En avgörande ledtråd – Peter Gissy

Ladda ner hela presentationen inklusive författarporträtt nedan:

Folder En avgörande ledtråd – Peter Gissy

Eller läs enbart synopsis här:

Synopsis: Petra Norman

Genre: Deckare.

Tematik: Kvinnohat.

Logline: En ung kvinna har hittats mördad i en skog utanför Göteborg. Gärningsmannen har bara lämnat efter sig en enda ledtråd, ett halvt spelkort. Michelle, före detta polis och nybliven rättspsykolog, kallas in till det svårlösta fallet och hon gör ett försök att utmana förövaren och locka fram en reaktion hos denne. Men det går inte som hon tänkt sig och livsfarliga situationer uppstår. Frågan är vem som är mördaren?

Omdöme: Historien är spännande, intressant och innehåller samhällskritik mot bristande resurser för att förebygga misshandel och kvinnomord. Adaptionsförslag mini-serie för TV eller TV-serie. Här finns möjligheter till spännande fiktion med ett flertal intressanta bärande kvinnoroller.

Bakgrund: MICHELLE är en före detta polis och numera rättspsykolog som överlevt ett mordförsök arrangerat av hennes misshandlande man Jörgen. Efter skilsmässan, rättegången och tid på sjukhus har hon ofta återkommande tankar och mardrömmar om det hon utsattes för. Hon lever ensam och arbetar både på Göteborgs universitet där hon undervisar i ämnet rättspsykologi och även på kvinnojouren i västra Göteborg.

Handlingen: På en skogsväg utanför Göteborg cyklar två pojkar och ser en svart sopsäck i skogen. När de tittar i den ser det ett ljushårigt kvinnolik.

Det är början av december. En begravning pågår och prästen talar om den döde, Jörgen, Michelles exman. I kapellet är det ett fåtal personer och i sista bänkraden sitter MICHELLE. Hon har ljust hår och är nätt. Jörgens mor och syster går fram till kistan. Men Michelle sitter kvar.

Efter begravningen skyndar Michelle iväg och möts på parkeringen av kriminalinspektör ÅSA. Hon är ensamstående med lockigt hår och kraftig överkropp. Åsa säger att hon anade att Michelle skulle vara på Jörgens begravning. Hon berättar att hon basar över en nyinrättad utredningsgrupp och vill ha med Michelle i den och ger henne material att läsa. Det gäller en ung kvinna, Jessica, som varit försvunnen och hittats mördad, skändad och naken i en plastsäck. Michelle är tveksam men blir övertalad att läsa materialet.

Michelle kör till kvinnojourens byggnad i Åkered. Hennes uppgift där är att bedöma de misshandlade kvinnornas psykiska status. Föreståndaren KATJA, slarvigt klädd och ständigt stressad berättar att hon vill ha hjälp med en ny tjej, FRIDA, som har blivit misshandlad och är mordhotad av sitt ex John. Det är för farligt att bo på jourhemmet så Michelle går med på Katjas önskemål att Frida tillfälligt ska bo hos Michelle.

Senare när Michelle går in i en port på Sveagatan i Göteborg, så tar en man kort på henne i smyg. Uppe på sitt kontor läser hon igenom materialet om den mördade och våldtagna Jessica och konstaterar att mördaren varit noga med att inte lämna bevis efter sig. Hela kroppen är till och med tvättad med bensin. Den enda ledtråden som påträffats var ett till häften sönderrivet spelkort. Ett spaderess. Väl hemma tar hon hand om den misshandlade Frida.

När Michelle nästa dag kommer till polishuset presenterar Åsa gruppen: BRANKO, lång snusande man som arbetar med sökningar i databaser. EINAR, polis och Michelles halvbror som är lugn, stabil och lyckligt gift. Han blir glad över att återse sin syster. Den glättiga länspolischefen Arne Krogh-Arnesen med smeknamnet ”DANMARK” hejar snabbt och försvinner sedan. ROGER, tunnhårig, norrlänning som är en retsticka börjar genast ifrågasätta Michelles ”psykologtjafs”, men Einar försvarar Michelle som presenterar det hon kommit fram till: Gärningsmannen är troligtvis en pedant, sexmissbrukare, trofésamlare och runt 35-år. Han vill ha makt över kvinnor och föredrar ljushåriga, bystiga, nätta tjejer. Han njuter av att driva med myndigheter och lämnar medvetet spår efter sej för att förvilla polisen. Michelle tycker att de ska utnyttja mördarens intresse för media. Om de lägger ut information kanske han reagera på det, så att de kan ha en chans att få honom att höra av sig. Åsa vill att Michelle tar sig an uppdraget och hon svarar ja till att assistera i utredningsarbetet för att få fast mördaren.

