Jessica Löfbom – Jag och min ryggsäck i Afrika

Genre: Drama/romantik/Backpacker movie – baserad på verkliga händelser.

Tematik: Ung kärlek.

Logline: En ung kvinna åker på en backpackerresa till Afrika, men väl där blir hon våldsamt förälskad i en kille och frågan är vart det ska ta vägen?

Omdöme: Här finns stor igenkänning av backpacker-livet. Mängden av olika miljöer, olika karaktärer och dagboksformen gör att boken gör sig bäst som ett avstamp till att börja skapa en historia, karaktärer m.m.

Förslag för adaption: Långfilm, unga vuxna.
Synopsis nedan utgår i huvudsak från första delen av boken.

1990 i Göteborg. JESSICA, en söt blond ung tjej skriver en annons. ” Tjej 21 söker resesällskap för backpacking i Asien. Du får gärna ha vana från Interrail-resande i Europa.” Annonsen kommer i tryck i Svenska Turistföreningens tidning.

Jessica bäddar sängar på vårdavdelningen på Vasasjukhuset där hon arbetar som undersköterska. För sin kollega HENRIK berättar hon om sina resplaner och att hon inte fått ett enda svar på sin annons. Han berättar i sin tur att han och en kompis, Jocke ska resa till Östafrika och har bokat flyg till Nairobi. Jessica undrar om hon kan få slå följe? Henrik är tveksam, en ung tjej backpacka i Östafrika är nog inte så lämpligt. Men senare får Jessica klartecken att det är okej. De kan mötas upp någonstans i Östafrika. Jessica säger upp sig från sitt arbete och boende samt berättar för familjen om sina resplaner. Hon packar sin ryggsäck. Dagboken måste med. Jessica flyger i väg.

När Jessica anländer på budgethotellet Ipbal blir hon glad över att lära känna andra backpackers. Hon notera en snygg brittisk kille, GREG, 20 år som är annorlunda än de andra. När Jessica går ut hamnar hon i ett upplopp av folkmassor och flyr till hotellet. Det är politiska oroligheter som pågår. Utegångsförbud införs. När samhället öppnar upp igen frågar Greg backpackergänget om vill de gå och ta en drink. Jessica är den enda som tack ja. Greg berättar om livet i Afrika, men att han aldrig skulle kunna leva i England. Byråkratin och mentaliteten kväver honom. Jessica har aldrig haft såna tankar och blir imponerad. På cafét träffar hon även Gregs trevliga föräldrar STEVE och MIRJAM.  När Jessica och Greg går en promenad dyker det upp ett gäng hotfulla killar. De knuffar Greg och tar Jessicas väska med pass och värdesaker. Greg och Steve hjälper henne till Svenska Ambassaden.

Jessica får följa med Greg till familjens stenhus i Taveta, en liten by på gränsen till Tanzania. De går promenader i byn med sisal eller majsodlingar. Längs vägen bär kvinnorna korgar med majs på sin huvuden. Jessica blir kär i Greg och känner snabbt som sig en del i deras familj. Hon följer med till byns marknad och Gregs arbete på Sisalfarmen. Greg berättar att han ska åka till England för att hälsa på släktningar. Jessica blir nedstämd. Hon är hopplöst förälskad i Greg. Hennes plan att möta upp Henrik och Jocke, ställer hon in för att kunna stanna med Greg istället innan han åker. Romansen blir allt hetare. Greg brukar smyga iväg för att ta kondomer från sin far, men den här gången hittar han inga – utan en lapp från fadern. ”Get your own”. Jessica och Greg roligt ihop. När de tar ajö har de bestämt att ses igen när Greg kommer tillbaka om en månad.

Ensam på hotellen Ipad i Nairobi gör Jessica allt för att få resesällskap. Men ingen följer med när hon åker vidare till Mombasa. Hon saknar Greg. På ett skabbigt hotell får hon sällskap med nya backpackers. Men hon undrar var Henrik och Jocke är? Enligt deras resplaner kanske de är på väg mot Rwanda? Hon gör en plan att åka vidare till Zanzibar, men så dyker en kul kille upp. Hon reser då istället med honom till Malindi, vidare till ön Lamu, Tanga i Tanzania, Aurusha och åker på en besvärlig safari. Trots ständiga nya sällskap som dyker upp inväntar hon hela tiden att Greg ska komma tillbaka. Hon skriver i sin dagbok att hon aldrig varit så kär och undrar om de kommer att gifta sig? På Arushas postkontor finns brev från Henrik och Jocke. De undrar vart hon tog vägen? De ska till Zanzibar, kommer hon? Jessica går till telefonhuset och ringer till Greg. Beskedet om att han kommer till Nairobi om några dagar gör henne överlycklig. Hon handlar nya kläder. Ger sig av mot Nairobi för att möta Greg.

Jessica är glad att återse Gregs föräldrar och framför allt Greg på flygplatsen i Nairobi. Så fort Jessica och Greg får möjlighet att vara ensamma kastar de sig över varandra. Men Greg har problem. Han har inte fått sitt kenyanska pass. Får han inte det, måste han lämna landet. Då skulle familjen åka till Mellanöstern eller Zimbabwe för att leva där. Jessica inser att kan hon inte följa med och blir nedstämd. Hon försöker dock stötta Greg i hans problem, men han är avståndstagande. Till slut berättar Greg att de bestämt sig för att ge sig av till Mellanöstern. Jessica bokar en resa till Uganda och sätter upp lappar om resesällskap. Hon är arg, vill inte att Greg åker iväg. Efter de varit på bio kommer det fram att Greg har varit otrogen i England. Jessica känner att hon inte duger. När Greg vill ha sex, är hon avvisande. Men hon älskar honom och till slut kan hon kan inte motstå. De hemlighåller sin intima relation för Gregs föräldrar. De skulle tycka den var oansvarig. Greg lär Jessica köra motorcykel och har roligt. När Jessica blir ensam skriver hon i sin dagbok. Framtiden känns så oviss. Vad är det här för liv egentligen? Greg lugnar henne sedan med att han kommer till Sverige nästa år. Jessica skriver i dagboken att det spelar ingen roll hur många fina vänner du har, i grunden är vi alla ensamma, i våra innersta, själsliga rum.

På postkontoret hämtar hon ut ett paket från sin mamma. Det är bland annat hygienartiklarna. Jessica kommer på att hennes mens är mycket försenad. Är hon gravid? Måste hon göra abort här i Afrika?  Men hon säger inget till Greg, utan försöker ta vara på den sista tid som är kvar innan hon måste åka på sin bokade resa till Uganda. När de tar adjö gråter hon. Greg säger att hon ska komma ihåg att han älskar henne.

På hotellet i Nairobi får Jessica sällskap av nya backpackers. Hennes tankar är dock på om hon är gravid och i så fall en eventuell abort i Afrika. Hon vill flytta resan till Uganda längre fram, kanske hinner hon träffa Greg innan de åker till Mellanöstern? Hon upptäcker till sin lättnad att hon inte är gravid. Kan det här bli en ny start?

Jessica slänger sin gamla trasiga ryggsäck och köper ny. Hon börjar skriva en lapp om att hon söker resesällskap, men så knycklar hon ihop den.

Jessica sätter sig ensam på tåget till Uganda. Hon öppnar sin dagbok och vänder blad.