Skuggan av paradiset – Håkan Lindgren

Ladda ner presentationsfoldern inklusive författarporträtt nedan:

Folder I skuggan av paradiset – Håkan Lindgren

Eller läs enbart synopsis här:

Synopsis av Marianne Ahrne

LOGLINE: Greve Archie Hill får samma natt en son med sin hustru och en med sin älskarinna. Hustruns son har en grav missbildning, älskarinnans är välskapt, och greven ser till att sönerna byts ut mot varandra. Något som senare kommer att få oanade – och ibland dödliga – konsekvenser för de inblandade.

GENRE: Svart komedi med en touch av melodram och mordhistoria.

TEMA: Bortbytingar. Att söka ursprung och acceptans. Klasskillnader. Mord.

OMDÖME: Boken lämpar sig bäst adapterad till en miniserie om 6 – 8 avsnitt. Berättelsen är osannolik, mörk och skruvad. Historien har många infallsvinklar och betraktelser, så för att adaptera boken till en sådan miniserie behövs arbete med att fördjupa personerna samt omstrukturera delar av handlingen. Om detta görs på ett intelligent sätt kan man skapa en absurd historia med många inslag av komik.

BAKGRUND OCH UPPTAKT: Den utfattige greve ARCHIE HILL lever i ett konvenansäktenskap med den stenrika före detta operasångerskan SARAH STENING, vars pappa äger ett stort rederi i Göteborg. Greven får ett litet apanage av svärfar och Sarah vinner en efterlängtad grevinnetitel. Vid sidan av Sarah har greven sedan länge en hemlig förbindelse med den narkotikaberoende men vackra kabaréartisten ANNA AHLSTRÖMER. Samma stormiga natt i augusti 1995 föder hustrun och älskarinnan var sin son. Hustruns son föds med en läpp- käk- och gomspalt, medan älskarinnans son är ett vackert litet barn, med – som det ska visa sig – abstinensbesvär redan från födseln. Greven och den smygsupande, rattfulla barnmorskan AGNES byter ut barnen mot varandra. En liten komplikation är att Anna inte varit ensam vid förlossningen. Hennes hårt missbrukande väninna MIA var med och var den som ringde greven. Hon vägrar att låta greven byta Annas baby mot en annan med ett stort hål i ansiktet. Greven mutar henne till tystnad med löfte om ett helt kilo av valfri drog, i förhoppning om att detta snabbt ska röja henne ur vägen genom en överdos.

HANDLING: Tjugo år senare är pojkarna HAMPUS (Annas son, uppfostrad till greve) och DANTE (Sarahs egentliga son med gomspalt) vuxna. Dante har genomgått en serie operationer betalda av Archie och har blivit en vacker, mörkhårig ung man med ett näst intill omärkligt vitt ärr från näsan till överläppen. Bakom sig har han dock en historia av grav mobbning i skolan under de år operationerna pågick. Hampus å sin sida har dragits med koncentrationssvårigheter och gått om två år i skolan. Han tyngs av de förväntningar hans familj har på honom: att bli en framstående konsertpianist, som Sarah hoppas, att producera en grevlig arvinge, som Archie förväntar sig samt att bli norra Europas nye redarkung, som morfar vill. Hampus försöker upprätthålla fasaden och göra alla till lags vilket kompliceras av att han är homosexuell och olyckligt förälskad i en heterosexuell klasskamrat. När han så småningom ”kommer ut” tycker hans mamma Sarah snarast att det är ett gott tecken, då många framgångsrika konstnärer är homosexuella, medan Archie blir mindre road och anar problem med successionen. Dante å sin sida har framgång hos det täcka könet, vilket både förvånar och gläder honom då han har de svåra åren som mobboffer i färskt minne. På sin tjugoårsdag är han ute och söker jobb och får napp hos en kvinnlig optiker, EMMA. Han handlar lite god mat och vin till sig och mamma Anna för att fira, men väl hemkommen finner han henne på golvet i badrummet, död av en överdos.

Hampus firar sin födelsedag med familjen som inkluderar den stenrike Onkel OLLIE och faster DEIRDREE från Skottland. Av dem får han en gåva i miljonklassen. En röd Bugatti som exporterats från Skottland med båt.