Michelle ska gå igenom materialet igen, men Katja behöver återigen hjälp med en ny misshandlad kvinna SIMONE. På kvinnojouren lyssnar Michelle på Simones fruktansvärda misshandelshistoria. Rektorn på universitetet där Michelle arbetar jagar också henne på telefon. Katja är orolig att Michelle tar på sig för mycket arbete.

På en mörk avsides rastplats står blonda korta CATARINA och försöker fixa en punktering på sin bil. En vit skåpbil svänger in. En man kliver ut och går mot henne.

Hemma i radhuslängan sitter Michelle och lyssnar på Frida, den misshandlade kvinnan. Hon är hela tiden livrädd för sitt ex John. När Michelle får motfrågor om sin bakgrund vill hon inte berätta något alls. På natten drömmer Michelle mardrömmar där hur hon blir skjuten i axeln. Michelle vaknar av ett telefonsamtal från polishuset. Ännu en ung kvinna är försvunnen.

Efter det att Michelle och utredningsgruppen besökt brottsplatsen för Catarinas försvinnande är alla än mer pressade då de misstänker att det är samma förövare som Jessicas. Före presskonferensen i polishuset om försvunna Catarina enas Michelle och Åsa om att nu lägga ut ett lockbete till gärningsmannen. De berättar för journalisterna att det sannolikt är samma gärningsman. Michelle berättar att de har ledtrådar de kan använda sig av. De har även skapat en site dit allmänheten anonymt kan vända sig. Efteråt kommer den fulsnygge journalisten FREDDE och vill göra en porträttintervju med Michelle. Åsa tycker det är en bra idé. Hon månar om Michelle, är glad att hon är tillbaka och att hon får cred för det hon gör.

Michelle och Einar besöker föräldrarna till den försvinna flickan Catarina och den mördade Jessica, men de får ingen information av betydelse. Einar och Michelle får dock en djupare kontakt som de inte haft sedan Michelle utsattes för mordförsöket.

När Michelle tar en promenad får hon för sig att en man i keps förföljer henne. I samtal med Katja – föreståndaren för kvinnojouren – kommer de fram till att det kanske kan vara John, Fridas misshandlande expojkvän. Senare kommer Michelle och Frida överens om att ha ett hemligt varningstecken om John skulle dyka upp. Frida ska då ta bort kaktusen från fönstret. Mitt i natten dyker TV4 upp hos Michelle efter det att en svart plastsäck upphittats i skogen.

Säcken innehöll en död katt. Katja övertalar Michelle om att även låta den misshandlade Simone ska bo hos henne. Brodern Roger tycker att Michelle gått för hårt ut i TV 4. Det är farligt att utmanar gärningsmannen eftersom han har Catarina och ingen vet vad han kan göra om han känner sig trängd. Motvilligt medger Michelle att han har rätt. Men senare när journalisten Fredde gör sin porträttintervju med Michelle kan hon inte låta bli att utmana gärningsmannen. På fotot på henne i tidningen finns också med ett spaderess.

När Michelle kommer hem är kaktusen i fönstret borta. Simone har blivit misshandlad och hon berättar att John varit där och misshandlat både henne och Frida. Han tog sedan med sig Frida i sin husbil. Michelle ser till att Simone kommer till sjukhus.

Efter pejling på Fridas mobil tar Michelle och Einar upp jakten på John, men misslyckas.  Senare ringer Frida som antyder att hon haft ihjäl John och pratar om att ta sitt liv. Michelle ringer efter hjälp.

Åsa, Branko, Einar, Michelle, Roger arbetar på med Jessicafallet och den försvinna Catarina. De har bland annat fått fram att bensinen som användes för att tvätta Jessicas kropp var uppblandad med vatten och det tycks komma från ett externt vattendrag. En viss typ av metallspån återfanns på Jessica och om de hittar samma typ av metallspån hos gärningsmannen, så kan de knyta mordet till honom. Gärningsmannen övermannar sina offer och släpar in dem i en vit skåpbil. Michelle ger en bild av gärningsmannen. Han drivs av sex. En pedant som vill dominera kvinnor. Roger är hela tiden negativ och hånfull mot Michelles psykologikunskaper.

