Niklas Kröningskrona – Vintersaga

Vintersaga av Niklas Kröningskrona       Synopsis av Petra Norman

Genre: Feelgood drama/svart komedi – Julfilm

Tematik: Gemenskap/kärlek

Logline: Gösta och Lotta är skilda sedan flera år och när en storm bryter ut råkar deras gravida dotter bli påkörd vilket leder till att de möts igen och frågan är om de blir tillsammans igen? Kan en storm/katastrofer leda till en ny gemenskap?

Omdöme: Historien är inspirerad av låten ”Vintersaga” av Ted Ström. Berättelsen rymmer vemod, svart humor, värme och igenkänningsfaktor med många intressanta och roliga karaktärer vars olika öden flätas samman. I synopsis nedan ryms inte alla de olika karaktärernas historier. Adaptionsförslag är långfilm/julfilm eller mini-serie.

Ute på havet i decembernatten åker en kusttanker fram bland isflak och fallande snö. På kommandobryggan har kapten GÖSTA(60) dålig sikt. Han och styrmannen THORD(50) fryser och ser olyckliga ut. Gösta längtar efter sin dotter och tittar ner på sin mobil på ett mms. Ett foto av dotterns gravidmage med texten: Pojken växer!

När Gösta mönstrat av båten och åker bil hemåt ringer han sin dotter, men inget svar. Han sätter på radion. Där diskuteras den fruktansvärda storm som är på väg in över Sverige. Gösta muttrar ”fjollor” och stänger av radion. Sedan kommer Gösta hem till ön Öja. Där pratar han med sin granne, den snåla PLUTO(70), byns självutnämnde hövding, som kör öns färja och äger handelsboden. Han är alltid sur och snål mot KAJSA(20) som jobbar extra. Pluto tycker att Gösta ska prova Tinder då han ju varit ensam sen Lotta stack. Gösta vill hellre jobba heltid under hela december för att slippa ensamheten i sitt hem, det tomma iskalla huset. Familjen är inte kvar, då han försummat den under alla år på sjön.

Göstas exfru LOTTA (54), bor numera i en villa på Tjörn med LENNART. I sitt nya förhållande är hon uttråkad. Det är inget roligt att följa med på fotbollsträningar men hon orkar inte skilja sig en gång till. När Lennart överraskande vill åka på julmarknad blir hon glad. Hon älskar att juldekorera. Kanske kan allt bli bra. När Lennart råkar halka och bryta benet och hon blir hans passopp går dock tillvaron allt mer i moll.

Lotta och Göstas dotter MALIN(35) är höggravid och besviken på sin man Roger, mediasäljare, som ägnar all tid åt jobb och resor. Hon kämpar sig fram i snöstormen mot Södersjukhuset där hon arbetar. På andra sidan gatan går realitystjärnan och numera programledaren VIGGO. Han är upprymd över att äntligen fått igenom sin pitch med programidén ”Stormen”. Viggo måste börja filma direkt och när han sveper mobilkameran hamnar Malin i hans blickfång som skyndar över gatan och blir påkörd. Han blir chockad, men kollar sen att han fick med olyckan på film.

ROGER(40) är berusad på en bar i Härnösand och flörtar med en kvinna. Men när han får veta att Malin är på sjukhus skyndar han till tågstationen. Alla transportmedel är inställda p.g.a. stormen. Han känner sig maktlös och misslyckad. Läget för Malin är stabilt, men barnet svävar mellan liv och död.

Efter att det att den ensamstående Thord fått ett HIV-besked hoppar han i vattnet för att ta livet av sig, men räddas av polisen/attackdykaren JOSEFIN.

När Lotta trotsar snöstormen och kör till sin dotter kör hon av vägen. Gösta säger till sin chef att han inte kan jobba och försöker få skjuts av Pluto med färjan, men den snåla Pluto vill inte hjälpa. Båda föräldrarna lyckas dock till slut ta sig till Stockholm. På väg till sjukhuset stöter Gösta ihop med sin son PATRIK som är drogmissbrukare. Gösta bjuder honom hem till jul. På sjukhuset är Malin orolig över barnet. Hon anser att familjen gjort allt de kan för att hjälpa Patrik, men utan framgång. Hennes bror är förlorad. Roger ringer Malin. Hon svarar inte. Malin hoppas dock att hennes föräldrar kan bli ett par igen.

