Linda Treegard – Berg av ljus

Berg av Ljus

Synopsis, av Cecilia Matteoni

Miniserie – Adaption av Linda Tregaards Berg av ljus, Seriens titel: Djursholmsmord Genre: Deckare, drama
Teman: Familjehemligheter, svek, hämnd, längtan efter barn
Berättarstil: En mörk berättelse om svek och mord. Genom den udda fågeln Majkens utifrånblick gestaltas Djursholms invånares fina yttre och deras inre smutsiga affärer under olika eror. Berättad genom tre delar med en timmes avsnitt i varje del, följer vi olika aspekter ur historien. Varje del har en egen titel

Moodboard

Handling:
Del 1: Djurens beskyddare
Majken Bladh, 75, barnlös, tidigare polis och enstöring på Ynglingavägen i Djursholm, hittar en nästan ihjältorterad kvinna i en jordkällare under en hundpromenad. Kvinnans blodiga ansikte har djupa skärsår runt de svullna läpparna fulla av torkat blod. Kvinnan vill varken kontakta sjukhus eller polis och följer med Majken hem, men försvinner under natten. Majkens systerson Jim Brattman, 53, chefsöverläkare på Karolinskas rättsmedicinska institut, förser Majken med fakta kring brott. Det hon inte får reda på av honom snokar hon reda på själv. Majken tar reda på mer kring kvinnan och det mord på en ung kvinna, Sofia, som Jim deltar i utredningen kring. Hon minns Djursholm och sin enda kärlek den oemotståndlige, men gifta Herman, deras romans under några heta månader 1971, och hur han bryter med henne efter att ha lovat henne en mycket speciell diamantring, vilken hon aldrig får. Majken blir gravid och föder ett barn som anges vara dött.

Del 2: Lejonet och Lammet
Caroline Silverskiöld, 39, en lång och atletisk affärskvinna, vaknar upp i en jordkällare, torterad och uttorkad. Den gamla enstöringen Majken på Ynglingavägen, som Caroline var rädd för som barn, hittar henne och hjälper henne därifrån. På natten smiter hon iväg till Birgittineklostret i närheten där hon får stanna, läka och hålla sig undan. Caroline minns sin barndom i Djursholm under 80-talet och sin syster, Vivian, som är pappans favorit och kan allt bättre än hon själv. Hon minns sin mammas död och hur mamman ger henne en mycket speciell diamantring, som nu är försvunnen. Hon minns tiden i Dehli och hur hon tillsammans med barndomsvännerna startar surrogatmödrakliniken som också givit henne själv ett barn – Embla. Hon börjar under arbetet med kliniken ifrågasätta de transaktioner som görs av stora summor till Panama, utnyttjandet av indiska kvinnor och smutsiga försök med livmodertransplantationer. Caroline som misstänker kompanjonerna börjar från sin undanskymda tillvaro en hämndaktion på dem vilken leder till att en blir åtalad och en mister sin tjänst som barnläkare. Hon spionerar på sin dotter som nu bor hos systern Vivian och hennes man Peter Palmborg – även han en av kompanjonerna och kirurg. Hon söker också efter den förlorade ringen. Majken kommer till klostret för ett möte med kören och får där syn på och känner igen Caroline.

Del 3: Berg av ljus
Någon har varit hemma hos Majken och lämnat ett brev som avslöjar att hennes son inte dog. Majken forskar i vem han är och får reda på att det är Vivians man Peter. Vivian blir mördad strax innan hon genom sökningar efter ringen lyckas ta reda på var Caroline är. Slutsatser hos Caroline leder till Peter. Det var Peter som torterade henne, och som kanske ligger bakom morden. Caroline kommer till Majkens hus tillsammans med Embla. Det var Caroline som skrev brevet och hon avslöjar för Majken att Peter även är far till Embla genom spermadonation. Majken är Emblas farmor. Majken berättar om diamanten Koh i Noor – Berg av ljus och dess långa historia för Embla. Peter kommer dit för att hämta Embla. Han säger att han alltid vetat vem Majken är, men inte velat veta av en sådan misslyckad och pinsam person som hans mor. Han försöker döda dem och avslöjar sig själv som den som mördat Sofie och Vivian. Det är han som fört pengar till Panama och bedrivit livmodertransplantationer. Hans mål är att nå högst och ingenting ska stoppa honom. Han visar diamantringen som hänger i en kedja om halsen. Hans hat finner inga gränser. Han tar upp en stilett och ett tumult uppstår. När Majken senare efter en kort sjukhusvistelse kommer hem hittar hon ett brev från Caroline. I brevet står det “Din son är i jordkällaren, hans öde är i dina händer nu.” Bredvid ligger diamantringen.