Kerstin & Johan Höfler – Råttan Black Edition

RÅTTAN Black Edition – av Kerstin & Johan Höfler Synopsis av Jimmy Karlsson

(RÅTTAN Black Edition är den första boken i en trilogi som alla utspelar sig i Malmö. Bokens tema är det organiserade bidragsfusket. Den andra boken, ”BIG”, kommer 2021 och handlar om organiserad människohandel under den stora flyktingvågen. Den tredje, ”BARNSOLDATER” kommer 2022 och rör sig runt utnyttjandet av minderåriga som ”hitmen” av den organiserade brottsligheten.)

Genre: Spänning/thriller/noir
Tema: Kriminellt bidragsfusk/samhällskritik/social utsatthet
Logline: En kvinnlig jurist på en arbetsförmedling i Malmö utsätter sig själv och andra för livsfara när hon avslöjar kriminellt utnyttjande av bidragssystemet.
Omdöme: En roman som skildrar två världar, enformigheten på Arbetsförmedlingen och det grova, impulsiva våldet i Malmös undre värld. Spänningen byggs gradvis upp från socialrealism till en riktig nagelbitare. Romanen har ett öppet slut, dels med ett ouppklarat mord, men främst genom att ”gangstern” lyckas komma undan. Det talar för en en första (kort) säsong av en TV-serie med möjlighet till en andra. Alternativet är att förändra viss struktur och ha ett definitivt slut, vilket möjliggör en mini-serie för TV. Alternativt en långfilm.

Bakgrund: ALEXANDRA (Alex) kommer från en tragisk bakgrund av våld och social orättvisa i Chile. I Sverige har hon utbildat sig till jurist, men arbetat som handläggare på Försäkringskassan i Göteborg. Där grävde hon fram fusk och bristande kontroll kring sjukförsäkringar och bostadsbidrag. Hon förmedlade informationen till sin partner, GP- journalisten MAUD. Tidningsreportaget blev en sensation och förändrade rutinerna inom Försäkringskassan. Det slutade med att Maud blev hyllad, medan Alex fick sluta sitt jobb och tvingats byta stad, då Försäkringskassan misstänkt att Alex varit källan. Något som ingen annan vet om och heller inte Maud avslöjat. Förhållandet mellan dem har också tagit slut.

Handling: I Malmös mer obskyra kvarter ligger kontoret till flera firmor, bland annat en som förmedlar hemassistans. Firman får lönebidrag för personliga assistenter till patienter som egentligen inte har något behov. Man skyltar med namnet Reko rekonditionering. Dit kommer en man som tvingats låtsas vara rullstolsbunden. När han vill köpa sig fri misshandlas han brutalt av MERGIM och ILIE, två hårdföra busar. Deras chef accepterar inte att förlora en så bra inkomstkälla. Har man gett sig in i leken så blir man kvar eller dör.

Utan vare sig vänner eller socialt umgänge jobbar nu Alex oförtrutet med registrering och förmedling av arbetslösa på ett Arbetsförmedlingskontor i Malmö. Hennes chef ANDERS är förvånad över att Alex accepterat ett jobb långt under sina kvalifikationer. Vad han inte känner till är Alex besatthet att utforska brister och fusk i bidragssystemet. Vid sidan om det vardagliga arbetet gräver hon nämligen i kontorets statistik och ekonomi. Hon är särskilt ifrågasättande gällande en av kollegorna, charmknutten OLOF. Olof är den som lyckas få flest långtidsarbetslösa, bland dem missbrukare och tidigare dömda som vare sig har utbildning eller erfarenhet, att få anställning. Anders är mycket nöjd med Olof som förstärker kontorets positiva statistik. Olof är utbildad socionom och har tidigare arbetat många år på Försäkringskassan, varifrån han har de bästa referenser. Därför kan Anders se mellan fingrarna med att Olof inte deltar särskilt i den så kallade ”saltkvarnen”; rutinarbetet med registreringar och administration. Alex tycker Olof mest glider runt och håvar in beröm, utan att egentligen förtjäna det. Olof svarar med att Alex bara är avundsjuk. Och att hon är en petig pedant.

På Rekos kontor är chefen CONNY, en vältränad och attraktiv hunk, bekymrad. Rapporterna från ”assistentbolaget” kommer inte in i tid till Arbetsförmedlingen. Den alkoholiserade före detta kommunjuristen HANS, som ”målvaktar” företaget och som måste signera rapporterna sköter sig inte. Vilket betyder stora förluster. Conny beordrar sina hejdukar att göra ett ”hembesök”. Sedan klär han sig snyggt och går till sin egen svartklubb GROZNYJ i samma byggnad, där han raggar upp en blondin och tvingar med henne till kontoret.

