Lars-Åke Skagegård – Kennedys val

Kennedys val Synopsis av Petra Norman Av Lars-Åke Skagegård

Genre: Historiskt drama/Romantiskt drama – baserad på verkliga händelser.                              Tematik: Makt och passion.
Logline: John F Kennedy och vackra svenskan Gunilla von Post har en passionerad omöjlig kärleksrelation över flera år. Är priset för korta stunder av kärlek värt det?                                  Omdöme: Historien innehåller spännande stark dramatik över tre decennier med fascinerande karaktärer.                                                                                                                                             Adaptionsförslag är långfilm eller mini-serie.

 

 

I en TV-ruta syns presidenten John F Kennedy och hans fru åka fram i en öppen Limousin. Hastigt för presidenten handen mot halsen, sedan ett ytterligare ett dödande skott. På ett hotellrum, framför tv:n sitter GUNILLA 33 år, en vacker blondin. Hon utbrister Herre Gud, inte Jack. Inte min Jack. Hon börjar storgråta.

20 år tidigare – 1943. Ute på Stilla havet kör fjorton amerikanska motortorpedbåtar. I en av dem befinner sig JACK -John F Kennedy, befälhavare. Ur mörkret, kör en japansk jagare i full fart mot båten som klyvs mitt itu och exploderar. Jack lyckas trots detta rädda besättningen genom att de simmar till en ö och kämpar för att överleva. Tidningarna i USA skriver sedan. ”Kennedy hjälte i Stilla havet”. Tillbaka i USA har Jack ont i ryggen och är befriad från all vidare tjänst. Storebror Joe är frivilligt krigsplacerad i England som pilot. Joe är familjens framtidshopp för fadern, AMBASSADÖREN. Han är en förmögen aktad man och efter sin misslyckade politiska karriär vill han att Joe ska nå drömmen om Vita huset. Men så omkommer Joe i en flygplansolycka. Efter en tid börjar Ambassadören istället planera för en politisk kampanj för Jack. Hans bakgrund som krigshjälte, ungdom, humor och attraktionskraft på kvinnor banar en snabb väg till politisk framgång. Jack driver sig själv hårt, men brodern Joes osynliga skugga jagar honom ständigt. Ytterligare ett dödsbud i familjen. Jacks syster Kick har omkommit i en flygolycka. Ambassadören är i djup sorg, men fortsätter Jacks kamp mot Vita huset. Jack ska ställa upp som demokraternas kandidat till senatorposten i Massachusetts. Allt är perfekt förberett. Bara en sak som fattas i Jacks politiska karriär. Jack är 35 år och behöver en fru. Ambassadören föreslår den eleganta JACQUELINE. Men senare känner Jack obehag inför bröllopet och det reklamjippo som Ambassadören planerar. Jacqueline är vacker, men det är många vackra kvinnor som är efter honom. Han vill helst avstå ifrån från bröllopet och åker på semester till Antibes.

Där på en restaurang tillsammans med engelsmannen GAVIN möter han Gunilla, 21 år och hennes väninna. De är på Rivieran för att studera franska. När Gunilla presenterar sig undrar Jack hur det stavas? Gunilla låter som Gorilla. Hur kan en så söt flicka heta så? Han skojar att han kommer att kalla henne Gorilla. Gunilla och Jack hittar varandra direkt. Efter middagen, dans på en nattklubb och efter en promenad till havet kysser Jack Gunilla. Han berättar sedan att han ska gifta sig, ett arrangemang som hans far har ordnat. Men han säger att han blivit kär i Gunilla och han måste hitta en utväg. Han vill sedan följa med henne hem för en nattfösare, men Gunilla tvekar och avvisar. Han kysser henne ajö. Efter att de skiljs åt blir Gunilla sorgsen.

Tillbaka i Stockholm tittar Gunilla på tidningsrubriken ”Årets bröllop” och bilder på Jack och Jacqueline. Trots att han är gift kan hon inte släppa honom hur hon än försöker. Gunilla börjar arbeta på ett hotell. En dag kommer ett brev till Gunilla från JFK, Senator i Washington. Kommer hon ihåg honom? Han planerar resa till Frankrike i september.

