Lea Quiller skipar rättvisa två gånger – Ramona Fransson

GENRE:  Crime/Drama/Spänning/”Rape and revenge” – Till viss del baserat på verkliga händelser.

TEMA:  Upprättelse/Hämnd/Samhällskritik

LOGLINE:  En våldtagen kvinna skaffar sig en ny identitet och utbildar sig till polis i jakten på förövaren som korsade hennes väg samtidigt som hon utreder fall där andra utsatts för sexbrott.

BERÄTTARSTIL OCH OMDÖME:  En trilogi om en kvinna som lever med två identiteter, den riktiga som grevinna och godsägare och den andra som polis. Delarna hänger ihop och hakar i varandra utan tidsmässiga luckor mellan varje bok, vilket gör att det blir en sammanhängande berättelse.

Huvudlinjen – det polisiära berättandet – följer ett traditionellt och spännande upplägg vad det gäller brotts- och mordutredningar med verklighetsbaserade fall som vävs in i fiktionen och utreds parallellt av en grupp poliser.

Utöver det är det framför allt huvudkaraktärens förflutna som kommer fram i form av återblickande tankegångar som stärker karaktärens utveckling i pendlandet mellan hennes båda identiteter. Vilket även gäller i hennes sökande i nutiden efter sitt ursprung och sin biologiska mamma.

De övriga i gruppen har även de sina egna historier som ger dem olika personligheter med ett gemensamt mål. Vilket utgör underlag både till konflikter och förståelse för varandras agerande.

Det är en av anledningarna varför en filmatisering lämpar sig bäst som en tv-serie på 8–10 avsnitt där huvudkaraktärens och de övriga karaktärernas linjer ges tid att utvecklas både arbetsmässigt och privat. En annan anledning är att det är många fall som ska utredas. En möjlighet är att skära ner på dessa för att ge huvudkaraktären mer plats och förstärka hennes sökande efter sin förövare så att hon blir mer utsatt och att det blir en fara för hennes liv.

Med tanke på att en stor del av handlingen runt huvudkaraktären utspelar sig i det förflutna känns det som att det finns två vägar vid en filmatisering. Den ena är att ”vandra” mellan nutid och dåtid. Den andra är att nästan uteslutande rikta in sig på nutiden och återge dåtiden när det behövs genom flashbacks eller dialog.

 

Del 1 – Begynnelsen

CAROLINE VON STEINBERG är 35 år och bor på Hagestad gods på Österlen. Ett gods med gårdspersonal och tjänstefolk som hon ärvt av sina adoptivföräldrar.

Vid tjugo års ålder är Caroline nygift och gravid med barndomsvännen Tom. När hon blir grovt våldtagen och så svårt misshandlad att hon är nära att dö mister hon det ofödda barnet. Hon genomgår en skilsmässa och läggs in på en psykiatrisk specialklinik i London. Vid utskrivningen två år senare utbildar hon sig till polis för att ta upp jakten på sin förövare, men också för att hjälpa andra offer som råkat ut för samma sak. Hon skaffar sig en ny identitet – LEAH QUILLER – och ingen, inte ens Leahs närmsta chef OTTO MULLER, vet om hennes riktiga identitet. Till vardags lever och bor hon som Leah i en lägenhet i Göteborg.

På Hagestad har hon avsides låtit bygga en underjordisk lägenhet där hon demaskerar sig och intar sin rätta identitet som Caroline. Där förvarar hon även DNA från sin förövare som hon aldrig gett upp hoppet om att hitta.

Vid 35-års ålder blir Leah spaningschef för den nyinrättade sexbrottsroteln vid Göteborgspolisen. Hon är nu en muskulös, vältränad kvinna med en skönhet som får folk att reagera. Hon är fast besluten att skipa den rättvisa som hon tycker att rättssystemet inte klarar av att genomföra.