Michelle och Katja är hos Frida på Sahlgrenska sjukhuset. Johns misshandel är så brutal så att det är osäkert om hon kommer att klara sig. Katja svär över John och kvinnojourens bristande resurser. Samhället tar inte kvinnomisshandel på allvar.

Michelle försöker själv leta rätt på John och åker till Askims camping, eftersom Katja nämnt att John brukar åka dit, men Michelle hittar honom inte. När Michelle kommer hem är Simone tillbaka från sjukhuset. Åsa märker att hon tycker om Simone ju mer tid de tillbringar tillsammans. Simone berättar hela sin misshandelshistoria. Michelle öppnar upp sig själv och börjar prata om sitt ex Jörgen, misshandeln och att han fixade vapen åt en pervers kompis, CLINT RYLANDER, som suttit i fängelse för att få honom att döda henne och som sedan sköt henne i axeln. Bägge dömdes till sex års fängelse. Clint fick rättspsykiatrisk vård medan Jörgen dog av cancer i fängelset. Senare tittar Michelle på tv och ser en bild av Jessica och Catarina bredvid varandra och uppläsarrösten säger…liksom vid det första mordet. Det tyder på att Göteborgspolisen har att göra med en seriemördare. Michelle ringer Åsa och frågar om Catarina som försvann på rastplatsen har påträffats död?

Åsa är irriterad på media som kör sitt eget race. Catarina är försvunnen, inget annat. Senare när Michelle är hemma tycker hon sig se en gestalt utanför fönstret. När Michelle joggar på tidigt på morgonen blir hon rädd för en man i skogen, men lugnar sig och springer vidare hem. På ytterdörren hänger röda tulpaner. Inget kort. Inomhus är det helt tyst. Simone är inte där. Michelle ser då en gul notislapp. ”Jag har åkt till stan och flyttar till Katja”.

I polishuset är Einar orolig över att Michelle inte dykt upp till gruppmötet och inte heller svarar i telefon. Åsa är mest irriterad över att hon är sen och de lyssnar på EDVALD BJÖRKENLAND, en nördig statistiker och docent som gör geografiska analyser. Han har kommit fram till att sandfyndet i säcken där Jessica var består av silt, en finkornig sand, vilket pekar mot var gärningsmannen kanske kan befinna sig och han visar på en karta. Ingen verkar intresserad av det han säger utom Einar. Kanske kan denna mans kunskaper och andra olika typer av parametrar leda till att man kan ringa in ett sökområde. Einar ringer runt efter Michelle, men ingen vet något.

En död kvinnokropp har hittats vid ett friluftsområde. Det visar sig vara Catarina och likt Jessica är hon strypt, har tvättats med bensin och hittats i liknade typ av säck. Allt talar för att det är samma gärningsman som mördat Jessica. Det sätter ännu större press på utredningsgruppen samtidigt som Michelle fortfarande är försvunnen.

Michelle vaknar och allt är mörk runt henne. Hon är fastbunden i en säng. Hon kisar och tror att hon är en sommarstuga? Ett par händer tar på hennes nakna kropp.

Einar undersöker Michelles hem och pratar med en äldre granne som berättare att han sett en skåpbil och en man med vintermössa med en Manchester Uniteds logga. När Katja ringer och berättar att hon lyckats få fram registreringsnumret till Johns husbil (Fridas ex) åker Einar och Katja till Askims camping. Där står Johns husbil och i den finns hans döda kropp. Troligtvis mördad. Av vem? Det måste ha varit Frida som satt en kniv magen på honom, när han misshandlade henne.

När Einar återigen söker igenom Michelles hem, kommer den äldre grannens personliga assistent och visar upp ett foto som grannen tagit på mannen som lämnat blommor. Einar messar bilden till Åsa och berättar även att det fanns metallspån på blommorna. Han menar att Michelle kan ha retat upp gärningsmannen med sina uttalanden i media. Åsa tycker allt låter osannolik, men Catharinas och Jessicas gärningsman kanske vill demonstrera hur överlägsen han är? Einar får som uppgift att fokusera helt på att hitta Michelle. Men Einar börjar undersöka efter eget huvud och ringer docent Björkenland och ber om hjälp med att försöka ringa in området där gärningsmannen kan befinna sig.

Michelle har ögonbindel, är naken och sitter bunden på̊ en pinnstol i en nedsliten sommarstuga. En man med vit ansiktsmask sticker en nål i armen på henne. Mannens fingrar nyper tag om hennes bröstvårtor.