Kommer hon vara där då? Det här blir början på kärleksbrev och telefonsamtal dem emellan. Mamma BRITTA förstår Gunillas känslor, men påminner henne om att han är gift. Lillasyster EWA föreslår istället att hon bjuda Jack till Sverige? Då får Gunilla se om han menar allvar med sina löften. Strax kommer ett telegram till Gunilla från Jack. ”Resan är inställd, jag är ledsen”

John ligger på sjukhus i New York efter en misslyckad ryggoperation. Ambassadören lyckas även vända detta till ett PR-trick. Äktenskapet med Jacqueline är kallt. Han älskar inte henne. Ambassadören tycker att hon är en prefekt fru. Jack kan ju alltid ha älskarinnor, precis som han själv har, det är bara att se till att ingen vet.

Gunilla läser Jacks brev och är frestad av erbjudandet om att åka till USA, och att få både bostad och jobb. Men vill hon ha ett liv som älskarinna i USA? Eller menar Jack allvar med att han kommer att finna en utväg för dem? Skilsmässa? Hon klipper ut tidningsartiklar om Jack och skapar en klippbok. Varje brev eller telefonsamtal gör henne än mer frestad att åka till USA, men följer istället sin systers idé att bjuda Jack till Sverige. Under sommaren besöker Jack och hans vän, Torby, Gunilla och hennes familj i Båstad . Gunilla och Jack upplever en mycket romantisk, passionerad och rolig vecka. När de skiljs åt ger Gunilla Jack sitt silverhalsband. Hon kämpar med gråten när de säger adjö. Gunilla åker till Stockholm och försöker få grepp om framtiden. Redan några dagar senare börjar brevväxlingen igen. Han vill att de ska ses, på Capri? Men Gunilla följer moderns råd att inte åka. Han är gift. Jack skriver slutligen att nu ska han verkligen tala med sin pappa om dem och skilsmässa. Men Ambassadörens svar blir nej. Jacks karriär skulle vara över då.

Efter det negativa beskedet faller Gunilla ner i en depression. Jacks fortsätter att ringa och skriva. Så småningom gifter sig Gunilla med den stiliga ANDERS EKMAN. Det tar emot att meddela Jack detta, trots att Jack själv är gift. Anders får Gunilla att återfinna frid, men hon kommer aldrig att glömma Jack. Anders och Gunilla åker iväg på en längre resa. I New York blir Anders inbjuden till en välgörenhetsgala. Men Gunilla som äntligen är gravid är för trött. Men när hon får höra att Kennedys är där ändrar hon sig. Under middagen ber Gunilla en servitör att ge en lapp till Jack:” The Swedish gorilla sitting in front of you”. Gunilla och Jack smiter iväg och får en liten tid ensamma. Han stryker en hårslinga ur hennes ansikte och tar farväl. Det är med tunga steg Gunilla går iväg.

Flaggan med presidentemblemet vajar i vinden och Ambassadören ser mot helikoptern som landar vid hans hem. Han är stolt över sina söner. Jack är president, Bobby justitieminister och han hoppas på att Teddy blir senator.

Efter John F Kennedys död försöker Bobby få hjälp med sin politiska karriär av Ambassadören. Men han sitter i en rullstol efter en hjärnblödning och de enda ord han kan formulera är – no no.

Gunilla är i Washington, nu tvåbarnsmor och änka efter det att Anders även han gått bort i flygolycka. Hon möter upp Jacks vän Torby som hon inte träffat sedan Båstad för tio år sedan. Han tar med Gunilla till Jacks grav. Torby ger Gunilla en ask och berättar att Jack ville att hon skulle få tillbaka det. Det är silverhalsbandet, som hon gav Jack i Båstad. Gunilla begraver smycket vid graven och viskar – För lågan som aldrig slocknar.