Mormor på rymmen – Kaj Branzell

Ladda ner hela presentationsfoldern inklusive författarporträtt nedan:

Folder Mormor på rymmen – Kaj Branzell

Eller läs enbart synopsis här:

Synopsis av Kaj Branzell

Genre: Feelgood

Tema: Ålderism/Kärlek/Relationer/Humor/Spänning

Logline: En äldre kvinna i Karlstad, trött på sitt ensamma trista liv och dotterns dominans, bestämmer sig för att göra uppror och drar till Spanien, utan returbiljett. Vistelsen i Spanien innebär en radikal förändring av hennes liv och får henne att inse att livet inte slutar för att man blir gammal.

Omdöme: En underhållande, varm och humoristisk roman, första delen i en trilogi. Här finns fartfyllda inslag blandade med en målande och kärleksfull beskrivning av Spanien. Genom romanen löper en röd tråd av kritik mot den svenska synen på äldre. Romanen passar som en första säsong av en teveserie med möjlighet till ytterligare två säsonger, en säsong för varje roman i trilogin.

Bakgrund: Huvudkaraktären, 76-åriga ANNA-LISA, änka efter maken OVE, bor i en lägenhet i Karlstad. Under uppväxten domineras hon av sin far, därefter av Ove och efter hans bortgång tar dottern SUSANNE över. Ljusglimtarna i Anna-Lisas trista liv är goda vännen INGEGÄRD, sällsynta besök av dottersonen JESPER, som är dykinstruktör i  Thailand, och minnen från resor till Mallorca och Marocko. När Susanne ännu en jul vägrar låta sin mamma följa med till Thailand och fira jul med Jesper får Anna-Lisa nog och fattar ett beslut som förändrar hela hennes liv.

Handling: Efter dotterns vägran att låta Anna-Lisa följa med till Thailand gör hon upp med sitt trista enformiga liv, skrämd över tanken på att sitta ensam i soffan och glo på minnessaker eller betrakta utsikten från balkongen i väntan på döden. Hon tar bussen till centrum, går in i en resebyrå och köper enkel biljett till Spanien.

På flygplanet blir hon bekant med BERTIL, på väg att besöka sin excentriske äldre bror. Brodern STIG-ARNE väntar på Alicante flygplats med sin rostiga skåpbil och ger Anna-Lisa skjuts till hotellet La Siesta i Torrevieja. Hotellet har en vidunderlig utsikt över kustklippor och hav. Från sin balkong kan Anna-Lisa se hur ljusen från hotellrestaurangen lyser upp skummande kaskader av vågor som sköljer upp på bergssidorna. Här, under en varmt skinande spansk sol, gör hon på allvar upp med sin tidigare tillvaro och börjar leva som hon aldrig levt tidigare. Flamencodanser på hotellet, sightseeing i Torrevieja samt vandringar längs stränder och över klippor.

Vid en promenad på klipporna träffar Anna-Lisa före detta tjurfäktaren MANUEL och hans hund Chico, ett möte som blir en vändpunkt i hennes liv.

Susanne blir chockad när Anna-Lisa berättar att hon befinner sig i Spanien och inte har en tanke på att resa hem. När Susannes man PETER får reda på att svärmor rymt, skrattar han för sig själv och önskar henne i tankarna lycka till. Han  har alltid sympatiserat med Anna-Lisa, men inte varit stark nog att hävda sig inför sin dominanta hustru.

Bekantskapen med ungkarlen och förre brevbäraren Stig-Arne utvecklas. Så småningom flyttar Anna-Lisa in i Stig-Arnes trånga stökiga radhus som en tillfällig bostad medan hon letar efter ett eget boende. Hon försöker förgäves bli vän med den ilskna svärande papegojan Carmen som envetet kallar Stig-Arne för Diego, gojans tidigare ägare. Anna-Lisa blir god vän med Stig-Arnes granne, den charmiga rödhåriga irländska änkan MAEVE som Stig-Arne knappt pratat med under de år de varit grannar, blyg för kvinnor som han är.