Kajsa som jobbar extra i handelsboden på Öja ägnar mycket tid att chatta med Lukas som hon aldrig träffat. Han är hennes enda glädje på den kalla ön. LUKAS och hans bror MARKUS bor i Kiruna och driver en kombinerad begravningsbyrå och krematorium med mängder av fiffel och båg för att få mer lönsamhet. Lukas längtar efter ett annat liv, allra helst vill han träffa Kajsa som han chattar med. När han ser en chans att åka med en lastbilschaufför därifrån tar han den för att leta reda på Kajsa, fast han inte vet var hon bor. Lukas mor KERSTIN(70) lever ensam och olycklig sen länge. Hon börjar leta på nätet efter sin ungdomskärlek Christer och hittar hans adress på Öja. Efter att ha inspirerats av filmen Sista färden ger hon sig av. Hon ska minsann söka upp Christer och tar färdtjänst till tåget.

Malin och barnet mår bättre. När Gösta och Lotta är i Malins lägenhet så närmar de sig varandra alltmer och möts slutligen i en kyss. Göstas hus har skadats av stormen och han måste ta sig hem. Malin vill fira jul på Öja hos Gösta. Även Lotta till Göstas glädje. Lotta hoppas dock att han ska ta fram julpynt och Malins gamla barnsäng.

Viggo har tagit sig till Marstrand och filmar nu live när stormens andra våg bryter ut. Kameran hamnar plötsligt liggande med linsen mot havet. Filmpersonalen i kontrollrummet i Stockholm ringer Viggo, men får inget svar. Tidningsrubriker följer Viggos försvinnande. Kan han ramlat i vattnet och vara död?

När Kerstin kliver av tåget Stockholm kommer hon i kontakt med sonen Lukas och de ses och har trevligt på hotellet. När Kerstin ska vidare till Christer, och Lukas till Kajsa, så inser de att båda ska åka till samma plats. Både Christer och Kajsa bor på Öja. Väl där möter Kerstin Christer = Pluto. Lukas möter Kajsa och det blir lyckat. Pluto är överlycklig att få vara med Kerstin igen. Synd bara att värmen i hans hus pajade just nu.

När Lotta, Malin och barnet anländer till Gösta blir de överlyckliga över att se att han har julpyntat hela huset. Gösta tänker inte missa sin nya chans med familjen, men är fortfarande irriterad på Pluto som inte kunde han köra honom i land när hans dotter var på sjukhus. Han blir än mer arg när han får se att Pluto och Kerstin sovit över i hans gästrum. Malin släppte in dem under natten då Plutos hus var kallt. Pluto blir ångerfull över sin snålhet. Han låter Kajsa få ledigt på julafton, ger henne en bonus, ger julmat till Gösta och bjuder hela ön på gratis färjetur till fastlandet på julafton. Under Kalle Anka så ringer en jultomte på Göstas dörr. Det är Roger. Han är ångerfull över allt han gjort. Malin förlåter honom. Han är lycklig över att få se deras barn. På kvällen kommer även Pluto, Kerstin, Lukas, Kajsa, Thord och attackdykare Josefin som räddade honom. Gösta håller ett tal inför alla där han deklarerar sin kärlek till Lotta och sina förhoppningar om framtiden. Han fortsätter talet med hur Thord, Pluto och Roger och han själv har förändrats till det bättre. Pluto friar då till Kerstin och hon säger ja. Lotta som vill vara med Gösta igen skickar ett göraslut-sms till Lennart som är hos sin vän RUNE på julafton. Han tar det med ro. Finns andra damer. Han ser att sjöboden lyser. Där finns Viggo och kameramannen. Gubbarna inser det finns pengar att tjäna på storyn att Viggo lever. Gubbar bjuder in grabbarna på julfest och pengar från storyn swishas in.

Under det att alla är hos Gösta och spelar spel på kvällen får Gösta ett samtal om att sonen Patrik har hittats död av en överdos. Hans ögon tåras, men som svar på frågan vem som ringde svarar han ”jobbet”. En annan dag tänker han berätta. Han går in till de andra och fortsätter att delta i den glada gemenskapen.