odödlig jord – Anna Sivenius Rattigan

ODÖDLIG JORD av Anna Sivenius Rattigan

Ladda ner presentationsfoldern inklusive författarporträtt nedan:

Folder Anna Rattigan Odödlig jord

Eller läs enbart synopsis här:

SYNOPSIS: Roger Ahlsenhjelm

LOGLINE: En ung kvinnas motstånd mot provborrningar efter vanadin på Österlens nedlagda alunbruk drar in henne i ett sökande efter trehundra år gamla dokument som kan förhindra gruvexploateringen. Ett sökande som tar henne genom dimensioner hon aldrig kunnat föreställa sig.

GENRE: En blandning av realism och fantasy fylld av spänning, drama och mystik med inslag av klassisk horror.

TEMA: Sökandet efter trehundra år gamla testamenten och dokument är inte bara till för att förhindra provborrningen och stoppa gruvexploateringen. Även hämndlystnad för oförrätter tillbaka i tiden ligger bakom. Ett sökande som även inkluderar temat överlevnad i fantasy-linjen, då karaktärerna på flera sätt äventyrar sina existenser om exploateringen blir av. En kamp mot tiden driver dem att utföra riskfyllda uppdrag. I nutid vävs även en tematisk vinkling på miljöengagemang in genom motståndet mot gruvexploateringen.

Övriga teman: Tillit/Frigörelse.

OMDÖME: Historien binder ihop nutid med 1700-tal i ett spännande narrativ som väl kan adapteras till ett manus för en tv-serie på mellan sex och åtta avsnitt. Romanens struktur talar inte för ett långfilmsmanus då bredden i berättelsen (nutid-dåtid) till stor del måste vävas in i en adaption för att komma till sin rätt.

BAKGRUND: På sin gård på Österlen lever ridinstruktören och tävlingsryttaren HANNA EDVARDSSON. Hanna har vuxit upp med fosterföräldrar då hennes biologiska föräldrar spårlöst försvann efter en förmodad drunkningsolycka. Hanna är djupt engagerad i proteströrelsen på orten mot provborrningar efter vanadin, vilket internationella företaget Scandmining Ltd. vill genomföra. Bolagets investerare är Hannas irländska ex-pojkväns pappa, men än så länge vet bara hon det.

HANDLINGEN: IRLÄNDSKA SYDKUSTEN – 1700-TAL: Skummet från havet blänker i månskenet när havet vräker in mot klipporna. En 12-årig pojke blir vittne till en magisk ritual på klipphällarna, utförd av druider där de väcker en livlös kropp till liv med bodhrán – en keltisk trumma och iriska sånger. Ritualen kommer följa med pojken genom hans oändliga liv.

Pojken, JAMES DESMOND, växer upp och blir alkemist. Hans rika katolska familj äger gruvor och land, men den protestantiska släkten Leeson kör brutalt bort dem från ägorna. Föräldrarna mördas. James flyr till Frankrike och tvingas lämna innan begravningen av sin fru KIERA, som nyss dött i barnsäng.

ÖSTERLEN – NUTID: Hanna är på möte med protestgruppen, vilket leds av greve FREDRIK AF SILFERROSEN tillika ägare till nedlagda alunbruket Charlottenro. Han meddelar att Scandmining troligtvis kommer tillåtas provborra. På mötet träffar Hanna bekantingen TOM NILSSON som hon är attraherad av. Tom har nattetid fotat en ovetande Hanna utanför hennes sovrumsfönster. En våg av åtrå sköljer över Tom när han tittar på bilderna där hon ligger med blottade bröst. Det slutar ofta med att han tvångsmässigt onanerar.

Tom vill att Hanna träffar en bekant som besitter information till gagn för proteströrelsen. Avlägset i den mörka skogen i en avlägsen stuga möter de JON, en krum gubbe med basker och stora mörka ögon. Hanna blir rädd. Jon berättar om ett kontrakt från 1700-talet, undertecknat av kungen. Det ska finnas undangömt på det obebodda slottet Charlottenro, ägt av Fredrik af Silferrosen. Jon pressar Hanna att leta efter kontraktet innan provborrningarna ska prövas i domstol, då dess innehåll kan påverka utfallet. En GAMMAL KVINNA med silvergrått långt hår iakttar dem i smyg när de går mot bilen.