Åsa, Roger och Branko tittar fotot på gärningsmannen, men hans ansikte är bortvänt. Han har mössa, sportjacka och ser militärisk ut. Branko föreslår att de lägger ut bilden och efterlyser honom. Einar tror att det är gärningsmannen och att han har med Michelles försvinnande att göra. Roger tycker däremot att det inte verkar troligt.  En gärningsman borde ju hålla sig så långt borta från dem som möjligt. Åsa säger att teknikerna måste hur som helst kolla upp om metallspånet på blommorna hos Michelle överensstämmer med det som påträffades på̊ Jessica.

Einar talar i telefon med Björkenland, som samlat ihop olika sannolika parametrar och några av dem är att förövaren är: Man, singel, mellan tjugofem och trettiofem, mellan 175 och 180 lång, bosatt inom en region från Kungälv i norr till Borås i öster och Varberg i söder, där sandtypen silt finns. Han har eventuellt medlemskap i supporterklubben Manchester United. Björkenland säger att de behöver fler parametrar och att han kommer ta hjälp en alert forskarpraktikant.

Åsa får besök av länspolischefen Danmark och JAN-EVERT COLLIANDER från Citypolisen i Stockholm, som är i Göteborg för att utreda en större sexhärva. Åsa har inte tid med dem, men Colliander är påstridig och räcker över en cd-skiva. Hon tittar sedan på denna som innehåller ett förhör med EMELIE, en ljushårig späd tjej. Hon berättar att hon jobbat som eskortflicka och råkat ut för en fruktansvärt obehaglig man, JOHAN LOOF. Han har tagit stryptag på̊ henne, gått från lugn till galen på̊ ett kick och att hon vara nära att dö. Hon berättar även andra vidrigheter och att han har en tatuering, ett slags minihjärta längs ner på magen nära könsorganet. Branko tror att tatueringen kan vara ett spader-tecken upp och ner. Mängder av detaljer i förhöret som till exempel att han rör sig i trakten av Hyssna-Hindås-Härryda, stärker bilden av rätt gärningsman. Åsa blir irriterad över att hon inte fått veta detta tidigare.

Under presskonferensen i polishuset släpper de bilden av mannen utanför Michelles hus. Men de ger inte ut information om Michelles förvinnande. Fredde Bengtsson frågar sedan Åsa om var Michelle är, men får inga svar. Åsa hamnar sedan i konflikt med ”Danmark” och är förbannad över att Stockholmstyperna som bara kommit och tagit över allt.

Einar blir kontaktad av Björkenland som meddelar att de har en träffbild och platsangivelser. Han berättar även att Manchester United-loggan gav inget. Kanske står det MENSA, de har en likande logga och han vill kolla upp det. Einar ringer Åsa och försöker berätta om Björkenland, men hon svarar bara att han ska lägga ner det. De är inne på ett annat spår nu. Kollegorna från Stockholm kommer ta i det här fortsättningsvis och det blir en stor samordnad insats. De har en misstänkt som de tänker gå vidare med.

Åsa blir än mer irriterad när utredningen nu officiellt övertagits av Stockholmspolisen och hon möter PETER SEVERINSSON som är operativt ansvarig. Han är oerhört självgod när han talar inför hela gruppen i polishuset och berättar att de har haft span på̊ Johan Loof och visar bild på honom. En proper fyrtioåring i kostym, vit skjorta som inte ser det minsta farlig ut. Severinsson berättar hur kvinnor kommer till hans bil och de gör upp om sexuella tjänster. Planen nu är att ha en lockfågel och ta Loof med byxorna nere.

Einar kör bil en bit nordost om Göteborg in på en skogsväg enligt en karta som har några olika markerad kryss utifrån Björkenlands forskarteams angivelser. Han ringer ett samtal och försöker få klarhet i om metallspånet på Jessicas överensstämde med det som påträffats i blombuketten hos Michelle, men får inget svar. Han kör fram till ett enskilt hus, men det är helt övergivet. Han åker därifrån.

Mannen med mask bär Michelle med ett lakan över henne. Hon ser medvetslös ut och ögonmasken är borta. Men så öppnar hon ögonen och ser en möjlighet att kunna kämpa mot honom och han tappar henne. Det blir en kamp, där hon lyckas skalla honom så att han faller bakåt. Hon ser en injektionsspruta på golvet och trycker sprutan i hans ansiktet. Den våldsamma kampen fortsätter, men hon lyckas fly ut naken i snön. Men mannen kommer rasande efter med en kniv och pressar den in i hennes hals.

