Gunnar Ståhl – Spionen Sidorenko och bombningarna av Stockholm 1944

Spionen Sidorenko och de ryska bombningarna av Stockholm 1944

Synopsis, av Cecilia Matteoni

Långfilm: Adaption inspirerad av Gunnar Ståhls dokumentära bok. Filmtitel:

Spionstad

Genre: Spiondrama, historiskt drama
Tema: Dubbelspel, att vilja vara någon, identitetssökande, konspiration
Språk: svenska, ryska, engelska
Berättarstil: Filmen bygger på den verkliga händelsen kring den unga Margot Wallins samröre med den sovjetiske spionen Sidorenko under 1942. Stilen har blinkningar till film noir. Handlingen varvas med aktuella händelser – både inom kultur och politik. De utgörs av autentiska bilder och ljud inklippta på ett naturligt sätt i handlingen. Paralleller mellan Margot och hennes idol Vivien Leigh utgör en del av handlingen.

Moodboard

Handling:

Året är 1942. Det är i början av januari och det är mycket kallt i Stockholm. Margot Wallin, 17 år, som är elev på Rosenssons damfrisering på Hornsgatan betraktar sig själv i en av speglarna. Hon ser på affischen med Vivien Leigh i Dimmornas bro.

En scen ur filmen Spioncentral Stockholm med Vivien Leigh. En man förs bort på ett fartyg av en militär och någon protesterar eftersom de är på ett neutralt skepp. Militären: I have every right, the man is a spy! Han kommer fram till Madeleine Vivens rollfigur. Who are you? Vivien: Madeleine Goddard.

Margot säger till spegelbilden: Madeleine Goddard… Vivien Leigh. En granne till Margot ber Margot hälsa hem, han betalar och går. Margot går på bio för sina sista pengar. Hon ser Spioncentral Stockholm för tredje gången.

Någon dag senare vill grannen på Högalidsgatan 33. få hjälp att hämta tidningen Nyheter från Sovjetunionen till honom. Margot tycker att det är lite spännande och hon fantiserar att hon är någon av Vivien Leighs rollfigurer i en spionhistoria och hon ska gå till Intourists resebyrå för att hämta upp tidningen på väg från salongen. Där träffar Margot Vasilij Sidorenko som är chef. De börjar träffas. Vasilij bjuder på bio och middagar och betalar för Margots studier vilka han uppmuntrat henne att ta. Han bjuder både Ingeborg, Tobias och Margot på det ena och det andra. Margot lever sin dröm och är i fantasin Vivien Leigh och Vasilij är Robert Taylor, Laurence Olivier eller Conrad Veidt. Under tiden härjar kriget i Europa och Sverige balanserar på neutralitetens sköra tråd. De allierade och framförallt Sovjet protesterar mot Sveriges tågtransporter av tyskar genom landet.

Vasilij vill ha militär information av Tobias och efter övertalning får han som han vill mot pengar, Operabesök och restaurangbesök. Familjen får kalla fötter och skickar bort Margot i två veckor. Vasilij får träffa Margot igen genom gråt och skrik och till slut hot om att ta livet av sig och ange både sig själv och familjen.

Vasilij har andra informanter. Svetsaren Olle Jansson som inte vet hur man hanterar en kamera och levererar suddiga bilder av hamnen. Alf Johansson och Nils Lundberg har fester på Vasilijs bekostnad mot uppgifter om Bofors. Margot umgås också med dem. Hon går in i sin Vivien Leighroll och låtsas vara Inga Vinzell med rysk brytning. Vad varken Margot eller Vasilij vet är att Alf Johansson sympatiserar med nazisterna och rapporterar till den tyska legationen i Stockholm.

Transitotrafiken diskuteras internationellt och Sveriges samlingsregering gör sitt bästa för att försvara sitt handlande. Inte minst för Sovjet och de allierade. I Kujbysjev försöker den svenska ambassadören Vilhelm Assarsson medla.

Samarbetet mellan Margot, hennes familj och Vasilij blir alltmer självklar och dyrare för Vasilij som betalar med pengar, gåvor och nöjen. Det börjar samtidigt bli alltmer tilltrasslat för familjen Wallin. Alf Johansson går till polisen i augusti. Först anhålls Alf, Nils, Margot och hennes mamma för spioneri, sen Tobias och sist Vasilij och Olle. Plötsligt dyker Vasilijs fru upp. Hon har varit i Sverige hela tiden.

Margot och hennes mamma får några års straffarbete. Tobias får tolv år. Vasilij vägrar allt samarbete, skriker och kastar saker. Han blir flyttad till Långholmens fängelsesjukhus. Affären med honom växer till en statsangelägenhet och Sovjet kräver frigivning. Sveriges polis anklagas för att samarbeta med nazisterna och vissa dåliga element finns det också inom polisen. Under tiden går det sämre för Tyskland i kriget. Sverige upphör med transittågen i augusti 1943.

Den 22 februari 1944 faller fyra bomber över Eriksdalsområdet på Södermalm och splittret har ryska bokstäver. Den officiella orsaken är felnavigering. Tre dagar senare benådas Vasilij Sidorenko som åker med sin fru Till England dagen efter.

Margot friges i juni. Hon kommer ensam till Stockholm, och har nästan inga pengar, men för sina sista slantar går hon på bio. Hon ser Dimmornas bro med Vivien Leigh. Hon mimar med i repliken Oh well, better days coming, so the song says.