Stig-Arne blir alltmer förtjust i sin hyresgäst som tar över matlagning och städning. En dag, till Anna-Lisas bestörtning, friar han. Hon inser att hon inte längre kan bo kvar och börjar på allvar söka efter en bostad. Under en promenad inne i stan träffar hon det medelålders värdshusparet DOLORES och ENRICO som erbjuder henne en lägenhet ovanför sin restaurang. Men det dröjer innan Anna-Lisa kan flytta in eftersom lägenheten först måste renoveras.

Anna-Lisa ber väninnan Ingegärd komma på besök och tillsammans bestämmer de två kvinnorna sig för att föra samman änkan Maeve och Stig-Arne. En kväll under åtskilliga glas vin berättar Maeve sin sorgliga livshistoria, hur hon rymt från sin man på Irland, gjort abort i London och så småningom hamnat i Torrevieja. Förtrollad av irländskans charm och sorgliga bakgrund faller Stig-Arne på allvar för den eldiga irländskan som bestämt sig för att förföra den spinkige gamle svensken.

På en promenad i området hittar Anna-Lisa en övergiven hundvalp som hon, trots Stig-Arnes protester, tar hand om och ger namnet Romeo. Inte långt därefter flyttar hon och valpen till den nyrenoverade lägenheten.

Så träffas de igen, Anna-Lisa och Manuel, på en uteservering nära hamnpiren. Från serveringen har de utsikt mot en grönärgad kopparstaty på en klippa vid havet. Statyn föreställer en fiskarhustru som blickar ut över havet i evig väntan på sin man.

Manuel bjuder hem Anna-Lisa till sin gård i grannbyn Los Montesinos. Gården ärvde han när den gamle bonden han jobbat hos gick bort. Och där hade Manuel hamnat av en slump sedan han beslutat att lämna Madrids tjurfäktningsarena efter en kollegas tragiska död på arenan.

Men Manuel ärvde även hushållerskan ELENA, vars man och söner omkom femton år tidigare till sjöss. I sin sorg försummade hon trettonåriga dottern CARMEN som flydde hemifrån. Bonden på Manuels gård, god vän med Elenas svärfar, förbarmade sig över änkan och lät henne flytta till gården som hushållerska. Och från den dag Manuel började arbeta på gården var Elena förälskad i honom.

När Anna-Lisa och Manuel anländer till gården möts de av Elena. Anna-Lisa blir bestört av den svartklädda hushållerskans misstänksamma och fientliga blick.

Det första besöket på gården följs av flera och Anna-Lisa förundras över att få uppleva kärlek, trots fyllda sjuttiosju år. Men hur ska hon kunna njuta av sin förälskelse i Manuel så länge Elena bor kvar och öppet visar sitt hat?

En natt då Anna-Lisa är på gården knackar det på ytterdörren. Carmen återvänder efter tretton år och berättar en fasansfull historia om livet som prostituerad i Barcelona. Efter att ha blivit våldtagen av SERGIO, sin hallick, lyckades hon rymma och fick med sig hans plånbok. I plånboken hittar hon adressen till en prostituerad kvinna som blivit mördad och Carmen inser att hallicken kan ha mördat henne.

Anna-Lisa beslutar sig för att inte besöka gården så länge som Elena bor där, att låta Manuel lösa problemen med Elena och Carmen. Desperat av rädsla att förlora sin ”Anna”, bestämmer sig Manuel för att be Elena flytta till byn La Mata där hon har en äldre syster. Elena flyttar motvilligt tillsammans med Carmen.

Manuel söker upp Anna-Lisa. Det blir en ljuv återförening då Anna-Lisa åter får känna hur hennes gamla kropp får ett eget liv. Hon lovar att flytta till honom, men inte förrän efter julhelgen då Susanne, Peter och även Jesper kommer till Torrevieja.