När Katja och Simone besöker Frida på sjukhuset får de veta att Fridas är död.

Åsa, Roger och Branko väntar i en bil utanför Johan Loofs hus. De ska slå till mot den misstänkte mördaren. Åsa frågar Severinsson hur det är med Emelie, flickan från förhöret, deras lockfågel, för att fånga Loof. Han svarar kort att hon sitter i bilen som Loof kör. Hon är safe, sluta tjafsa!

Einar besöker ytterligare en sommarstuga. Men den är helt övergiven och åker därifrån. Han får ett samtal från chefen för tekniska roteln som meddelar att metallspånenet på Jessicas och Michelles blombukett inte är detsamma. Michelle har alltså inget med den dåren Johan Loof att göra. Einar blir oerhört lättad, men hans sökande enligt Björkenlands parametrar och adresser är bortkastad tid. Han ska åka hem. Men så ringer den unga forskaren från Björkenlands team som berättar att de varit inne på Mensa och tror att det är den loggan som står på mössan på mannen från Michelles hus. Hon undrar var Einar är och när hon får höra att han inte är långt ifrån Romelanda försöker hon få honom att åka dit. En talesperson och medlem i Mensa, Lena Birgitta Ederberg, 71 bor där. Han borde prata med henne. Motvilligt kör Einar dit. Men ytterligare ett ödehus som verkar obebott. Han kliver runt i snön och undersöker även ett båthus vid isen på även. Men allt verkar övergivet. Han går och sätter sig i bilen.

Severinsson meddelar Åsa och alla involverade att objektet är identifierat. Snart ska Johan Loof vara framme vid huset. Men Loof kör förbi avtagsvägen till sitt hus och de måste ta upp jakten.

Fredde är på länspolisarkivet och läser vad som hände när Michelle utsattes för mordförsöket på henne. Han blir helt chockad. Clint Rylander var den som utsatte henne. Så fort Fredde förstår att Clint Rylander är ute i samhället igen börjar han ringa runt. Han får än mer chockerade uppgifter och ringer Åsa. När hon inte svarar börjar han tala in ett meddelande.

Åsa lyssnar förskräckt på meddelande från Fredde. Inget händer i jakten på Loof och hon frågar Severinsson om de verkligen behöver dem? När han svarar otrevligt får Åsa nog. Hon vill inte vara med längre och ska sticka därifrån.

Einar sitter i bilen och tittar bort mot en elledning han inte sett förut. När han går ur och följer den upptäcker han en carport och tar sig in. Där ser han ett stort akvarium. Inne i detta ser han ett groteskt uppsvullet ansikte – Ett lik av en gammal naken kvinna som i det närmaste är upplösningstillstånd. Troligtvis kvinna från Mensa som han skulle besöka. Einar hör tassande fotsteg.

Fredde hämtar upp Åsa i sin bil och hon får veta att Clint Rylander låg bakom mordförsök på Michelle. Efter det att han skjutit henne våldtog han henne också. Flaska i underlivet. Bet av en bröstvårta. Inne på psyket visade det sig att han helt besatt av henne och nu är Clint ute igen. Åsa berättar att Einar tror att Johan Loof var den som gett sig på Michelle. Men spåret med Clint Rylander verkar troligare.  Deras omsorg för Michelle förenare dem. De ringer Einar men får inget svar. När de ringer Björkenland får de adressen var Einar befinner sig. När de kommer fram ser de Einars bil. Fredde letar i huset, men ingen där. Men han ser en gestalt på isen som skjuter en sparkstötting framför sig. På den sitter även en person till. Hela ekipaget verkar vara på väg rakt ut mot öppet hav. Åsa följer Einars fotspår i snön och upptäcker blodfläckar.  Hon går in i carporten och ser en rostig frysbox. Däri ligger Einar död. Hon ringer på hjälp.

Emelie, lockfågeln, vaknar i ett mindre rum. Loof trär på henne ett läderträns och tar fram en ridpiska. Hon gråter och han våldtar henne.

Fredde skyndar efter mannen på isen med sparkstötting och kommer i kapp mannen. Det är Clint Rylander. Byltet på sparkstöttingen är Michelle. Fredde ger sig in i en kamp med honom som slutar med att Fredde knuffas och slår huvudet i isen. Åsa hör till slut skriken skyndar sig dit och ser hur Clint puttar ner Fredde i vattnet. Ambulans- och polissirener hörs på håll.

