Tick tack – Leffe Grimwalker

GENRE: Thriller / Action / Spänning

TEMA: Uppgörelser i den undre världen

LOGLINE: Niklas Svensson, eller Nico som hans ljusskygga klienter känner honom, lever ett mycket fungerande dubbelliv. Utåt sett är han en medelmåttig mäklare med fru och tonårsdotter i en villa strax utanför stan. Men bakom kulisserna är han medlare och fixare i den undre världen. En sådan person som de ringer in när två gäng inte kan komma överens utan att dra till sig polisens uppmärksamhet eller när någon behöver flytta pengar till ett skatteparadis helt spårlöst. Dessutom är han upplärd och fostrad till närstridsexpert av sin hjärtlösa far.

 

SYNOPSIS: Storytel Original

Berättelsen börjar en ganska vanlig dag i NICOS liv, en uppgörelse i en förort övergår i fullt slagsmål, polisen dyker upp oroväckande snabbt men Nico slinker undan i sista sekunden, han har en läkartid att passa. Ett läkarbesök tar inte många minuter men kan förändra allt. NIKLAS får diagnosen långt gången pankreascancer och har ungefär tio dagar kvar att leva.

Mitt i chocken, sorgen och skräcken bestämmer han sig för att han ska lämna efter sig tillräckligt med pengar för att hans familj ska klara sig resten av sina liv.

Hur får man tag i så mycket pengar? Man blåser hela undre världen, tar deras pengar och försvinner spårlöst. Sagt och gjort, Nico börjar smida planer.

Nico går lite för långt när han näpser SASHA, en kränkt kriminell med drogproblem. Han åker till sin älskade lillasyster Bambi och berättar för henne om sin sjukdom. BAMBI har Downs syndrom och är den enda som vet hur Nicos uppväxt egentligen sett ut, de delar både barndom och en stark kärlek till varandra. Vidare åker han till sin dementa pappas boende och berättar även för honom om sin sjukdom. Nicos pappa var en gång militär spion men sitter sedan ett år tyst i en fåtölj och går inte att nå. Fadern gav honom en fysiskt stenhård uppfostran men har aldrig släppt sonen in på livet, Niklas vet inte vem han var eller varför allt blev som det blev.

Niklas vaknar med en monumental baksmälla dagen därpå. Han minns att han kom hem och hittade ett avskedsbrev från sin fru EVA där hon berättar att hon älskar honom för mycket för att orka se honom dö, hon är svag, ber om förlåtelse men har rest till USA med sin väninna. Så minns han vad han gjorde innan han somnade, han har skapat ett anonymt bloggkonto kallat Medborgaren där han avslöjar tunga brott, vilka som begått dem och bevisen man behöver för att avslöja dem. Dessutom har han utsatt en drös gangsters och poliser han inte gillar för practical jokes genom att skicka dem blommor choklad och presenter, alla med avsändare som ställer dem i oerhört dålig dager. När Nico som bäst sitter och skrockar över hur skickligt han genomfört det hela dyker hans 17-åriga dotter ELLEN upp. Det är dags att berätta även för henne om sina sista dagar.

Nico blir hastigt inkallad av sin största uppdragsgivare GORAN till ett stormöte för de MC-gäng han tydligen hängt ut igår. Medborgarens blogginlägg har nått medierna och den undre världen är i gungning. Vem är golaren?! Han lyckas lugna de upprörda känslorna och samtidigt misstänkliggöra den ryska maffian. Samtidigt börjar Nico ana att Goran vet mer än vad som är helt bekvämt.

Tiden tickar ner för Nico. Han och Ellen jobbar sig igenom hennes bucket list, saker de ska hinna med att göra tillsammans innan han dör. Nico har uppfostrat Ellen till sin like, hon är fullt utbildad i kampsport, vapen och självförsvar. Han hoppas att det ska hjälpa henne när han är borta. Samtidigt fortsätter han att blogga och avslöja den undre världens vidrigheter, balanserar på gränsen till våldet.

På väg genom stan upptäcker Nico att han är förföljd och det slutar i ett våldsamt slagsmål där han “råkar” döda förföljaren JUHA, som förmodligen gissat att det är Nico som är Medborgaren. Omskakad kör Nico hem och möter sin vän BENNIE som sitter och väntar på trappen. Bennie är en av världens bästa hackers och har åkt hem från sitt i normala fall ljusskygga liv i Hongkong. Bennie och Ellen blir snabbt vänner men Nico får ett samtal från Goran och känner hur snaran dras åt, hans plan håller på att få stora konsekvenser och han har allt mindre tid och handlingsutrymme. Men Nico är snabbtänkt och smart, han lyckas lägga sig precis före sina förföljare och “avslöjar” sig själv på Medborgar-bloggen. Alla köper det, utom möjligtvis Goran som håller Nico på tå med kryptiska kommentarer och order.