Dante sörjer sin mamma och misstänker att allt inte står rätt till med hennes död. Han börjar leta bland papper och fotografier men hittar inget avgörande. Han går ändå till polisen med sina misstankar, men då de inte intresserar sig för fallet ger han upp.

 Sarah Stenings fåfänga dröm är att hon efter tjugo års uppehåll ska kunna göra come back på La Scala i Milano. Archie är trött på hennes tjat och falska förhoppningar. Han sörjer sin älskarinnas död. Archie ser också till att de pengar som regelbundet utbetalats till Anna nu överförs till Dante, fortfarande utan att kunna spåras. När Dante får ett brev från Archies advokat, med uppgifter om det underhåll han kommer att få framöver, anar han att detta måste komma från hans okände far och börjar göra efterforskningar. Dessa leder emellertid inte till något.

 Fyra år senare har Hampus haft sin första himlastormande sexuella upplevelse med NADJIB som han raggat upp på en bar. Nadjib blev ett one night stand, och Hampus fortsätter sitt sökande efter en partner. Han går nu sista året på Musikhögskolan, en eftergift åt Sarah.

Dante jobbar på Sight Mode hos den kvinnliga optikern Emma. På fritiden tränar han boxning, något han gjort sedan han var liten, men har inte givit upp tankarna på att få reda på vem som är hans far. Han ringer personalavdelningen på Lövuddens privatklinik där hans operationer gjordes och frågar efter någon som arbetade där 1995. Kvinnan som svarar honom i telefon heter LOUISE Gylling. Han får bra kontakt med henne, men hon kan inte lämna ut någon information. Dante bestämmer sig för att försöka charma henne vid ett personligt besök. Louise är en vacker kvinna i 35-årsåldern, de dras till varandra och tillbringar natten tillsammans. Louise lovar att hjälpa honom och återkommer nästa dag med ett tips: Archibald Hill. Som betalat räkningarna för Dantes alla operationer! Uppgifter om Archie och hans familj är lätta att hitta på nätet. Är Archie hans pappa och den guldlockige Hampus hans halvbror? Dante behöver bevis och är inriktad på att skaffa sig det.

Dante tar ledigt från optikern och tar sig ut till Steningshill, Archies och Sarahs herrgård, där han i parken överraskas av Archie som undrar om han kan hjälpa till med något. Dante säger att han söker jobb och Archie som känt igen sin son är både förskräckt och lite road. Dante får en månads anställning på försök, som Archies assistent och med uppgiften att få ordning på hans röra av papper. Archies motiv till anställningen är att kunna hålla ett öga på Dante och lista ut om han vet något och vad han eventuellt är ute efter.

När Dante nästa dag anländer till sitt arbete öppnas dörren av Sarah som snabbt charmas av Dante och bjuder in honom på frukost. Dante smickrar henne som operastjärna och berättar att hans mamma beundrade henne. Orden går in i hjärtat på Sarah som efteråt ringer sin agent och pressar honom att ordna en come back.

Dante upptäcker att Archies kontor är ett kaos av papper i osorterade högar. Men för Dante är det intressant eftersom han hoppas kunna hitta de ledtrådar som kanske fanns gömda i pappershögarna. Under arbetets gång får han besök av både Archie och Sarah. Hon bjuder med honom på lunch och berättar med stolthet att hon fått ett skivkontrakt. Hon frågar också Dante om han är homosexuell.

– Nej, verkligen inte! Blir svaret.

– Synd, säger Sarah. Du hade varit en perfekt matchning till Hampus.

Dante hittar till slut ett papper från Lövuddens privatklinik som beskriver den sista operation Dante genomgick vid tio års ålder. Han konfronterar Archie med papperet, tvingar honom att läsa vad där står: ”…gällande Dante Ahlströmer.”  Archie viftar bort allt med att han velat göra Anna en tjänst, att de var gamla vänner och att hon haft det svårt. Han erkänner också att det var han som betalat för begravningen. Dante ställer dock inte det ultimata frågan om Archie är hans pappa. I stället går han ner till boxningslokalen och slår frenetiskt på boxbollen.

