Ulf Jonsson – Förlorade Vingar

Första delen i en TV-serie (långfilmsformat): Adaption på Ulf Jonssons två romaner Ängeln på Gråbrödretorv och Förlorade Vingar

Genre: Drama med magiska inslag

Tema: Rikedom och fall, änglar

Logline: Jonas är rik men ensam. En dag träffar han Astrid – en ängel – men ska han kunna lämna sitt destruktiva liv och ska Astrid stå ut med hans otrohet?

Berättarstil: Magisk realism. Änglarnas vingar exponeras i dramatiska sekvenser.

Moodboard

Handling:

Svenske Jonas Sandberg, 45 år, är ofantligt rik och som vanligt firar han jul ensam. Han är i sin våning nära Gråbrödretorv i Köpenhamn. Han beställer hem mat från Geranium och vin från Kjær & Sommerfeldt. Besticken slår ekande mot det exklusiva porslinet i den stora matsalen. Han häller upp ett glas 30-årig whiskey från Balvenie trots att han inte gillar whiskey. Snart övergår han till gin. Ett exklusivt gin från Japan. Han super sig full. Snön börjar falla utanför hans fönster.

Svenska Astrid är hemlös och desillusionerad. Hon irrar runt på julaftonsnatten och lägger sig i den nyfallna snön. Hon gör en snöängel.
Jonas går halvklädd ut i snön. Där möts de just när Astrid reser sig ur snöhögen. Snön yr kring hennes axlar så att det ser ut som vingar mot gatlyktan. Astrid blir genast förälskad i Jonas. Hon vet inte riktigt varför. Kanske är det en uppgift? Hon följer med Jonas hem, som har vana att ta hem prostituerade och tänker att Astrid är en. Hemma hos honom tar hon sig an honom. Hon lagar mat, hon städar, hon klär av honom, duschar honom, klär honom. Hon lyssnar på hans bekymmer och för första gången känner han att han inte behöver alkohol. Inte så mycket iallafall. På kvällen fortsätter Astrid att ta hand om honom och serverar honom mat, gör det bekvämt för honom och sen älskar hon med honom och han känner det som om han är i himlen. När de andas ut svävar en vit fjäder ner och landar på hans ansikte. “Du är en ängel!”

En stor del av Jonas förmögenhet är bundet i fastigheter. Hans kusin Egon, som bor i Schweiz, är jurist och del i fastighetsaffärerna. De reser i privatplan och

åker runt i limousin körda av Jonas egen privatchaufför. Jonas har svårt att lämna sitt alkoholberoende och det liv han är van vid medan Astrid börjar tröttna på hans supande och alla pengar som inte gör någon lycklig. Tempot drivs upp med klubbesök och affärer. Pengarna rullar.

Astrid är barn. Hennes far slår mamman i fyllan. Astrid som ser på har fällt ut sina vita vingar. Pappan faller omkull och kan inte andas. Han krälar på golvet. När Astrid fäller ihop vingarna får han luft och lommar iväg. Astrids mamma berättar om änglar för henne. Änglar kan använda speciella krafter, men får inte använda dem för egen vinning. De får heller inte berätta för någon om att de är änglar. Inte heller inför andra änglar.

På en auktion under en av Jonas affärsresor i Zürich tillsammans med Egon, där han bjuder på en galet dyr klocka i sin iver att köpa lite nytt förtroende från Astrid, bjuder en mystisk kvinna, Olga, mot honom. Hon är mycket lik Astrid. Hon förlorar budgivningen och svär till på ryska och försvinner på ett nästan magiskt sätt, som om hon svävar ut ur lokalen. Egon och hans vän Jurij bjuder på champagne, och vodka. Astrids arm bränner under klockans armband.

Angelica är en kvinnlig bekant till Jonas. Astrid känner sig både orolig och underligt dragen till den vackra Angelica, som allt oftare sover över i ett av de många rum som finns i Jonas stora våning. Astrid märker att det finns en attraktion mellan Angelica och Jonas, som hon inte kan hindra. Angelicas rygg har märken av vingar.

En morgon är fönstret öppet och en svart fjäder ligger på golvet. Gatan utanför är tom.

På en resa i privatplanet och mängder av vodka har Jonas och Angelica sex. Astrid kan inte göra något för att förhindra det. De bor i samma svit på hotellet i Zürich, men Astrid gråter sig till sömns i ett avsides rum medan Jonas och Angelica halsar direkt ur champagneflaskor. Astrid lämnar Jonas i bitterhet. Hon minns sin mammas ord. Den ängel som dödar en människa förlorar sina vingar.

Egon och Jurij vill ta över fastighetsaffärerna och ingen av dem skyr några medel. Både Astrid och Jonas måste offras.

I en karusell av billig sprit och kvinnor tappar Jonas kontrollen och hamnar i klorna på ett motorcykelgäng. Jurij finns där och Olga. Hennes svarta vingar breder ut sig som en skugga över Jonas. Jurij ler. I sista stund räddar Astrid och Angelica Jonas. Astrid genom sin änglakraft. Hon dödar Jurij, för kärleken till Jonas är trots allt störst och hennes vingar faller till marken. Hon ser på Jonas och Angelica och går.