Nicos pappa HENRY har försvunnit från äldreboendet men återbördats. Nico åker dit och hälsar på och känner att något han inte kan sätta fingret på är fel. Henry säger inget, som vanligt, men Nico kan inte skaka av sig känslan, Henry är förändrad.

Ellen, Bambi och Nico går på fotbollsderby. De upptäcker, och Ellen oskadliggör, en hotfull man som rör sig mot dem, en av Sashas killar.

Tack vare Medborgarens senaste inlägg är nu media, polisen och alla delar av den undre världen ute efter Nico. Bennie tar reda på var Sasha befinner sig och eftersom Nico måste få honom att sluta förfölja honom åker han ut till en kolonistuga mitt i natten och dödar honom. Ändå är han inte helt fri, Sasha hade bilder på Ellen och Bambi i sin mobil som polisen kommer att få tag på. Nico får flashbacks till sin barndom och Henrys stenhårda metoder som gjort honom till den han är idag.

När Nico kommer hem har ett gäng tysta svartklädda män tagit sig in och håller Bennie under vapenhot. De söker effektivt igenom hela villan, hittar Nicos hemliga rum i källaren och försvinner med hans vapen, datorer och mobiler. Efteråt lyckas de ta reda på att männen var från Försvarsmakten. Ännu en fiende att addera till Nicos lista alltså.

Sex dagar kvar och Nico åker med Ellen till en spåman eftersom det står på hennes bucket list. Det är omskakande och Nico minns hur hans mamma dog och hur han känt skuld över det i resten av sitt liv. Trots att det uppenbart är Henry som bär skulden.

Goran har avslöjat att Nico är Medborgaren. Han är urförbannad men tror ändå på Nico som säger att han inte är ute efter att avslöja honom, bara alla andra.

Bennie visar Nico de nya datorerna han fixat. Han har också en teori om vilka det var som hämtade datorerna, SOG, Särskilda Operationsgruppen. Och de verkar hålla till mitt i skogen nånstans mellan Stockholm och Västerås. Nico blir alltmer säker på att det handlar om Henry och vill inte bli mer indragen än nödvändigt. Han skriver ett nytt Medborgarinlägg, mer eller mindre på uppdrag av Goran men när han ska gå och lägga sig ringer det på dörren och han blir hämtad av polisen.

I förhörsrummet framkommer det att snuten vet att Nico mördat Juha efter biljakten, det finns övervakningsbilder från garaget där det hände. De verkar också veta att han har flera pass och identiteter. Nico säger ingenting men förstår att loppet är kört, det här kommer han inte ur. Precis när han gett upp öppnas dörren, en kvinna kommer in och säger att han är fri att gå. Nico och snutarna blir lika förvånade men Nico smiter iväg innan de hinner ångra sig.

Hemma igen bestämmer sig Nico, Bennie och Ellen för att istället för att fly, försöka ta reda på vilka som är ute efter dem och varför. Men innan de hinner flytta in till en hemlig lägenhet han har i stan får han ett samtal från Goran, det är ute att Nico är Medborgaren, sekunden efter blir han rammad av en stor svart SUV och vaknar fastbunden vid en stol. Det är Juhas polare som bestämt sig för att hämnas. Nico blir torterad, vägrar att erkänna och slocknar. När han vaknar har Goran räddat honom, men även utlyst en belöning på en miljon till den som fångar in honom.

Medan Nico repar sig hjälper Goran Ellen med vapen och planering. Gorans bror DRAGAN faller handlöst för Ellen efter att hon visat sig kunna spöa honom utan att ens bli andfådd. En stunds frid råder medan Nico skriver nya blogginlägg och förnedrar kända och okända, kriminella, politiker, poliser och journalister på sociala medier.

Eva ringer och säger att hon vill skiljas och att hon stannar i USA, då rusar Goran in och skriker att de alla måste fly, nu!

Goran forslar dem till Henrys tomma lägenhet på söder. På väggen i ett av rummen sitter en massa bilder uppsatta, ett föreställer Nico och är tagen långt efter att Henrys demens förvandlat honom till en grönsak. Personerna på de andra fotona är okända för Nico men han ber Bennie att forska i saken.