Dante ringer upp Louise och ber om ännu en tjänst. Hon bjuder hem honom till sig, och han ber henne om kontaktuppgifter till någon av de gamla läkarna. Louise har inte befogenhet att ge honom vad han vill ha, men han förför henne och Louise svarar med att leverera namn på två av läkarna.

Dante söker upp den över 80-årige läkaren Lars Andersson, som talar med hjälp av en trakeostomat – ett rör som försvinner in genom halshuden. Den får hans röst att låta som en gammal radiosändare. Dante går rakt på sak och frågar om doktor Andersson minns att han opererat honom. Med lite hjälp gör han det. Han ber Dante att gapa, inspekterar honom i munnen och deklarerar att han är mycket nöjd med resultatet. Han minns också Dantes vackra, blonda mamma. Dante undrar om hans pappa var med vid operationen.

– Är greven din pappa?

– Det är det jag undrar.

– Jag vet inte. Men han tyckte väldigt mycket om din mamma.

Något bättre svar än så får Dante inte.

Louise har forskat vidare och tagit fram kontaktuppgifter till ännu en av de opererande läkarna: Dr. Lauritzen. Det enda Dante lyckas får ut av honom är att hans mamma var en medioker dansös men en vacker, gudabenådad hora.

Dante ser inte sin mamma som en hora. Möjligtvis som en dansös som var vackrare än hon var talangfull och det är inte omöjligt att hon haft flera män som ”hjälpt” henne att finansiera sitt missbruk. Någon av dem skulle också kunna vara hans pappa. Han håller på att avsluta sitt arbete med att sortera Archies papper och något nytt har inte kommit fram. Däremot söker Sarah gärna upp honom för en pratstund, och han ställer en del frågor som förvånar henne. Han överraskar henne också med att berätta att han och Hampus är födda samma dag.  Dantes frågor sätter myror i huvudet på Sarah och nästa morgon gör hon Archie sällskap på den tidiga hundpromenaden för att se om hon kan få några svar, men Archie är skicklig på att avleda allt han inte vill tala om.

Följande morgon är det Dante som springer ikapp Archie under hans promenad med hundarna. Han ställer en rak fråga:

– Är du min pappa?

–  Jag har alltid trott det, säger greven.

– Vad menar du med det?

– Jag älskade din mamma.

För första gången känner Dante att Archie är ärlig. Men Archie är inte säker. Det fanns andra män också runt Anna. Dante frågar Archie var han befann sig när Anna dog av en överdos. Archie svarar att det var Hampus födelsedag och att de hade gäster. Archie talar om hur förtvivlad han blev över att Anna var död, men Dante känner att han själv aldrig räknats, att Archie inte ägnat honom en tanke. Dante knyter nävarna av vrede och slaget mot Archies haka slungar honom baklänges.

Sarah har under tiden och med ekonomisk hjälp från sin pappa hyrt Stenhammarsalen för en afton där hon gör comeback som sångerska, och Hampus debuterar som konsertpianist. Orkestern utgörs av Hampus klasskamrater från Musikhögskolan, också de generöst betalda av pappa Stening. Dante köper biljett till konserten och en ny plan börjar ta form i hans huvud. Kvällen blir en succé, i synnerhet Sarahs framträdande, och hon får stående ovationer av den till stora delar inbjudna publiken. Också Hampus klarar sig bra, även om några av klasskamraterna efteråt inte kan låta bli att kommentera hans två felslag på tangenterna. Hampus vet inom sig att han aldrig kommer att bli någon stor musiker eller pianist och att det är privatlektioner och pengar som hjälpt honom fram. Han är egentligen mest intresserad av att finna en pojkvän, och nu får han en lapp med ett telefonnummer från en beundrare. Tveksamt men lockad ringer han upp. Beundraren heter Dante och har en magiskt varm röst. De bestämmer träff.

Hampus och Dante träffas och Hampus känner att det finns något speciellt mellan dem. Inget sexuellt sker första kvällen, men Dante ringer tillbaka och bjuder på bio. Hampus är redan förälskad i den vackre, mörkhårige Dante som, samtidigt som han flirtar och låter sin hand snudda vid Hampus ben eller hand, styr in samtalet på Hampus familj. Men när Hampus är beredd på en första kyss ursäktar sig Dante med att han måste sticka. Här börjar en katt- och råttalek där Hampus längtar efter närhet och sex medan den heterosexuella Dante inte kan förmå sig till mer än en snabb puss på kinden.