I bilen berättar Tom att han tänkte ta livet av sig under en missbruksbehandling i närheten, men Jon fann honom och fick honom på andra tankar. Tom kysser Hanna när han släpper av henne. Hanna känner förvirring.

Inne i stugan kammar den gamla kvinnan sitt silvergråa hår och klär sig för natten. Hon ser ut som från ett annat århundrade när hon somnar mellan fårskinnsfällarna. Jon är inte kvar.

ÖSTERLEN – 1700-TAL: Grevinnan och änkan CHARLOTTA AF SILFERROSEN tar emot sin nya alkemist från Frankrike, James Desmond. En attraktion uppstår. James förfinar framställningen av alun och Charlottas bruk växer. De blir ett hemligt kärlekspar.

ÖSTERLEN – NUTID: Fredrik är positiv till att leta efter kontraktet om det kan hjälpa proteströrelsens sak. Tillslut hittar de kontraktet i slottskällaren på Charlottenro. De lyckas utläsa titelraden – ”Avtal mellan Svenska kronan, Bergsstaten och ägaren av alunbruket vid Andratorp.” 

Fredrik visar ett porträtt på en ung kvinna som sägs vara Charlotta och James hemliga kärleksbarn Lovisa. Han berättar också att byborna hade svårt att uttala James namn. I stället fick han tilltalsnamnet ”Jon”. Hanna blir ställd av sammanträffandet.

Hanna beger sig ensam till den ödsliga stugan och hittar en pryl som kopplar ihop Jon med James – en antik keltisk trumma. Bakom stugan upptäcker hon en passage som tar henne djupare in i skogen. Ett obehag sprider sig. Plötsligt dyker ett blekt ansikte upp ovanför henne i mörkret med kolsvarta ögon och öppen mun. Hanna svimmar.

ÖSTERLEN – 1700-TAL: Charlotta blir utomäktenskapligt gravid. James bygger en undanskymd stuga som hennes gömställe. Officiellt har hon åkt till Stockholm och blir borta en längre tid. När de återvänder hem med barnet LOVISA AF SILFERROSEN DESMOND säger Charlotta att hon adopterat henne. Charlottas äldsta dotter, ELISABET, hatar Lovisa. När bruksarbetarna börjar dö av groteska åkommor orsakat av någonting som sipprar från alunschakten måste James hitta nya sätt att utvinna alun.

ÖSTERLEN – NUTID: Hanna vaknar i en koja i en trädkrona. Det finns flera kojor i trädkronorna som binds samman med brädgångar – en by uppe i träden. Tom klättrar på stammarna med kloliknande naglar och har djuriska svarta ögon. Hanna grips av panik.

Tom och Jon – JAMES – tar Hanna till en mötesplats där små människoliknande varelser sitter – bleka, allvarsamma ansikten med stora svarta ögon. De odödliga bruksarbetarna, Det Hemliga Folket, som lärt sig att leva i träden för att undgå upptäckt.

Tom berättar att James lyckades hitta en ofarlig brytningsprocess. Djururin användes för att framställa alunkristaller. Ångan de andades in gjorde att bruksarbetarna långsamt konserverades inifrån och ut, vilket så småningom gjorde dem odödliga. När odödligheten uppdagas inser de att om de lämnar alunmarkerna ruttnar kropparna. James och bruksarbetarna är för evigt sammanbundna med bruket.

ÖSTERLEN – FÖR ETT PAR ÅR SEDAN: James hittar Tom som begått självmord i skogen och väcker honom ur döden med månritualen han sett druiderna utföra på Irland. Tom läggs i ett särskilt alunbad som gör honom odödlig och blir en av James närmast allierade.

ÖSTERLEN – NUTID: Kontraktet påskrivet av kungen säger att grevinnans mark, där Scandmining vill provborra, inte får användas till något annat än den alunbrytning som grevinnan bedrev. Mark- och miljödomstolen skjuter upp provborrningarna i väntan på att kontraktets giltighet ska granskas.

ÖSTERLEN – 1700-TAL: När Elisabet inser att modern planerar att inte låta henne ärva bruket blir hon vansinnig. Hatet mot Lovisa eskalerar. Charlotta får utstå raseriutbrott och Elisabet mördar till sist sin moder genom en iscensatt olycka med häst och vagn.