LOTTA är en av Arbetsförmedlingens yngre handläggare. Hon försöker bli vän med arbetsmyran Alex, men förgäves. Lotta är ensamstående med en katt. Hon vill ha en kille. På jobbet finns dock inga tänkbara, förutom den snygge Olof. Men han kan ju få vem som helst. Lottas väninna SUSSIE lyckas övertala henne till en festkväll på Groznyj. Där flirtar en utländsk kille med henne, men Lotta undviker honom genom att gå ut bakvägen. Där blir hon vittne till en brutal misshandel. Och ser en person hon känner igen. Hon lyckas inte fly undan.

Lotta mördas och plastas in. Hon dumpas i kofferten till en stulen bil som parkeras vid ett kapell. Den tidigare kriminelle BENNY jobbar med handräckning åt kyrkan. Han ser till att kroppen kremeras tillsammans med ett annat lik. När han sedan ”lånar” den stulna bilen åker han fast i en kontroll. Det stinker från bagaget. Men polisen misstänker inget samband mellan Benny och Lotta, som Sussie anmält försvunnen. Istället har Conny arrangerat ett meddelande från Lotta att hon begått självmord. Kroppen återfinns inte. Polisen söker inte ens efter den.

På Arbetsförmedligen är alla förstummade. Ingen förstår varför Lotta tagit livet av sig, särskilt inte Alex. Anders tar hand om hennes katt. Arbetet måste fortsätta som vanligt. Alex tycker Olof ska handha en del av merarbetet, men han vägrar och Anders försvarar honom.

Alex söker upp Maud i Göteborg. Hon berättar att hon kollat upp kontorets aktiviteter. Det senaste halvåret har hennes medarbetare Olof tilldelat dussintals lönebidrag till sex olika företag. Alla nyanställda har socialmedicinska handikapp och flera är före detta fängelsekunder. Företagen har dessutom samma verkställande direktör, en före detta kommunjurist som förlorat familj, hem och ett välrenommerat jobb. Helt uppenbart en målvakt för kriminell verksamhet. Maud blir entusiastisk. Här finns en möjlighet till en ny avslöjande reportageserie. Maffia-utnyttjande av skattemedel. Men Alex vill inte dra in Maud i detta. Inte ännu. Hon vill undersöka Olof närmare. Hans bakgrund är ju helt klanderfri.

Alex berättar om sina undersökningar för Anders. Kontrollen över hur ärendena sköts har varit undermålig och kontoret riskerar utsättas för rannsakning. Anders accepterar kritiken och tillåter Alex fortsätta. Olof är skriven hos sina föräldrar. Alex söker upp dem. Hon får veta att Olof är en annan person som nu bor i Thailand. Den ”Olof” hon känner visar sig vara en gammal klasskamrat som har stulit hans identitet. När Alex under ett massmöte på kontoret redovisar alla brister i hanteringen smiter Olof iväg. Han säger upp sig med omedelbar verkan. Alex varnar Anders för att möta Olof ensam. En tatuering hon sett antyder att han är en mördare. Anders vill kontakta polisen. Alex menar att de måste vänta tills de har samlat mer bevis. Hon bestämmer sig för att förfölja Olof, vilket resulterar i att hon får veta att han egentligen är Conny och håller till på ett kontor i samma byggnad som svartklubben Groznyj.

Parallellt med Alex undersökningar börjar Maud gräva i fallet, utan Alex vetskap. Hon lyckas hitta målvakten Hans och konfronterar honom med den olagliga verksamheten. Hans avslöjar Connys namn och var han finns. När Maud gått tar han livet av sig. Maud går till svartklubben i annat namn och möter Conny. Han charmar den eleganta, sexiga Maud fullständigt. Tills han genom att se en bild på Alex på Mauds telefon förstår att hon är falsk. Han misshandlar henne nästan till döds. Sedan plockar han samman sina pengar och falska pass, och flyr mot Kastrup i sin Porsche. Maud lyckas ringa Alex, som kontaktar polisen. Maud överlever.

Sedan följer en utdragen och spännande jakt på Conny. Alex förföljer honom i en taxi. Han stoppas på Öresundsbron, men hotar sig till en plats i taxin. Där han känner igen Alex, hon som förstört hans imperium. Han hotar att hon kommer att få sona för det. I Danmark försvinner han sedan i en lastbil på väg mot kontinenten. Vid färjelägret gömmer han sig i en husbil. Polisen hittar honom inte.