Dante ”erkänner” för Hampus att han bara varit med tjejer tidigare och att allt känns så nytt för honom. Hampus blir bara mer och mer angelägen. Dante bjuder hem Hampus på middag och har lånat Louise våning för kvällen. Han dukar upp en falsk historia om en adlig svensk mamma och en stormrik pappa i Paris. Hampus får uppfattningen att Dantes pappa äger parfymhuset Guerlain.

Hampus bjuder i sin tur hem Dante men Dante dyker inte upp vid avtalad tid. Hampus svettas av nervositet och duschar två gånger. När det ringer på dörren och Dante äntligen står utanför har Hampus bara en duschhandduk runt midjan. Dante ber om ursäkt för att han är sen. Han inser att han nu måste försöka sig på samkönat sex men det är inte alldeles enkelt. Hampus tror att ögonblicket är inne och låter handduken falla i hopp om omedelbar älskog. Men Dante vänder generat bort blicken och Hampus stammar fram att han ska klä på sig. Middagen blir spänd. Dante påstår nu att han är asexuell.

Faster Deirdree kommer på besök från Skottland och insisterar på att få träffa Dante tillsammans med Hampus. Hon tar dem till en dyr restaurant och testar subtilt Dantes kunskaper om dyra viner, hummer och franska språket. När Dante avlägsnar sig för att gå på toaletten har hon sin uppfattning klar

– Han är vacker, din man, säger hon till Hampus.

– Vacker och trevlig. Men han är inte för dig!

Nästa dag ringer hon upp Dante och klargör för honom att hon förstår vad han är ute efter och att han ska lämna Hampus och familjen i fred.

– Jag tillåter en sista kontakt med Hampus, sen är det slut.

Hampus vill fortfarande inte ge upp Dante, men Deirdree har sått ett frö av tvivel. När Dante krånglar sig ur ett möte bestämmer sig Hampus för att spionera på honom. Han får syn på honom tillsammans med optikern Emma men gömmer sig snabbt i hopp om att Dante inte sett honom. Själv fångas han upp av den lite efterhängsna DOROTHÉA från Musikhögskolan och berättar för henne om sina planer på att skapa ett skivbolag.

Dante å sin sida smider andra planer. Han skickar en bukett benvita rosor till Hampus och skriver på ett kort instucket i buketten: Jag har en överraskning. Var färdig klockan sju, jag kommer och hämtar dig. Hampus är förväntansfull när Dante anländer i en bil och efter en stund ber Hampus ta på sig en mask. Hampus ger sig med förtroende in i leken. Dante kör honom till en övergiven stuga på Steninghills ägor. Han leder in Hampus och tar av honom masken först inne i stugan som han städat och gjort i ordning. Hampus är rörd. Dante tänker ge honom en puss på kinden men Hampus lyckas vrida huvudet så att deras läppar möts. Hampus blundar, Dante ser klarögt på honom och slår bort sitt dåliga samvete över vad han har i åtanke. Han dukar upp medhavd ost, kex och vin och drogar ner Hampus med något han hällt i vinet. När Hampus vaknar sitter han bakbunden på en pinnstol i källaren. Han förstår ingenting men får panik. Plötsligt hör han slag och skrik uppifrån och Dante kommer ramlande nedför trappan. Hampus oroar sig för honom och frågar vad HON gjort med honom? Han tror Dante misshandlats av ett svartsjukt ex. Dante säger att kvinnan vill ha pengar, känner till hans föräldrar, ville ta en bild av honom framför en dagstidning med dagens datum. Dante lossar Hampus från pinnstolen, berättar att kvinnan har en pistol.

Kvinnan i stugan bär rånarluva och viftar med sin pistol på ett sätt som till och med Hampus uppfattar som amatörmässigt. Hon beordrar honom att knyta en snusnäsduk runt ansiktet så att den täcker munnen. Därefter fotograferar hon honom med hans egen mobil och ger honom därefter en spruta så att han somnar igen. När han vaknar nästa gång sitter han fastbunden på samma pinnstol med en sovande och bunden Dante bredvid sig på en annan. Hampus tror att kvinnan vill ha dubbla lösensummor för dem.

