Olle Hillborg – Rock n’ Roll i landstinget

Rock’n Roll i Landstinget

Synopsis, av Cecilia Matteoni

Miniserie – Adaption av Olle Hillborgs självbiografiska Rock’n roll i landstinget Genre: Mörk komedi, bygger på verkliga händelser
Teman: Maktspel, att följa sina drömmar
Berättarstil: En delvis sann berättelse om maktspel inom sjukvården och en persons karriär i den världen men ambivalensen att hellre vilja göra en rockkarriär. Berättad genom fem delar i kronologisk ordning, med vissa tillbakablickar och en parallellhandling i två världar – landstingsvärlden och rockvärlden. Musiken består av spår från Olles egna band Glorious Bankrobbers, Mops och Backstreet Girls.

Moodboard

Handling:

Året är 2005 och Olle Hillborg, 40 år är på en bolagsfest på Junibacken i Stockholm. Han har svart skinnjacka ovanpå en t-shirt med en bild på hans eget band Mops. De andra på festen har kostym eller ljus klänning. Olle och hans kollega Svalan utför akrobattricket Strandraggaren och rasar in över buffébordet. Svalan hänger i en lampa i taket och Olle mjölkar en koskulptur av Walter Knapp. De blir utslängda.
Året är 2003. Olle Hillborg tas emot med sitt examensarbete från KTH under armen av Carl Larsson, chef på medicintekniska avdelningen på Danderyds sjukhus. Olle har en udda stil – tighta jeans och svart skjorta med nitar, lite långt hår och ögonlock med skimrande ögonskugga och svartmålade naglar. Han sjunger i sitt rockband Mops på en vild fest på KTH samma kväll. På Danderyds sjukhus får han en idé som han berättar om för sin kollega Stefan – en avdelning för uppfinningar. Stefan presenterar idén för chefen Carl Larsson som om det är hans egen. Stefan blir projektledare och Olle blir arkitekt. Han känner sig utnyttjad.

Olle blir projektanställd och snart till ansvarig för den nya innovationsavdelningen. Uppfinningar, fester och upptåg avlöser varandra. Olle kan egentligen inget om att meka med utrustning, om regler för CE-märkning, patent eller sjukvårdslagen. Han

minns hur han till och med fifflat till sig sista året på KTH, men han kan använda sig av språket eftersom hans föräldrar arbetat inom sjukvården.
Genom Olles arbete på SLL Innovation och i möten och på fester med politiker, akademiker och högt uppsatta chefer och tjänstemän inom landstinget, på KS och Vinnova får vi en inblick i dess, nepotiska, ofta smutsiga och intriganta världsordning. Olle använder samma drivkraft inom landstinget som inom rockvärlden. Han är omtyckt av många, speciellt av kvinnorna och av sjukvårdpersonalen som får betalt för sina idéer. Men inte alla gillar honom. Inte karriäristerna och de som ser honom som ett hinder. Han har en drivkraft att stå i centrum och att åstadkomma hit efter hit. Genom sin nästan övermänskliga energi, sin medryckande karisma och sitt annorlunda sätt lyckas han skapa en organisation och ett arbetssätt som bygger på samarbeten över hela Sverige och det skapas massor av nya hjälpmedel inom vården. Han får ständigt nya idéer för hur de ska arbeta med avtal, marknadsföring och hur pengar ska komma in. Han och hans band Glorious Bankrobbers skriver låtar i studion. Han åker på en innovationsturné 2011 genom Norrland i en liten bil med kollegan PO och två damer i 60-årsåldern för att inspirera till utveckling. Under samma period har Glorious Bankrobbers en spelning på Tyrol.

Olle blir inbjuden som föreläsare och rådgivare över hela världen och hans första hit med innovationen StickStop 2011 och resor till Bryssel och Japan kombinerar han med en comeback för det gamla bandet Mops. Det snurrar fortare och fortare för Olle med uppfinningar, seminarier, förhandlingar, spelningar och fester.

2014 börjar saker förändras. Den karriärslystna politikern Papperskungen tillträder samtidigt som Olle spelar in en platta med Mops. Papperskungen gör om hela organisationen, strör ofantliga summor omkring sig till projekt som inte leder någonstans. Han anställer partikamrater och vänner på positioner för att arbeta fram rutiner och organisationer som redan finns genom Olles långsiktiga arbete. 2016 blir Olle chef för SLL Innovation som bara är en spillra av det han byggt upp. 2020 varslas Olle. Han får ångest, hypokondri och tror sig ha Covid 19. Han tillverkar visir med några trogna medarbetare och får en sista coronainnovation lanserad. Beskedet om avsked kommer. Han vandrar ut från sjukhusbyggnaden en sista gång i vårsolen. Han går några meter, stannar och tittar på byggnaden, vänder sig om och ringer sen en bandmedlem och presenterar en fantastisk idé.