Patrick Stockhammar – Ett hörn av skapelsen

Ett hörn av skapelsen

Synopsis, av Cecilia Matteoni

Långfilm – Adaption av Patrick Stockhammars Ett hörn av Skapelsen Filmtitel: Silverfisken
Genre: Drama komedi
Tema: Minnen, förnekelse och försoning

Berättarstil: Till stora delar kretsar handlingen kring Lukas och hans uppväxt och de nedtystade händelser som omger hans systers tragiska död. Omkring honom finns ett persongalleri med barndomens vänner och fiender, föräldrarna och med nutidens färgstarka invånare i Mellösa. Filmen har en realistisk berättarstil med svart humor. En ramhandling i “nutid” fylls med minnesbilderna från barndomens Huddinge. Dråpliga händelser varvas med drama.

Moodboard

Handling:

Lukas, 11 år, uppväxt under 1980-talet i en mexitegelvilla i Huddinge, blir intresserad av silverfiskar då han blir nedtryckt mot skolans toalettgolv av skolans mobbare, Roger och hans gäng. Hans vackra och populära syster, Emma är hästtjej och spelar fotboll i Huddinge IF. Lukas gillar inte sport utan tillbringar mycket tid i skolans bibliotek där han läser om silverfiskar vilka han mer och mer identifierar sig med. Efter ett misslyckat förhållande som 40-åring flyttar Lukas till ett omodernt torp i Mellösa. Han packar upp sina saker; böcker om insekter och fågelskådning, kikare, kokbok för vegansk mat, en bok om inbördeskriget i Spanien och en inramad teckning på en silverfisk som han hänger upp ovanför sängen.

Lukas lär känna sin närmaste granne Sten, som är en något excentrisk konstnär och bor ensam på en större gård. Genom Sten lär Lukas känna fler av Mellösas färgstarka karaktärer, bland annat hans dotter Rebecka, 39 år, som kommer hem för att bo med Sten efter konststudier i Dublin.

Lukas jobbar på Flens bibliotek och har sporadisk kontakt med sina föräldrar som bor i Eskilstuna. Men allt står inte rätt till. Lukas har svårt att umgås med sina

föräldrar och genom minnesbilder blir det klart för oss att Lukas syster dör i en tragisk olycka när Lukas är 12 år. Föräldrarna sluter sig i sig själva och finns i Lukas närhet endast som spöklika, själlösa kopior av sig själva.
Minnesbilderna kommer till Lukas då och då under det första året i Mellösa, alltmedan han skriver på en bok om sin morfar, som stridit som frivillig under Spaniens inbördeskrig.
Lukas minns hur han och hans kompis Johannes finner varandra kring bokintresse, modellbygge och samlande av filmisar. Allt utfört i största hemlighet i Johannes föräldrars gillestuga eftersom det dels är för töntigt för att visa någon annan i klassen och dels förbjudet för Johannes eftersom hans föräldrar är medlemmar i Pingstkyrkan. Han minns också somrarna med mormor och morfar i Hälleforsnäs.
I Stens blanka Cadillac hälsar Lukas på sina föräldrar i Eskilstuna dit de flyttat och där de bytt ut musiken mot ett maniskt intresse för trädgårdsodling. De undviker samtal om Emma och Lukas känner sig allt mer frustrerad och alienerad i deras sällskap.
Genom människorna i Mellösa och inte minst Rebecka och Sten väcks ändå Lukas självkänsla och han säger en dag ifrån och skickar hem sina föräldrar, som är på besök, när de avbryter Lukas försök att prata om Emma med att be om sockret och mer kaffe.
Rebecka får Lukas att påbörja ett gemensamt konstprojekt där han ska skriva dikter till hennes konstverk, vilket för honom tillbaka till Huddinge för att få inspiration. Han sitter på konditoriet i Huddinge Centrum och inser att hans dikter handlar om behovet att prata om det som aldrig fått nämnas.
För första gången firar inte Lukas jul med sina föräldrar. Han blir istället inbjuden till Sten och hans utvidgade färgstarka familj som vi mött genom nu-handlingen; Isabelle, Stens andra dotter, som skiljt sig från sin man och träffat byns Don Juan Allan, hennes två busiga söner, Stens nya flamma Astrid, vilken Sten äntligen vågat släppa in efter sin fru Majs bortgång och Astrids son som överraskar som tomte. Efter jul har Lukas ett samtal med sin pappa som till slut berättar att den dagen som Emma gick av bussen från ridningen och blev överkörd av en bil hade hon bett att bli hämtad, men han hade nekat henne. Han har sedan dess gömt sig som en silverfisk gömmer sig under springorna mellan golvplattorna.