Nico tar i vanlig ordning ett idiotiskt beslut. När de andra somnat åker han för att hälsa på Bambi och sin pappa och hämta kläder i villan. Det visar sig att pappan är bevakad men ändå rymt igen och att någon väntar på honom hemma vid villan. Våldsamt slagsmål utbryter och Nico undkommer med en hårsmån. Det ligger ett litet paket till honom i brevlådan, ett USB-minne som Nico misstänker skickats av Henry. Efter stor tvekan öppnar det Bennie på sin dator, de behöver förstå vad Henry har med hela den här härvan att göra. Och Goran, vad är egentligen hans agenda, vem är han lojal mot?

Bennie jobbar intensivt med att ta reda på vilka alla männen från fotoväggen de hittade i Henrys lägenhet föreställer. De flesta verkar ha haft militär anknytning och de flesta verkar ha dött hastigt. Under efterforskningarna dyker även en ung Goran upp bland andra serbiska militära höjdare, samt en man som ser ut att vara den grå eminensen bland alla de andra. Namnlös men central i sammanhanget. Att Henry spelat dement står klart och att han har huvudrollen i dramat, men inte så mycket annat. När de får tag på Goran och frågar om den grå eminensen berättar han att han heter MATTHEW ZACHARY. CIA-snubbe då, nu farligare än alla de andra tillsamman. Fly Nico, nu! säger Goran.

Istället får Nico kontakt med en förmodad ryss, anonymt via mail. Ryssen vill ses och trots att både Bennie och Ellen är intensivt emot det, tackar Nico ja. Då ringer det på dörren, det är Dragan som berättar att Goran är död, mördad. Och det är inte svårt att gissa vem som är skyldig, Nicos pappa Henry.

Äntligen är filen från Henrys usb-minne dekrypterat. Det visar sig innehålla bevis för att Nato har en hemlig bas i Sverige, med delar av regeringen och militärens goda minne. På en ljudfil hörs någon mördas och att Henry är med i rummet där det händer. Nico och de andra vet inte vad de ska göra med alla bevisen, de vill inte vara Henrys nickedockor men vet inte vad hans avsikt är. Att ha bevisen hos sig är livsfarligt, kan fälla en regering och reta den ryska björnen på allvar. Att det var usb-stickan SOG letade efter när de bröt sig in i villan verkar självklart. Enligt läkarens diagnos har Nico två dagar kvar att leva, tiden rinner ut.

Dragan som varit tvungen att ta över sin brors roll som ledare för ett gäng möter motstånd. Nio utmanare ur hans egen falang dyker upp för att detronisera honom. Nico, Ellen och Dragan besegrar dem i trapphuset. Ellen är nära att stryka med men kvicknar till i sista stund. De flyr hals över huvud när de hör polissirener närma sig, kånkandes på en medtagen Ellen och väskor fulla av datorer och vapen. Vild biljakt genom stan men Dragan får tag i folk han kan lita på som hjälper honom. De kör till hans moster i Uppsala för att gömma sig.

VLADIMIR TURGENJEV rysk militärattaché, knackar på dörren mitt i natten. Dragan bjuder Vladimir på kaffe och ryssen berättar att de hållit koll på inte bara Henry utan även Niklas sen många år tillbaka. Han vet allt, eller nästan allt, och berättar för dem att Niklas mamma jobbade som spion för Vladimir för att ta reda på vad Henry hade för planer. Hon och Vladimir var förälskade och hoppades kunna stoppa Henry. Istället dödade han henne och skyllde hennes död på Niklas.

Vladimir går igenom Henrys historia och hur han manipulerat Niklas. Bilderna på väggen i lägenheten var bara till för att fånga Niklas intresse och göra honom till sin marionett. Nato har inte någon bas i Sverige men om filerna kommer ut blir både Svenska regeringen och Ryssland tvungna att agera som om de vore sant, annars skulle alla tro att de mörkar. Regeringskris och ett nytt kallt krig med hårda spänningar mellan öst och väst är oundvikliga. Och allt det här tjänar Henry på genom att få mer makt och få tillgång till fler hemligheter från beslutsfattare på båda sidor.

Så när de flesta frågetecken är uträtade och Niklas gått med på att ge Vladimir usb-stickan ringer han Bambi för att berätta att de alla ska åka på solsemester. Bara för att upptäcka att hon är tillfångatagen av mannen som Nico slogs mot i villan. En man som kallar Nico för “brorsan” och vill ha usb-minnet i utbyte mot Bambi. Bambi gråter i bakgrunden och allt börjar om igen.