Manuel friar och Anna-Lisa tackar ja. Till Susannes förskräckelse. Hon fasar vid tanken på lilla mamma som en spansk bondmora och är rädd att mamma ska slösa bort sina besparingar, Susannes framtida arv.

Manuel har dåligt samvete för att han körde iväg Elena. Till Anna-Lisas frustration fortsätter han att bekymra sig över Elena och Carmen som vantrivs i den trånga lägenheten hos Elenas religiösa och trångsynta syster. Det blir en obehaglig  konfrontation då Anna-Lisa och Manuel träffar systrarna och Carmen i La Mata. Till Elenas besvikelse tyr sig Carmen till Anna-Lisa och vägrar ställa upp på sin mors och mosters spydiga attacker mot den svenska kvinnan.

En natt, ett par dagar innan Anna-Lisa ska flytta till gården, knackar det på hennes dörr. En livrädd Carmen står på tröskeln. Hon har flytt mosterns lägenhet sedan en av Sergios kumpaner hittat henne. Hallicken vet att Carmen fick med sig hans plånbok med adressen till den döda prostituerade kvinnan och vill till varje pris hindra Carmen från att förråda honom. Anna-Lisa ringer Manuel som vill kontakta Guardia Civil, men lovar avvakta så att Carmen, som är livrädd för polisen, får några dagars lugn och ro. Anna-Lisa tar med sig Carmen till Maeve och Stig-Arne som vid det här laget är lyckligt gifta. Carmen får förtroende för den moderliga irländskan och stannar kvar hos henne och Stig-Arne.

Anna-Lisa flyttar till Manuel och de beslutar att ha en inflyttningsfest på gården för sina vänner och bjuder Elena på Manuels begäran. Det blir en trevlig kväll, trots Elenas bistra blickar på Anna-Lisa och även på irländskan som tagit sig an unga Carmen.
Vid mörkrets inbrott händer det. Strålkastare från två bilar lyser upp den mörka gårdsplanen och tre män med pistoler, en av dem Sergio, kliver ur bilarna. De är på jakt efter Carmen. Kaos och slagsmål följer, men Anna-Lisa lyckas obemärkt smyga in i en garderob och ringa Guardia Civil. Manuel och Maeve som försöker skydda Carmen blir nedslagna. Stig-Arne fattar mod och lyckas fälla en av gangstrarna med en flaska rödvin. De två resterande våldsmännen kör iväg med stackars Carmen, men stoppas av Guardia Civil som gjort en utryckning och räddar den unga spanjorskan.

Carmen blir senare tvungen att vittna under en rättegång och hallicken får  livstids fängelse.

Manuel fortsätter att oroa sig för Elena. Trots onda föraningar går Anna-Lisa med på att bjuda Elena och Carmen på lunch. Anna-Lisa är frapperad över Elenas förvandling sedan Carmen återvänt. Så vacker hon är utan det svarta fula hucklet, sitt långa hår utsläppt och för dagen klädd i en röd klänning. Under lunchen tar Elena över konversationen genom att kulsprutesnabbt prata på spanska med Carmen och Manuel så att Anna-Lisa har svårt att hänga med.

Översiggiven tar Anna-Lisa en lång promenad efter lunchen för att slippa undan Elena. Vid återkomsten råkar hon titta in genom köksfönstret och upptäcker spanjorskan och Manuel i en öm omfamning.

Det som gör mest ont är att se hur väl de passar ihop.

Anna-Lisa bestämmer sig för att lämna Manuel, trots hans försäkran att han älskar henne, och återvända till Sverige. Till vännernas stora förvåning och sorg.

På Alicantes flygplats träffar hon till sin häpnad den äldre spanjor på hotell La Siesta som lärt henne dansa flamenco. Han ber om en ny dans nästa gång hon kommer till Torrevieja och lämnar henne sitt visitkort.

Väl hemma i Karlstad flyttar Anna-Lisa in hos Ingegärd och inleder ett nytt liv med sin hund Romeo och sin bästa vän.