Ulric Alstermark – Alla skulle bara veta

Alla skulle bara veta                                                                 Synopsis av Petra Norman

Av Ulric Alstermark

 

Genre: Spänning/psykologisk thriller.

Tematik: Identitet och människans behov av att vara bra på något.

Logline: En arbetslös psykiskt instabil man ägnar sig åt att läsa om mord och upptäcker att han känner igen sig i alla typiska egenskaper som en mördare har. Frågan blir om han ska mörda någon och i så fall vem?

Omdöme: Historien innehåller mentala, sociala och relationsproblem vilka gestaltas med både ett kolsvartmörker och hopp. Adaptionsförslag är långfilm eller mini-serie.

Någonstans i en mindre stad i Sverige faller regn och mörker. HENRIK OLA, 40 år, ensam, spinkig, arbetslös korrekturläsare är hemma i sin lägenhet. Han tittar på ett tv-program om brott där det diskuteras ett grymt sadistiskt mord på en kvinna och vilka egenskaper mördaren kan ha. Henrik Ola tar fram ett kollegieblock som har tre rubriker: Kännetecken – Mördare – Jag? Henrik Olas alla anteckningar om sig själv stämmer helt in på typiska egenskaper för en mördare. Han har bara inte mördat ännu.

IDA, en lätt vanvårdad tonårstjej lyckas inte låsa upp sin lägenhetsdörr. Hon ringer på hos grannen, Henrik Ola. Ida berättar att hennes mamma måste ha bytt lås för att Gunnar, inte ska kunna komma. Han våldgästar dom och misshandlar hennes mamma. Henrik Ola lugnar ner Ida och bjuder på glass. Han ägnar sig sedan åt att måla en tavla, vilket gör att han får utlopp för sina motstridiga känslor.

MARTHA, en medelålders mullig frånskild polis misslyckas återigen med en date. Hon är trött på det mesta, sin exman och hans nya kvinnas felaktiga uppfostran av hennes dottern Elinor och sina vänners relationsproblem. Hon är framför allt trött på att vara polis. Hon skulle vilja vidareutbilda sig, slå sig in på det kriminaltekniska spåret, utreda mord, som mordet på den på unga kvinnan som finns på varenda löpsedel.

Henrik Ola skriver en offerprofil. Vem skulle han mörda, vem förtjänar att dö? Han listar olika kriterier så som man, främling, höginkomsttagare m.m. och känner sig starkare av denna syssla. Men på arbetsförmedlingen känner sig Henrik Ola förödmjukad. För att härda ut så börjar han spana på om någon bland de andra arbetssökande skulle kunna stämma med hans offerprofil. Nu är det han som utvärderar, istället för att bli utvärderad. Känslan av förödmjukelse återkommer dock när han träffar sin styvfar, GAMLINGEN. Varje gång dom ses kommer frågor om arbetslösheten och blir han påmind om sin olyckliga barndom, elaka mor och hans tid barnpsykiatrisk klinik.

I skolan blir Ida mobbad av ELINOR. Hemma mår mamma dåligt. Det är även obehagligt att gå hem från skolan när det går en kvinnomördare är lös. När Ida låser upp ytterdörren, blir hon attackerad bakifrån. Det är GUNNAR, som tvingar sig in i lägenheten. Ida hör sedan hur han i sovrummet våldtar hennes mamma. I skolan pratar Ida om problemen hemma för LEEVI, en kille hon gillar. Men Elinor börjar mobba henne, vilket gör att den ledsna Ida i smyg har sönder Elinors dyra jacka.

Martha läser tidningen om att de gripit en man för kvinnomordet. Hon vill arbeta med mordfall, men hennes chef är inte uppmuntrande. Henrik Olas reaktion på den anhållna mördaren, och detaljer om han utfört mordet, gör honom sexuellt upphetsad. Vilket också äcklar honom. Henrik Ola går på en målar-kurs för nybörjare, där han misslyckats totalt. Frustationen är enorm. Han förbereder handskar, ryggsäck, tejp m.m. En förklädd Henrik Ola åker iväg och följer efter en man som liknar hans offerprofil. I en park dödar han mannen och tappar offrets arm på blod. Senare när parkmordet diskuteras på tv växer Henrik Olas självförtroende. Han målar en tavla, med offrets blod och han blir stolt över den. Ida och Henrik Olas relation utvecklas. Ida visar upp en kassettbandspelare hon hittat i soprummet och han visar hur den fungerar och uppmuntrar henne att sjunga. Han visar upp tavlan och Ida gillar den. Ett annat tillfälle när en fågel tar sig in hos Henrik Ola får han hjälp av Ida att få ut fågeln. Som tack får Ida tavlan, men måste lova att inte säga vem den är ifrån. Efter det att Gunnar återigen försökt trakassera Idas mamma bestämmer sig Henrik Ola för att följa efter Gunnar. Det leder till ett bråk där Henrik Ola dödar Gunnar. Henrik Ola konfronterar sedan sin styvfar om sin hemska mor, men får inga svar. Han åker tillbaka till kolonistugan där han gömt Gunnars kropp och styckar den. Henrik Ola tar med sig Gunnars finger som en trofé.

När Ida är tillsammans med Leevi väcks hennes drömmar om en annat typ av tillvaro och frågan om det går att bestämma sig vem man ville vara och sedan bli det? Ida sjunger in en sång på ett kassettband och går till Henrik Ola för att han ska lyssna. Det vill han, men han måste först ner i tvättstugan. Ida blir sugen på glass och öppnar hans frys. Hon ser då Gunnars finger och känner igen hans ring. När Henrik Ola är tillbaka säger Ida att han kan lyssna på sången själv först, för hon måste gå. Tidningarna skriver inte om parkmordet. Henrik Ola blir frustrerad och funderar på hur han ska gå vidare – mot nya mål. Kanske dags att revidera offerprofilen? Kvinnor? Han känner en oro över att Ida gick så snabbt. Han lyssnar på hennes sång.

Martha är sliten efter varit indragen i sina vänners äktenskapsproblem, sorg över skilsmässan och hamnar i bråk med sitt ex. Hon börjar fungera dåligt som polis.

Ida är uppskrämd över Gunnars finger i Henrik Olas frys. Men hjälp av Leevi söker hon upp Elinors mamma polisen Martha och berättar om fingret. Martha som sjukskrivit sig, får ny handlingskraft. Nu har hon ett fall att ta hand om, även om det är ”off duty”. När det ringer på Henrik Olas dörr hoppas han det är Ida, men det är polisen.

Ida följer med Leevi på bågskytte. Det går bra och hennes självkänsla är mycket bättre nu, än vad det var i vintras. Hon är som annan person. Ida och Leevi äter glass ihop.

Martha blir berättigad tjänstledighet för att vidareutbilda sig. Hon har varit inblandad i förundersökningen av mordet på Gunnar. Henrik Ola blev dömd och sitter nu i fängelse. Martha kommer för att träffa honom, för Idas skull. Martha berättar att Ida hoppas att han kan förlåta henne för han hamnat i fängelse och undrar om de fortfarande kan vara vänner? Han svarar ja och förstår samtidigt att de inte kan träffas i framtiden. Han vill hälsa till Ida att hon ska fortsätta att sjunga. Han berättar inte att han också är skyldig till parkmordet och han känner att han nu blivit den han var ämnad att vara, en mördare.

Idas mamma mår bättre och har nu fått professionell hjälp. Ida är gladare och sjunger. Hon tittar tavlan hon fått av Henrik Ola och ser några små bokstäver R.I.P.