Sexbrottsroteln består förutom Leah av kriminalinspektörerna MANFRED och ROBIN (som här är ett kvinnligt namn), samt IT-specialisterna PATRICIA och MUHAMMED, kallad ”Mudde”. Gruppen gillar Leah men ibland blir de lite förundrade när hennes personlighet kan ändra skepnad inför de grova sexbrott de utreder.

FRIDA CLIVEDAHL stöter på en ung, gråtande man – HADI – som blivit rånad. Hon känner sympati för honom och bjuder hem honom. Frida drogas ner och Hadi tar dit sina två polare, och de våldför sig grovt på henne. De filmar allting och lägger ut det på nätet. Under rättegången framstår det som att Frida samtyckt och ord står mot ord och de tre frikänns. Hadi förfalskar efter det en FB-sida i Fridas namn där han hänger ut henne att hon vill ha flera killar samtidigt. Frida blir alltmer frånvarande men lovar Leah att söka hjälp. Till sist orkar inte Frida kämpa längre och hon tar livet av sig

På en helgmiddag träffar Leah (nu som Caroline) till sin stora förvåning sin exman TOM. Stämningen mellan dem är kylig. Tom har med sig sin bror NICLAS och deras barndomskamrat LUDDE. Niclas berättar att Ludde var galet förälskad i henne när hon blev tillsammans med Tom, något som Leah aldrig lade märket till.

När Leah är på RMV för att närvara vid obduktionen av en kvinnas sargade och vanställda kropp blir hon både illamående och ursinnig. Kvinnans ansikte är helt sönderslaget, så även tänderna. Kroppen är täckt av såväl djupa knivhugg som en mängd ytliga skärsår. Hennes mördare, AHMED, grips snabbt genom DNA och genomgår en RPU. Det visar sig att han begått mordet under allvarlig psykisk störning och döms till rättspsykiatrisk vård.

Hadi har en lägenhet dit han lurar tjejer, drogar dem och våldtar dem grovt eller säljer dem till andra män. Allt filmas och säljs vidare och läggs ut på nätet. När Leah har span på lägenheten för att kunna ta Hadi på bar gärning får han svavelsyra kastat i ansikte av en okänd person. Hadi hamnar på sjukhus men kommer att bli vanställd och blind. Leah är totalt likgiltig vad som hänt med Hadi och tycker att han fått vad han förtjänade.

SAMUEL hittas i Slottsskogen, strypt, våldtagen och med ett inristat hakkors på bröstet. Samuel är homosexuell så man tror att det kan vara ett hatbrott.

Leah har en våning i London som hon övertagit efter sin adoptivmamma. På väg dit på en kort semester får hon veta att Ahmed rymt från den psykiatriska kliniken. En dag i London upptäcker hon av en slump Ahmed och förföljer honom ner i tunnelbanan. Perrongen är överfull och i trängseln knuffar hon Ahmed framför ett framrusande tåg. I tumultet som uppstår lyckas hon ta sig därifrån.

 

Del 2 – Gärningen

I utredningen om mordet på Samuel hittar Mudde filmer på nätet där Samuel är med flera män samtidigt men det finns inte några tendenser till våld, tvång eller att Samuel är drogad. Allt verkar vara frivilligt. När Leah förhör Samuels pojkvän DANNE har han inte en aning om att Samuel var bög och nekar till att han skulle vara Samuels pojkvän då han själv inte är bög. Han säger att de känner bara varandra och har inte träffats på tre veckor. När Dannes DNA stämmer med det från Samuels kropp erkänner han till slut att han dödade Samuel av svartsjuka när han upptäckte honom med två killar under en filminspelning i Slottsskogen.

Under ledigheten på Hagestad dyker Toms bror Niclas oanmäld och berusad upp.

Han berättar att det var deras barndomskamrat Ludde som utsatte henne för de bestialiska vidrigheterna för femton år sedan. Att den spensliga Ludde skulle vara kapabel till så grovt våld övergår Leahs förstånd.