Lovisa flyr samma natt som Charlotta mördas och får med sig nycklarna till Charlottas kassakista. I den hittade hon ett brev från James fru Kiera som säger att James testamente finns gömt på hans familjs slott på Irland. Brevet är märkligt nog skrivet efter att James flydde till Frankrike, då Kiera redan var död. Hon hittar även ett nyskrivet testamente från Charlotta som bevisar att Lovisa är arvinge till bruket.

Lovisa förälskar sig i bruksarbetaren som hjälper henne fly. Under månaderna som Lovisa håller sig gömd blir hon gravid. Sonen EDVARD föds. Lovisa får ingen ro och beger sig ensam till Irland för att leta efter bevis som kan ge James rätt till det som familjen Leeson tog ifrån hans släkt.

Lovisa har ingen aning om att James insett att han blivit odödlig eller att han väcker Charlotta från döden genom månritualen samma natt hon mördas. Snart gör James Charlotta odödlig genom ett alunbad.

IRLAND – NUTID: På familjen Leesons ödeslott Leeson Hall hittar Hannas ex-pojkvän PATRICK LEESON en dold källare med två smutsiga övergivna fängelseliknande rum. Ingen har varit där på århundraden. Däri hittar han ett brev han misstänker är skrivet på svenska, undertecknat av en Lovisa.

ÖSTERLEN – NUTID: Tom och James kidnappar Hanna, söver henne och planerar göra henne odödlig. Toms motiv är att Hanna ska bli hans odödliga gemål, vilket James lovat honom. James har av en slump av Tom fått veta att Hannas ex-pojkvän tillhör Leesonsläkten, ärkefienden på Irland. Han vill hämnas dem genom att döda Hanna. Utan Toms vetskap preparerar han badet med dödlig syra.

Det Hemliga Folket är alla samlade när den gamla kvinnan med det silvergrå håret plötsligt anländer. CHARLOTTA AF SILFERROSEN, trädkronornas drottning, gör entré i en magnifik vit skrud. Hon har fått vetskap om James och Toms planer och beordrar byborna att männen måste stoppas eftersom hon vet att Hanna behövs för att hindra provborrningarna.

Charlotta lyckas med hjälp av byborna stoppa männens plan. Charlotta avslöjar att Hanna är en Silferrosen-Desmond i åttonde generationen genom Lovisas son Edvard, en hemlighet hon undanhållit James i alla år.

Hanna vaknar förvirrad ur medvetslöshet i mossan framför byborna James, Tom och Charlotta. Hon får ännu en chock när det visar sig att hennes biologiska mamma INGRID EDVINSSON är en av de odödliga byborna. Hanna känner även igen försvunna pojken MELVIN. Hanna beordras till Irland av drottningen för att leta efter James testamente, vilket kan omkullkasta Scandminings ägarförhållanden. Med sig av Charlotta får hon ledtrådarna från Kieras mystiska brev.

Innan avresan besöker Patrick henne, som är i Sverige för att motvilligt bistå sin pappa angående provborrningarna. Pappan är rasande över det gamla kungakontraktet som förhalar affärsplanerna. Patrick berättar om källarrummen och brevet han upptäckt på Leeson Hall.

Tom spionerar på Hannas hus när Patrick besöker henne. Svartsjukan vet inga gränser. När han ser att hon sover ensam – och naken – börjar han onanera av lättnad.

IRLAND – 1700-TAL: På Irland går Lovisa i en fälla riggad av Sir MATHEW LEESON och spärras in i ett källarrum på Leeson Hall. Mathew har flera år tidigare återupplivat sin dotter Kiera med månritualen och håller henne fången i det andra rummet. Hon är döende men kan få evigt liv genom en druidritual när en själ av särskild betydelse offras. Lovisa utses av Mathew som offergåva. Kiera motsätter sig planen, hon vill hellre dö.

Lovisa skriver ett brev i källarcellen och hoppas att någon skickar iväg det. Hon lämnar däri ledtrådar till eftervärlden.

När Lovisa ska offras i havet, kastar sig Kiera plötsligt över klippkanten. Mathew beordrar druidprästens död när han inser att prästen hörsammat Kieras önskan att få dö. Prästen kastar sig ner i havet. En ljuspelare slår upp och träffar Lovisa med full kraft. Hon lyckas kasta sig åt sidan när Mathew försöker knuffa henne. I stället försvinner han i djupet. Lovisa spärras in i en dold grotta nedanför Leeson Hall tillsammans med Mathews panter MALIKA, som blir själsfrände med Lovisa under fångenskapen.