Hampus och Dante är lossade från repen. Dante börjar känna att hans plan tillsammans med Louise (som han har ett fortsatt förhållande med) varit fullständigt värdelös. Dante trasslar in sig i fler och fler lögner. Men mitt i detta hörs ljudet från en bilmotor. Dörren vräks upp och någon kommer rusande nerför trappan. Det är faster Deirdree! Hon har en pistol i handen. Hampus är förvirrad och Deirdree avslöjar för honom att det är Dante och hans medbrottsling Louise som iscensatt det hela. Onkel Ollie sluter sig till sällskapet med en bakbunden Louise.

På väg uppför trappan släpper Deirdree ett ögonblick koncentrationen på Dante, och Dante slår ut med handen på samma sätt som han gjort tusen gången mot säcken i boxningslokalen. Deirdree faller till marken med ett pysande ljud. Dante tar upp pistolen.

– Har du gjort henne illa, dödar jag dig!” skriker Ollie.

Men Deirdree hämtar sig snabbt och trots Dantes försök att förklara att hon hotat honom, alternativt drabbats av Alzheimers är allt ett virrvarr tills de kommer upp på övervåningen. Där står en kvinna, också hon beväpnad med pistol. Dante har sett henne förut: Dr. Anderssons hushållerska. Ollie släpper taget om Louise som förklarar att ”hushållerskan” är Agnes, i själva verket Dr. Anderssons fru och därtill Louise mamma. Louise nämner att hon förlöst både Hampus och Dante. Louise är den som fått Agnes att komma till stugan.

– Jag pratar med mamma om allt. Om precis allt, säger hon.

Agnes beordrar nu Deirdree och Ollie att åka tillbaka till Skottland och hålla sig där så länge hon kräver det. De lyder.

En tid senare. Hampus ringer på hos sin morfar, SIXTEN Stening, tillsammans med Dante, Agnes och Louise. Dante berättat hela historien för Sixten. Sixten summerar den: Dante och Hampus är bröder.

– Min odåga till svärson har levt ett dubbelliv och har två barn, ett med Sarah och ett med din mamma, Dante. Och ni föddes samtidigt, bara på olika ställen. För det första kan ni inte ha ett förhållande, det begriper ni väl? Ens ett platoniskt sådant.

Jo, det gör de. Dante med viss lättnad, Hampus mer sorgset.

Nu tar Agnes till orda och berättar om natten då pojkarna föddes och byttes ut mot varandra. Full förvirring en stund. Hampus brister i gråt över att hans biologiska mamma är död utan att han någonsin fått träffa henne.

– Er pappa har en del att förklara. Och att stå till svars för, säger Sixten bistert.

En tid senare, december 2019. Sarah Stening presenterar med glädje och stolthet sina båda söner, Dante och Hampus, för operasångaren Urban. Archie har för tillfället flyttat till Skottland. Sarah blev rasande på honom när hon fick höra om bortbytingarna. Men hon vill göra vad hon kan för att i fortsättningen finnas där för båda pojkarna. Nu puffar hon diskret Hampus mot Urban som är ung, gay och singel. Hampus är på väg att starta sitt skivbolag, och Dante jobbar med morfar. Det visar sig att han var den förstfödde, alltså den som ärver grevetiteln.

Archie är i Skottland. Han ångrar ingenting. Hampus och Dante har fått det bra, Sarah kommer att förlåta honom så småningom, men han saknar sin Anna. Nu har han bjudit bundsförvanten Agnes till Skottland. De sitter på en lokal pub, och Archie uttrycker sin förvåning över att Agnes berättat om bortbytingarna för pojkarna och för Sixten. Han kommenterar att Louise och Dante har ett förhållande som det ser ut att bli allvar av. Han undrar också om hon gjort något för att hjälpa honom vad gäller Anna och får klart för sig att hon mördat henne. Archie häller sömnmedel i Agnes Guiness och leder en stund senare ut henne från puben. Efter en halvtimmes bilfärd kommer de fram till de sjuttio meter höga klipporna vid Fowlsheugh som leder rakt ner i havet. Farväl Agnes!