Gruppens IT-specialist Patricias 16-åriga dotter Moa anmäls som saknad och i sökandet efter henne hittas hon död. Obduktionen visar på mycket grovt sexuellt våld innan hon knivhuggits till döds.

När Leah och Mudde besöker Patricia reagerar hon inte över att de är där. Blek och utmärglad matvägrar hon och matas därför med dropp. Mudde har från första början varit intresserad av Patricia, men drog sig tillbaka när han fick veta att hon hade en tonårsdotter. Nu får han ångestkänslor och stannar vid hennes sida och stöttar henne så mycket han kan.

Moas pojkvän, FRIDDE, får skriva ner namnen på dem han var med dagen då Moa mördades. Ett av namnen, PETER, var inte alls med Fridde morddagen. Peter berättar däremot att han, Fridde och två andra killar – ALI och ELIAS – träffade Moa några dagar innan hon mördades. I förhör nekar Ali till allt och Leah känner en djup avsky inför hans förljugenhet. Den aggressiva stämningen eskalerar och när Ali går till attack mot Mudde reagerar Leah blixtsnabbt. Hon sliter ner honom på bordet och vrider hans ena arm ur led och bojar honom. Ali vrålar av smärta.

Leah hittar ett oöppnat brev från sin biologiska, lettiska mamma ZELMA. Mamman skriver att hon adopterade bort Leah för att hon skulle få en tryggare uppväxt. Leah blir väldigt tagen och hon anlitar en detektivbyrå för att hitta sin mamma.

Mudde får via Migrationsverket fram att Alis identitet är stulen. Ali heter egentligen SIRVAN och har fått avslag på sin asylansökan. Sirvans DNA stämmer med ett av dem som hittats på Moas kropp. Via telefonlistor hittar Mudde samband mellan Sirvan, Elias och Fridde och när Friddes DNA matchar ett av spermaproven från Moas kropp anhålls han. Elias är djupt ångerfull och berättar att Fridde är oskyldig. Sirvan tvingade Fridde att ha sex med Moa innan Sirvan knivmördade henne. Vid rättegången yrkas på livstid för Sirvan, sex år för Elias och villkorlig dom med samhällstjänst för Fridde.

Detektivbyrån har hittat Leahs mamma Zelma. Hon bor kvar i Lettland, är änka och har en vuxen son. Leah skriver ett brev till sin mamma och får ett svarsbrev där Zelma ser fram emot att få träffa Leah.

ALICE, 12 år, blir misshandlad och våldtagen av 17-åriga MUHAMUD MOHAMED. Han nekar och hävdar att Alice varit med på sexet och sagt att hon var 15 år. Muhamud döms till skyddstillsyn och samhällstjänst. Muhamud och hans kompisar börjar trakassera och misshandla Alice. Muhamuds mamma har varit drivande i misshandeln och slagit Alice flera gånger. Leah förföljer Muhamuds mamma och vid ett tillfälle sprutar hon in gift i hennes kropp.

Leah kan inte glömma det Niclas berättat – att det är Ludde som är hennes förövare. Hon bjuder in Ludde på middag till Hagestad och säkrar hans glas för att göra en DNA-analys.

I en lägenhet som brunnit hittas en bränd kvinna, våldtagen och med skallskador men troligtvis har hon dött av den giftiga röken.

Leah fattar att Sirvan inte kommer att sitta hela tiden av sitt – i hennes tycke – löjligt låga straff så hon lägger sig i skogen någon kilometer från hans fängelse med ett gevär. När Sirvan kommer ut på rastgården får hon in honom i kikarsiktet och trycker av ett skott. Han avlider omedelbart.

 

Del 3 – Uppgörelsen

Förra hyresgästen till lägenheten som brunnit – JAN-OLOF LUNDBOM – är sedan tidigare dömd för sexbrott och när Leah får bekräftat att kvinnan i lägenheten blivit grovt misshandlad och våldtagen så misstänker hon att det kan finnas en koppling till Jan-Olof. Han är försvunnen och Leah efterlyser honom.