Insatspolisen slår in dörren till Loofs hemliga hus. Emelie är bunden till sängen och lakan är blodiga. Loof försvinner bort genom en dörr. Piketstyrkan letar efter Loof med hittar honom inte. Han är spårlöst försvunnen.

Åsa ger sig ut på isen och med en livboj lyckas hon rädda Fredde ur vattnet. Tillsammans med honom försöker de rädda Michelle. Hon är svårt medgången, men lever. Ambulans och polis kommer till undsättning. Roger är också där och konstaterar att det alltså handlade om två olika gärningsmän. Clint är helt försvunnen. Hur än Åsa, Roger och poliser letar hittar de honom inte. Däremot hittar de ett förråd som Clint fyllt med fruktansvärda nakenbilder på Michelle och en sexdocka med foto på Michelles ansikte påklistrat. Allt visar på en total besatthet av Michelle. Den mördade äldre kvinnan var farmoder till Clint och hans övervakare.

Den ansvarig insatschefen för tillslaget upptäcker en trälucka i golvet i Loofs kök och går ner och hittar Loof död, skjuten, självmord. Rummet han befinner sig i är en sexkammare med mängder av vidriga porrtillbehör. Pappkartonger med Catharinas och Jessicas namn på. Loofs död är ett antiklimax och misslyckande för polisen. Emelie är även illa tilltygad och tas med ambulans till sjukhus. Severinsson som är ansvarig inser vad som väntar honom nu. En internutredning.

När Åsa åker iväg med Freddes skruttiga bil åker hon till en bensinmack för att tanka. Men efter hon lämnat bilen visar det sig att Clint gömt sig i bilen och flyr ut i skogen. Åsa jagar honom, men blir nedslagen av Clint. Killarna från bensinmacken kommer inspringande i skogen och räddar henne. Clint är dock försvunnen.

Roger är på stormöte med rikspolischefen från Stockholm och som leds av länspolisen Danmark. Severinsson visar på storbildskärm det som hänt, hur det kunde hända och vilken lärdom de kunde dra av det. En lyckad operation som ”Danmark” och den uppblåsta Severinsson kallar det. Roger är irriterad över att den döda kollegan Einar, inte nämns. När ”Danmark” och Severinsson pratar om att de framöver ska jobba ännu mer över de geografiska gränserna blir både Roger och Branko nedstämda.

Det är stora rubriken i tidningarna om jakten på Loof och jakten på Michelles kidnappare som är spårlöst försvunnen. Flera tv-program för debatt om sexhandel och prostitution. Stadsministern uttalar sig även om att polisen framöver kunde räkna med betydligt bättre resurser i kampen mot prostitution. Freddes artikel ”Så fann jag Michelle” får stor uppmärksamhet.

Roger besöker Michelle som har stora bandage överallt. Hon har mindre än 50 procents chans att klara sig. Roger ber om ursäkt för att han tidigare sagt elaka saker till henne. Åsa och Branko kommer också dit. Efter det att de lämnar sjukhuset berättar Branko att tack vare Michelle har han blivit intresserad av psykologi och han funderar på att gå kurser. Åsa berättar att hon har sagt upp sig och vill göra något annat. Åsa rekommenderar Roger att ta hand om jakten på den försvunna Clint Rylander.

Åsa och Fredde kör till flygplatsen för att åka till Kanarieöarna. Fredde undrar om Clint kan ge sig på Michelle igen, på sjukhuset? Åsa lugnar honom med att hon har beskydd dygnet runt. Fredde undrar flörtigt om hon inte ångar valet av enkelrum?  Åsa svarar att hon vill vara ensam en vecka och vila upp sig innan de sätter igång med projektet de ska göra tillsammans.

En äldre man i ett fiskeläge ser en båt som ligger och skaver mot ett grund. När han kommit ut till båten upptäcker han den döda Clint med ett rakblad i handen.

Katja skriver ett brev till Simone där hon berättar att hon varit på begravningen av Einar och hon träffat Åsa. Åsa skriver en bok om allt som hänt med hjälp av Fredde. Michelle kan sitta upp nu men är svårt medtagen, men får hjälp på alla sätt och viss. Hennes radhus ska säljas. För många dåliga minnen förknippat med det. Svårast var att berätta att Einar är död. Hon själv ska köra året ut med jourhemmet, sen får hon se. Hon ska ta emot en ny misshandlad ung tjej.