkel till Thailand. Gunnars efterforskning gör att Vikander och Bagge vill ha sina andelar utbetalda. När Göthesson kontaktar Jörgen om utbetalning gör han sig onåbar.

På väg in i en taxi med en resväska stoppas Jörgen av de tre. Jörgen försäkrar att han satt över deras andelar till Göthessons konto. Det stämmer, men sedan har summan direkt förts över till ett anonymt konto i Mora Banc SA, Andorra. Överföringen är signerad av Göthesson. Ingen vet hur det gått till, men misstänksamheten mot Göthesson växer. För att reda ut det hela bestämmer Göthesson att de ska bege sig till Andorra.

Jonas letar upp Folke för att få info om vem det är som hjälper honom. De hamnar i en konflikt och Jonas dödar Folke i självförsvar. I Folkes mobil hittar Jonas ett meddelande från Karin att en person ställer frågor om honom. Karin? Har hon ljugit? Hon sa ju att hon inte hade någon kontakt med sin kusin Folke.

Jonas beger sig till Karin för att få veta om hennes koppling till Folke. På vägen dit börjar tankarna mala i Jonas – ”Horan måste dö!” – väser han. Hans skrämda blick möter sitt mörka jag i backspegeln lika snabbt som det försvinner. Jonas tar sig in i Karins hus och hon överrumplar honom med ett hagelgevär. Jonas försöker övertyga henne att han bara har några frågor. Han vill henne inget illa. Karin vet om Jonas riktiga identitet och litar inte på honom. Under vapenhot låser hon in Jonas i källaren.

Anna är ensam hemma när hon upptäcker en maskerad person smyga omkring utanför huset. Hon låser in sig i Rolands panic-room och ser genom bevakningskameran den maskerade hälla bensin utanför för att tända på. Anna lyckas distrahera honom så att han försvinner. Anna upptäcker ytterligare en användare utan lösenordsskydd i sin insulinapp som måste vara den maskerade. Anna funderar på att döda honom med förhöjd dosering.

I jaktstugan har Gunnar geotaggat sin position på Facebook för att försöka locka till sig mördaren och eliminera honom. Gunnar har fått kontakt med Tim Walters som anländer till stugan och intervjuar Gunnar. Stefan och Gunnar åker sedan iväg i en båt för att reka en alternativ flyktväg. En maskerad man dyker upp vid stugan och tar Walters som gisslan.

I Andorra har Jörgensson en bankkontakt som genom mutor får fram ett övervakningsfoto på en kvinna med dolt ansikte som öppnade det anonyma kontot. Hennes identitet är skyddad och kontot har tömts samma gång pengarna kom in, vilket bara är möjligt med Göthessons kod. Bagge misstänker starkt att Göthesson ligger bakom allt.

Roland och Lisa lokaliserar Gunnar och Stefan till en jaktstuga vid Bergsjönäs. När de anländer hamnar de i en skottlossning. Gunnar och Stefan har återvänt från sin rekognosering och upptäckt den maskerade mannen som har Walters som gisslan. Vid skottlossningen skadas Stefan och den maskerade flyr med Walters i en båt. Plötsligt faller den maskerade ihop ute på öppet vatten och Walters lyckas ta båten iland.

Lisa demaskerar den avsvimmade mannen som har ett asiatiskt utseende. I hans mobil hittas ett nummer där upprepade samtal går till Lennart Göthessons son Mattias. Polisen slår till mot Göthessons hus och hittar Mattias som hängt sig. I rummet finns en mängd datorer och skärmar. På väggarna artiklar om skolskjutningen och morden på Annika och Maja Linder.

”Min son är död”, viskar Karin till Jonas när hon kommer in i källaren. ”Polisen hittade honom död i garaget, självmord”. Karin börjar berätta sin historia för Jonas.

Folke är hennes bror. Hon blev gravid med honom när de bodde ensamma efter att föräldrarna gått bort. Hon födde en pojke och levde undanskymd i en inredd lada. Ingen utomstående visste om pojkens existens förrän hon kom i kontakt med grannens äldste son – Lennart Göthesson. Han hade precis förlorat sitt barn i plötslig spädbarnsdöd och hon överlät sin två veckor gamla pojke till Lennart som växer upp som Mattias Göthesson.

Karin började träffa Mattias i hemlighet och berättade allt för honom. Både Karins far och Folke led av schizofreni och hon misstänkte att också Mattias drabbades. Karins far grävde sista tiden ner sig i bibeln, återkom ständigt till Jesaja 34:6 – ”Herrens svärd dryper av blod”. Karin märkte Mattias förändring när hon gav honom sin fars bibel, överfull med understrykningar. Mattias började grubbla, pratade om en profetia som skulle besannas.

Mattias kom i kontakt med Folke och började hjälpa honom med pengar. Mattias blev bitter på Lennart som inte berättat för honom. Han började kollade upp Lennart och installerade spionprogram på hans dator. Det går upp för Jonas att Mattias var Professorn.

I Mattias datorer hittas Lennarts mejl om förskingringen, liksom serviceavtalet kommunen har med Vännäs rör om underhållet på Dragonskolan. Hur han tvingade Lennart att ordna praktikplats på rörfirman åt den lejda mördaren. Hur han drogade Tobias Linder med sömnmedel och mordet på honom. Hur han använt Folke som målvakt för att betala Jonas spelskulder. Banköverföringarna till banken i Andorra. Mattias planerade allt.

Den filippinske mördaren förklaras hjärndöd på grund av för täta och för höga doser från sin insulinpump. Roland fattar att det är Anna som ligger bakom. Genom sin insulinapp har hon styrt doserna så att mördaren kollapsade i båten ute på sjön.

Karin besöker Lennart Göthesson i fängelset. Han och de andra greps när de återvände från Andorra. Karin berättar att hon tog kontakt med Mattias när hon återvänt till Sverige. Mattias fick veta att barnhemmet i Riga hade slut på pengar och att barnen var i fara. Mattias fick ett kall att hjälpa henne.  Via bankkontot som Karin öppnade i Andorra förde de över pengarna till barnhemmets stiftelse. Karin visste inte på vilket sätt Mattias iscensatte allt. De har alla blod på sina händer, men pengarna kommer att rädda flera hundra barn från att gå under på Rigas gator. Lennart känner trots allt en tillfredställelse av utgången.

Folkes död klassas som en trolig fallskada och ett år senare är Jonas verksam som volontär på Karins barnhem i Riga. Han har blivit invald i stiftelsens styrelse – den stiftelse som har kontroll över de dryga 230 miljonerna. Styrelsen består i övrigt av tre personer som Jonas bedömer inte har långt kvar i livet och som ledamot gör det honom i praktiken till Karins ställföreträdare… Den dagen hon är borta.