IRLAND – NUTID: Patricks pappa, ANDREW LEESON, är fientlig inställd till Hanna. I ett av källarrummen på Leeson Hall hittar Hanna nycklarna till Charlottas kassakista via ledtrådar i brevet, som hon insett är skrivet av Lovisa. Bredvid finns en massiv järndörr med ett titthål som inte går att öppna. Hanna tycker sig höra något bakom dörren och känner sig iakttagen.

I det fortsatta sökandet efter James testamente blir de i smyg iakttagna av en GAMMAL GUBBE. I en sängkammare i Leeson Hall upptäcker de en liten levande dockliknande varelse, vänlig men skräckinjagande – LOVISA AF SILFERROSEN DESMOND. Ljuspelaren från druidprästen gjorde henne odödlig. Lovisa har nyligen lyckats att ta sig ur sin flera hundra år långa fångenskap bakom järndörren och lurar snart ned sin väktare Gubben i grottan och låser in honom.

Med hjälp av ledtrådarna från Kiera hittar sedan Lovisa äntligen pappa James testamente, vilket bevisar att James är arvinge till ägorna. Familjen Leeson skaffade aldrig ett lagligt registrerat ägandeskap efter de tog Leeson Hall från familjen Desmond, vilket snart uppdagas.

Hanna hittar en kvarglömd mobil på Leeson Hall som tillhör Andrew Leeson, vilken till hennes förskräckelse avslöjar att han har kontakt med Tom. Hanna gömmer mobilen. Hanna och Patrick dras till varandra och blir åter ett kärlekspar.

ÖSTERLEN – NUTID: Hanna tar med sig Fredrik till Charlottenro där han får träffa sin trehundraåriga gamla släkting Charlotta, samt James. Fredrik blir mållös och chockad när han får vetskap om de odödliga.

Hanna för Lovisa till Sverige gömd i en hästtransport. Melvin är behjälplig. När Charlotta, James och Lovisa återförenas svallar känslorna över. Med nycklarna från Lovisa öppnar de kassakistan, där Lovisas födelseattest finns och testamentet som bevisar att hon var bruket Charlottenros rätta arvtagerska.

IRLAND – NUTID: Tom har gömt sig i en tunna med alunbad och smugglat sig till Irland för att leta efter sin kumpan Andrew Leeson. När han väl hittar Andrew i grottan på Leeson Hall har denne nyss dött. Andrew är Gubben. Den senaste generationen satt att vakta över Lovisas fångenskap. Tom väcker Andrew med månritualen, han har smygtittat när James utfört den, och lägger Andrew i sin aluntunna.

ÖSTERLEN NUTID: Fredrik skänker frivilligt övergivna slottet Charlottenro till “nya” släktingen och arvtagerskan Hanna. De blir nära vänner. De odödliga byborna bjuds tillsammans med ”dödliga” gäster till jättefest. Alla dödliga gäster tror att byborna är inhyrda skådespelare i 1700-talsdräkter. Fredrik meddelar att Scandmining förlorat striden, vilket mottas med hurrarop.

Efter festen beger sig alla odödliga bybor till en båt som tar dem mot Bornholm. De har i hemlighet kommit överens om att tillåta sig dö och ingå den sista vilan till havs. Skrovet öppnas, båten börjar sjunka.

Tom är tillbaka på Österlen, tillsammans med en ovillig Andrew. Andrew slår Tom medvetslös och försvinner. När Tom beger sig för att mörda Hanna i blint raseri över att ha förlorat henne, står Andrew i Hannas sovrum med en kniv. Hon är inte där.

Hanna sover istället på Charlottenro. Ett ljud väcker henne. Det är Lovisas panter Malika, som följt med från Irland i hästtransporten. Malika morrar åt något i skogen och försvinner med ett vrål. Hanna förstår att hon och Patrick är i fara.

På båten får Lovisa en förnimmelse och skriker till Ingrid och Melvin – ”Ta er tillbaka till land! Djävulen från Irland är här! Rädda vår nya drottning, rädda Hanna! Hon bär på vår arvinge!” Ingrid och Melvin får på sig flytvästar, kastar sig i vattnet och tar sig in mot land när båten sjunker.