Svaret på Luddes DNA-prov från glaset stämmer inte överens med det DNA Leah skickade med som jämförelse. Ludde är alltså inte hennes förövare. Hon tycker det är konstigt att Niclas sagt att det var Ludde om det nu inte stämmer.

Leah reser till Lettland för att träffa sin mamma Zelma och sin halvbror KARLIS och hans familj. Det blir ett känsloladdat möte som faller väl ut och de lovar varandra att snart ses igen.

Vid ett inbrott blir Birger Lagerquist mördad och hans fru SIV våldtas grovt av tre män och blir knivhuggen men överlever. Siv jobbar på ett asylboende där hon haft en konfrontation med en av männen – FARHAD – som slutade med att han örfilat och spottat henne i ansiktet. Siv häller då en tillbringare mjölk över honom.

Farhads telefon avlyssnas och tre män grips och lämnar DNA som matcher det från Birger och Siv. I rättegången fälls Farhad och de tre andra männen till fängelse och utvisning.

Leah får kännedom om tre våldtäkter och mord som enligt DNA-analys utförts av en och samma person. När hon går igenom hur mördaren gått tillväga går det en rysning genom henne. Sättet stämmer bra in på hur hon själv blivit överfallen. Leah kommer över DNA-profil från mördaren och jämför med DNA från sitt eget överfall och får en identisk träff. Leah blir helt iskall. Hennes förövare lever.

Zelma och Leahs halvbror, Karlis, kommer på besök till Hagestad. Leah berättar vad som hände henne för femton år sedan och att hon utbildade sig till polis och skaffade en andra identitet. De båda blir aningen förvånade över hennes leverne men verkar ta det bra. Zelma är stolt för att Leah gjort det för att hjälpa andra.

En kväll blir Leah överfallen av en knivman. Leah gör processen kort – en armbåge distinkt in i mellangärdet – slår knivhanden brutalt mot sitt knä – greppet lossnar om kniven – hon snurrar runt och krossar mannens näsa – bojar honom och larmar polisen. Knivmannen är Jan Olof Lundbom som varit efterlyst i fallet med lägenheten. Han häktas men innan rättegången blir av tar han livet av sig.

Hemma på Hagestad kliver Leah in i hissen till sin dolda lägenhet – sedan blir allt svart. När hon vaknar är hon naken och bunden. Den enda som syns till är Niclas. Det är alltså Niclas, hennes barndomskamrat, som är monstret hon letat efter. Svartsjuka och hat mot sin mamma som tyckte att Leah och Tom var så perfekta, anger Niclas som främsta anledning varför han förgrep sig på henne medan han sveper två stadiga groggar, ovetande om att Leah tidigare preparerat ingredienserna med muskelavslappnande medel. När han slocknar tar sig Leah loss och binder honom. När Niclas vaknar ger hon honom en kraftig överdos av morfin. Skräcken lyser i hans ögon innan hjärtat stannar och han dör. Leah är fri.

Mudde har på senare tid börjat närma sig Patricia igen och vill hjälpa henne efter Moas död. Han hittar Patricia livlös i badkaret omgiven av blodrött vatten och bryter ihop när han inser att hon tagit livet av sig. Efter Patricias begravning berättar Leah för de övriga i gruppen att hon tänker sluta som polis.

Zelma och Karli nappar på ett erbjudande om att flytta permanent till Hagestad där Leah inreder lägenheter åt dem. När de får se vad Leah gjort för dem tappar de nästan andan och Zelma blir tårögd. Leah vill bara att de ska känna sig välkomna och att de alla ska få det bra tillsammans.

Leah börjar radera allt som har med Leah att göra. Hon rensar identiteten och kopplingar till henne från databaser och fyller den underjordiska lägenheten, där Niclas kropp finns, med betong. Till sist är Leah utraderad – hon finns inte längre. Nu finns bara Caroline von Steinberg, grevinnan på Hagestad gods med familj.